Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cURL i pobranie adresu aktualnej strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rycy85
Witam,
mam takim problem - z rezultatów wyszukiwania chcę zrobić linka do singleresult.php - teoretycznie jest to zrobione przez form/input. Jednak właściciel zażyczył sobie aby to był link. Po rozmowach ze znajomym doszliśmy do wniosku aby zrobić to tak, że klikając na pozycję w rezultatach zostanie poprzez <a href...> przesłany adres czyli singleresult.php?Act=... - chodzi mi teraz o odczytanie tej wartości. Czyli w jaki sposób, gdy już będę na stronie singleresult.php mogę zczytać dalszą część adresu czyli to ?Act=... za pomocą którego wyciągam dane z innej strony przez cURL. Googlowanie jakoś nie przyniosło zamierzonych rezultatów;/
mam nadzieję że jasno opisałem mój problem.

Proszę o pomoc,

Pozdrawiam,
rycy

ups...
sorka... teraz zauważyłem
troszkę przegiąłem z tym pytaniem
Kod
print_r($_SERVER);

ciagnac dalej ten watek....
mam takie pytanie
Moj adres w tej chwili to domain.pl/single.php?Act...
wiec w tej chwili nie ma problemu z wyciagnieciem tego adresu za pomoca $REQUEST_URI. Jednak w niedalekiej przyszlosci bedzie mod_rewrite i adres bedzie np domain.pl/single/1

moje pytanie jest czy po mod_rewrite bede mial jakis sposob aby odczytac ten stary adres,czyli domain.pl/single.php?Act...?

Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam,
rycy
wipo
Przeciez te zmienne mozesz wyciagnac poprzez
  1. <?php
  2. print_r($_GET);
  3. ?>

jezeli zastosujesz get to nie ma znaczenia czy jest mod_rewrite czy nie.
Babcia@Stefa
Ależ ma znaczenie, jeśli odpowiednio nie skonstruuje wyrażenia mod_rewrite to nie będzie miał zmiennych $_GET, chyba że doda na końcu [L], ale jeśli nawet to w niektórych przypadkach i tak nie dodaje zmiennych $_GET...
Ja wolę kożystać z własnej funkcji pod PHP do tego...

@topic
Cytat
moje pytanie jest czy po mod_rewrite bede mial jakis sposob aby odczytac ten stary adres,czyli domain.pl/single.php?Act...?

Zapewne tak, mod_rewrite będzie go wywływał przekształcając url domain.pl/single/1 winksmiley.jpg
pikey
nie wiem czy ci to jeszcze pomoze, moze juz rozwiązałeś problem ale łap, kod napisałem kilka minut temu bo mi też był potrzebny...

1. <?php
  2. function readGet($getName) {
  3. $url = $_SERVER['REQUEST_URI'];
  4. $data1 = explode('?',$url);
  5. $data2 = explode('&',$data1[1]);
  6. $items=array();
  7.  
  8. foreach($data2 as $item) {
  9.  $allData = explode('=', $item);
  10.  $items[$allData[0]] = $allData[1];
  11. }
  12.  
  13. if($items[$getName]!="")
  14.  return $items[$getName];
  15. return false;
  16. }
  17. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.