Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Przepisanie wywołań HTML/PHP na AJAX
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Riggs
Witam.
Temat może jest niejasny ale już piszę o co mi chodzi.
Chciałbym zrobić stronkę która działa zarówno w PHP jak i w AJAX (tzn. przy wyłączonym js strona zachowuje się normalnie). Chodzi mi głównie o znaczniki <a href> jak i obsługę formularzy (resztę dopisze się analogicznie). Pisanie w tych tagach zdarzeń onclick jest jednak niezbyt estetyczne. Widziałem wiele stron w których takie rozwiązania były zastosowane (sprawdzałem na wyłączonym js). Przy wyłączonym JS w tagu jest <a href="www.jakasstrona.pl/podstrona1"> a przy obsłudze JS jest <a href="java script:load('podstrona1.php', 'content')">.
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat rozwiązania tego problemu, sposoby "przepisywania" takich wywołań itd. Każda wskazówka będzie niezwykle pomocna.

PS. Zdarzenie <body onload> chyba odpada bo zadziała tylko dla jednej strony natomiast gdy AJAXowo przeładujemy jakąś inną podstronę to linki w niej będą normalne.
paziek
Znaczy co.. serwujesz TO SAMO przy requescie XHR, oraz tradycyjnym?
Więc jaki jest sens dla XHR?
Może przy XHR dodaj atrybut do pliku .php, typu .php?xhr i serwuj odpowiedź przygotowaną dla przeglądarki z odpalonym JS.

No i wracając do pierwszego pytania: Ja używam .addEventListener + .preventDefault() oraz attachEvent + .returnValue=fals
Masz zwykły link, wygląda >dokładnie< tak samo jak przy wyłączonym JS, ale z włączonym kliknięcie zostanie 'przechwycone' przez JS i wykonana zostanie inna akcja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.