Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]odchudzanie kodu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jarmiar
Witam,

Mam oskryptowanie, które waży ok 10mb biggrin.gif i chciałbym je odchudzić.

Czy efektywne bedzie usunięcie niowych linii, tak aby cały kod był w jednej linii?

I co jeszcze moge zrobic aby odchudzić kod dodam, że kod jest minimalny.
ddiceman
Kod PHP? jezeli chodzi o sam rozmiar plikow to ew. komentarze/nowe linie/krotsze nazwy zmiennych/funkcje w miejscach stale powtarzajacego sie kodu.

Tylko oczywiscie pytanie, czy jest potrzeba, bo kod PHP jest prekompilowany (zend optimizer) i rozmiar pliku nie wplywa na czas wykonywania (w teorii)
Moli
Jeśli jeden plik waży u Ciebie 10mb to nie wiem co Ty w nim napisałeś smile.gif Napisanie całego skryptu w jednej linijce mija się z celem, nie wiele to da a późniejsze zmiany w kodzie to będzie udręka. Nie wiem jaki masz styl pisania, ale zawsze możesz wykasować białe spacje typu
Kod
$var = 'aa';

na
Kod
$var='aa';

Sporo osób tak pisze aby zwiększyć czytelność.
jarmiar
Cytat(ddiceman @ 29.07.2008, 15:14:55 ) *
Kod PHP? jezeli chodzi o sam rozmiar plikow to ew. komentarze/nowe linie/krotsze nazwy zmiennych/funkcje w miejscach stale powtarzajacego sie kodu.

Tylko oczywiscie pytanie, czy jest potrzeba, bo kod PHP jest prekompilowany (zend optimizer) i rozmiar pliku nie wplywa na czas wykonywania (w teorii)

wiem, że nie wpływa, ale tam gdzię chcę zastosować ten skrypt jest mało miejsca więc muszę go odchudzić na tyle ile można maksymalnie
JoShiMa
Cytat(jarmiar @ 29.07.2008, 20:03:12 ) *
wiem, że nie wpływa, ale tam gdzię chcę zastosować ten skrypt jest mało miejsca więc muszę go odchudzić na tyle ile można maksymalnie

TO może trzeba napisać go na nowo, tak, żeby zajmował mniej miejsca?
Tomplus
Co wiem, są specjalne programy które optymalizują kod PHP usuwające najwięcej nie potrzebnego kodu. Więc trzeba poszukać.
1010
Obawiam się że samymi pustymi linijkami, komentarzami itp., mało zbijesz...

Lepszą opcją jest, jak wyżej napisał ddiceman wstawianie funkcji w miejscach gdzie kod się powtarza. Idzie na tym zaoszczędzić.

Ale tak naprawdę to wszystko zależy od kodu... Jeden się da mocno odchudzić, inny mniej, a jeszcze inny wcale.
pest
Jeśli braknie ci miejsca na skrypt PHP na małym serwerze wirtualnym, to załóż drugie konto, pobierz plik php (lub jego część) i go wykonaj przez eval() (pewnie includowanie z innego miejsca w sieci będzie nie możliwe).

Będzie trwało, ale może zadziała winksmiley.jpg
rafalp
Dodatkowo przepuścił bym przez jakiś "HTML compressor" - jeśli masz kod PHP zmieszany z HTML to też troche możesz zyskać.
Tomplus
ew. rozdziel skrypty na mniejsze, i poprostu dołączaj fragmenty kodu tam gdzie jest wymagany w trakcie wykonywania skryptu.

Wtedy wielkość będzie mała, a pliki będą się wczytywać wtedy gdy jaką funkcja je wywoła.
rybik
10Mb samego kodu to sporo, zakładam, że taki skrypt robi coś ważnego a skoro robi cos waznego to może 10Mb miejsca to mało smile.gif ? Chodzi mi o to, że odchudzanie grafik na stronie, która ma 100k odwiedzin miesięcznie ma sens a odchudzanie kodu php w inny sposób niż przepisanie w badziej profesjonalny/efektywny sposób moim zdaniem nie.
Serwery startują już od 30PLN rocznie za 1GB dysku i 5GB transferu/mc a posiadanie zapasu miejsca na serwerze to dobra praktyka, gdzies trzeba zmieścic baze danych, cache itp.
jarmiar
Tu nie chodzi o to czy mam mało czy dużo miejsca na serwerze bo mam aż 10GB z 600GB transweru. Tu chodzi po prostu o to, że to oskryptowanie musi być mniejsze w celu łatwiejszej dystrybucji.

Jak pisali już poprzednicy, mój kod jest minimalny czyli funkcje są wykonywane w powtarzających się etapach.

A możecie mi coś więcej napisać o takich programach do odchudzania?
Kocurro
gzip i dekompresja w locie ...

pozdr.

Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.