arszawin
11.07.2008, 09:32:52
Jeśli chodzi o informatykę, to zawsze najbliżej było mi do programowania. Niestety mój wybór wydziału nie był najlepszy (chyba) - rekrutowałem się na Wydział Elektroniczny, bo tam były największe progi, a na nim w porównaniu z Wydziałem Informatyki i Zarządzania jest dużo mniej kodowania, za to dużo więcej elektroniki i spraw sprzętowych. Jako programista, na tym wydziale będę na straconej pozycji. Chciałbym wiedzieć, jakie inne możliwości otwiera przede mną studiowanie Informatyki, ale pod kątem elektroniki...czym można się zajmować po studiach, jeśli nie być programistą, a elektronikiem(?) ? Sprzęt jako tako również mnie ciekawi, ale raczej praca w sklepie komputerowym za marne grosze nie bardzo mnie interesuje:)
tiraeth
11.07.2008, 11:08:17
Po pierwsze, taki temat już istnieje (proszę moda o przeniesienie obu tych wypowiedzi do istniejącego topicu).
Po drugie, nie zapominaj, że na Wydziale Elektroniki masz jeszcze kierunki, a tam z kolei - specjalizacje.
Sedziwoj
11.07.2008, 12:07:12
Ja nie wiem jak wy wybieracie te kierunki... ale to chyba przez to co większość krzyczy programista to na polibudę, co jest gówno prawda.
mike
11.07.2008, 12:18:20
Cytat(Sedziwoj @ 11.07.2008, 13:07:12 )

Ja nie wiem jak wy wybieracie te kierunki... ale to chyba przez to co większość krzyczy programista to na polibudę, co jest gówno prawda.
A mówisz to na podstawie? Swojego "wydaje mi się", prawda?
~Sedziwoj gdzie studiujesz? Lub co skończyłeś?
Finaliści większości ostatnich konkursów na świecie to absolwenci lub studenci Politechnik.
piotrooo89
11.07.2008, 12:26:01
a ja mam pytanie? teraz idę do 4 kl technikum informatycznego. chciałbym się wybrać na studia właśnie w tym kierunku... jakie studia polecacie?
Sedziwoj
11.07.2008, 13:01:15
http://www.topcoder.com/stat?c=school_avg_ratinghttp://www.mwpz.poznan.pl/Standings.aspxhttp://icpc.cs.bme.hu/main.php?p=12Ale tak można wymieniać, podaj Twoje źródła, bo pisałeś o większości, to podaj z 5 co najmniej, gdzie 3 wygrali z politechniki.
Do tego jako że wiesz jak wygląda studiowanie, to się ze mną chyba zgodzisz, że lepiej iść na studia gdzie wszystkie przedmioty są przydatne a co najmniej związane z tym co chcesz robić, niż na takie gdzie uczysz się czegoś (czy wkuwasz), czego już po studiach nigdy w życiu nie wykorzystasz. A programy studiów są w pewnym stopniu ustalone. Ale nie wiem, może jednak Twoim zdaniem umiejętność zbudowania podstawowego wzmacniacza, filtra czy innych tego typu rzeczy jest użyteczna, bo mi to jest zbędne, nie miałem i nie mam zamiaru być elektronikiem, a idąc na politechnikę właśnie po części to robisz, wolę mień już logikę która sama w sobie się nie przyda, ale dzięki niej rozumie dlaczego robi się tak a nie inaczej, czy też inne matematyczne przedmioty, bo nawet jak ich nie wykorzystasz w tworzeniu, będzie użyteczne w czasie korzystania z tego. Istnieje jeden przypadek kiedy moim zdaniem osoba która chce być programistą powinna iść na politechnikę, kiedy chce programować na poziomie asemblera, tam zdobędzie wiedzę przydatną do tego.
Edit literówka
Shili
11.07.2008, 13:09:04
Szkoda, że nie mam już tej gazety, gdzie było piękne ogłoszenie: "poszukujemy Informatyków.... absolwentom Uniwersytetu dziękujemy."
Jestem na politechnice, prócz metrologii i technik cyfrowych, języka angielskiego, wuefu, humanistyki i nauk matematyczno-fizycznych mam praktycznie sam nacisk na programowanie od niskopoziomowych języków, po te najwyższego poziomu. Na takim etapie, że spokojnie pisałam programy zaliczeniowe dla ludzi studiujących na uniwersytetach z palca. Nie wszystkich ludzi i nie wszystkich uniwersytetów oczywiście.
Sedziwoj
11.07.2008, 13:16:05
@Shili
Ja nie twierdzę, że nie nauczysz się dobrze programować, tylko że masz dodatkowo wiele zbędnych rzeczy, do tego na uniwersytecie masz zamiast tych niepotrzebnych przedmiotów, przedmioty związane z programowaniem. I nie widzę sensu doradzanie ludziom aby szli i się męczyli z tym co im jest nie potrzebne.
Pamiętaj, że programować można nauczyć się samemu, ale chyba lepiej aby to robiły studia.
Co do tego ogłoszenia, to ja bym podziękował za taką ofertę, tylko dlatego że jak ktoś odrzuca ludzi tylko dlatego że skończyli uniwersytet, to jest głupi.
Nawet zakładając że potrzebna była wiedza o elektronice, to przecież ludzie mają różne hobby.
To jakby odrzucać każdego kto nie skończył studia, bo on na pewno nie umie programować...
@mike tylko nie podawaj rankingu PAN, jak chcesz wiedzieć czemu, zobacz jak był tworzony
EDIT
Co do tych dodatkowych rzeczy, to przecież dziś trzeba wiedzieć więcej niż tylko środowisko jednego języka, a uniwersytet to lepiej rozszerza. (kompilatory, grzebanie w jądrze systemu, zespołowe i wiele innych)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.