Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny serwer-HELP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hub3rt
Może są tu ludzie, którzy mają pojęcie o zakładaniu serwerów na strony WWW i skrzynki pocztowe. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale chyba wiecie o co chodzi...
Jezeli nie to wytłumacze to w inny sposób. Chodzi mi o założenie sewera, aby mieć mozliwość sprzedawania powierzchni pod serwisy WWW i skrzynki pocztowe.
nobody
Oj ja juz wspolczuje Twoim przyszlym klientom (joke).
- rejestracja firmy (na cos to musi stac, rozliczanie z urzedem skarbowym, podatki itd.)
- porzadne lacze
- umiejetnosci (te windowsowe chyba nie wystarcza :wink: )
- na wszystko musisz miec papierki, licencje nie licencje, w gre wchodzi tylko legalny lub darmowy soft
- duza sila przebicia (konkurencja w tej branzy jest ogromna)
To nie takie proste, wpasc na pomysl zalozenia firmy hostingowej i od razu pozyskac klientow. Pare dni temu pisalem wlasnie biznesplan takiej firmy...niestety trzeba sie liczyc z tym, ze zyjemy w kraju, gdzie podatki potrafia wykonczyc...wg. moich zalozen na wstepie musisz zainwestowac nie mala gotowke, nie wiedzac czy Ci sie to zwroci. Firma moze sie okazac totalnym niewypalem. No ale..."nie ma zabawy bez ryzyka".
Powodzenia.
hub3rt
Jezeli juz chodzi o sprawy podatki, papiery itp. to nie ze mna...bo mam prawie 15 lat...wiec rozumiesz...firma bedzie na starą, która mi za wszystko zapłaci...ma juz wlasna firme wiec sie na tym zna...ciekawe czy zechce sie zajać drugą...buehehe. Dla mnie to miała być zabawa i poszerzanie wiedzy na te tematy, ale widze, że z tego wyjdzie kicha jak narazie. Po za tym wiem, że trzeba mieć linuxa i się na nim znać a ja nie mam o nim bladego pojecia. tongue.gif Chyba sobie narazie odpuszczę...
Bakus
Ja mam własny serwer na windowsie, jako, że linux to jeszcze dla mnie system zbyt mało opanowany by np. podzielić na nim neostrade (thomson usb) na sieć lokalną...

Poza tym pod windowsem znam wiele fajnych i darmowych programów...
POP3, SMTP, NNTP: Hamster
WWW, SSL: Apache 2
DB: MySQL
FTP: CesarFTP
Zdalna administracja: OpenSSH for Win (+ czasami Symantec pcAnyWhere)
Zapora: Symantec InternetSecurity
Dzielenie łącza: ICS (windowsowy)

i wszystko działa jak trzeba... No... Brakuje mi skryptów do administracji Hamsterem i CesarFTPem, ale jakoś narazie działa...

A zapomniałbym...
DNS: www.no-ip.com winksmiley.jpg
Zepco
Cytat
Ja mam własny serwer na windowsie, jako, że linux to jeszcze dla mnie system zbyt mało opanowany by np. podzielić na nim neostrade (thomson usb) na sieć lokalną...

Poza tym pod windowsem znam wiele fajnych i darmowych programów...
POP3, SMTP, NNTP: Hamster
WWW, SSL: Apache 2
DB: MySQL
FTP: CesarFTP
Zdalna administracja: OpenSSH for Win (+ czasami Symantec pcAnyWhere)
Zapora: Symantec InternetSecurity
Dzielenie łącza: ICS (windowsowy)

i wszystko działa jak trzeba... No... Brakuje mi skryptów do administracji Hamsterem i CesarFTPem, ale jakoś narazie działa...

A zapomniałbym...
DNS: www.no-ip.com winksmiley.jpg

Tak, neostrada + serwer na Windows (połowę zasobów zżera system smile.gif ) - po prostu świetna kombinacja. biggrin.gif
Bakus
Jak na razie jedyna jaka działa...

Co do OSa - Nie znam tak dobrze linux'a jak okienek... a szkoda - super system, który oferuje całą masę opcji... No właśnie - za wiele ich... czasami trudno jest się połapać co do czego służy...

A łącze... no cóż... mam nadzije znaleść jakieś lepsze... Najlepiej ze stałym IP i lepszym transwerem...
nobody
Nie wzialbym jako klient nigdy hostingu na serwerze, ktory stoi na produktach firmy M$. Inna sprawa, ze nieraz serwerek stoi na jakims systemie unix'owym a admin nie ma bladego pojecia co robi. Dodatkowo musisz miec porzadne lacze, firma hostingowa na laczu firmy Telepies typu neo itd. moim zdaniem na ma szansy sie utrzymac. Jak juz pisalem konkurencja jest ogromna. Najlepiej zrob sobie biznesplan, wszystko ladnie podsumuj i zobacz jakie beda teoretyczne zyski (oczywiscie po rozkreceniu firmy, jesli wszystko pojdzie ok), na wstepie jednak musisz wylozyc spora sume. Przemysl, jak mozesz rozreklamowac firme, czy firma ma szanse "wyjsc na swoje".
Bakus
Jedyną szansą wydostania się na rynek była by niska cena za usługę...
Standard to 300 zł+vat za serwer z php, mysqlem i innymi... Zaoferuj coś takiego za 100zł (za rok!) i jakoś wejdziesz na rynek...

P.S. Jeżeli admin ma serwer na unixie i nie wie co z nim zrobić, to gorzej niż serwer na win...
nobody
Cytat
P.S. Jeżeli admin ma serwer na unixie i nie wie co z nim zrobić, to gorzej niż serwer na win...

Linux, dajmy na to taki slackware juz w podstawowej konfiguracji oferuje wiecej bezpieczenstwa niz taki Win. Gorzej jak admin kombinuje i wszystko pozmienia...
GrayHat
Cytat
Nie wzialbym jako klient nigdy hostingu na serwerze, ktory stoi na produktach firmy M$. Inna sprawa, ze nieraz serwerek stoi na jakims systemie unix'owym a admin nie ma bladego pojecia co robi. Dodatkowo musisz miec porzadne lacze, firma hostingowa na laczu firmy Telepies typu neo itd. moim zdaniem na ma szansy sie utrzymac. Jak juz pisalem konkurencja jest ogromna. Najlepiej zrob sobie biznesplan, wszystko ladnie podsumuj i zobacz jakie beda teoretyczne zyski (oczywiscie po rozkreceniu firmy, jesli wszystko pojdzie ok), na wstepie jednak musisz wylozyc spora sume. Przemysl, jak mozesz rozreklamowac firme, czy firma ma szanse "wyjsc na swoje".

cala interia stoi na systemach MS z serii SERVER tongue.gif
b3
Cytat
Cytat

cala interia stoi na systemach MS z serii SERVER tongue.gif

no dobra, moze i to chodzi "jakos" winksmiley.jpg jakims cudem...
ale za to nie umia typki pisac skryptow smile.gif bez urazy... dla nich, ale by mogli poczytac troche tego forum winksmiley.jpg
Bakus
...a jak świadczy o microsofcie fakt, że serwer windowsupdate stoi/stał na debianie...

Tą ciekawostkę znalazłem już dawno temu w sieci - może być już nie aktualna...
hub3rt
Coś dla mnie sensownego powiedział Bakus...(reszty niezrozumiałem za bardzo... :wink: ) jak napisałem już wcześniej czego potrzebuje do założenia serwera! Nie jestem jeszcze pełnoletni więc sprzedawać powierzchni raczej nie będę, bo przecież nikt mi licencji nie wyda itp. zależy mi głównie za powierzchni na moje strony! Bo php'a sie ucze, ale trza mieć serwer, żeby wypróbowywać te strony, a jak mi by się coś sensownego udało to zawsze możnaby pokazać całemu światu. Więc skąd mam wziąć to czego mi potrzeba do założenia serwera??
Seth
Cytat
...
Więc skąd mam wziąć to czego mi potrzeba do założenia serwera??

http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6899

btw: propnuje postawic to na osobnej maszynie bo na takim pozimie wiedzy bezpieczenstwo jego bedzie niskie - a wiec przygotuj sie na haczenie winksmiley.jpg
Bakus
Ja tam nie ukrywam...
Nie posiadam dużej wiedzy nt. serwerów, a własny posiadam i jak na razie miałem jeden udany włam...

Serwer działa w trybie 24/dobe udostępniając stronki WWW (HTTP + HTTPS), pocztę (POP3, IMAP i SMTP), MySQLa, FTPa i tylko dla użytkowników sieci lokalnej dla której jest gateway'em streaming audio.
Dodatkowo ostatnio uruchomiłem serwer Enemy Territory i jak na razie wszystko działa i nie mam problemu z bezpieczeństwem...

Stosuję się poprostu do zasady: Jeżeli coś nie musi działać, to niech nie działa - może w końcu mieć dziury...
Taką nauczkę wyciągnąłem po pierwszym ataku - przez starą i źle skonfigurowaną wersję OpenSSL dla Win32...

Na dobry początek polecałbym zaporę Symanteca (Norton Internet Security) - Pakiet jako jedyny przezemnie testowany nie sprawiał kłopotów przy Windowsowym ICS'ie...

Co do osobnej maszyny - ja już nie wyobrażam sobie serwera na komputerze użytku codziennego... to zmniejszyło by bezpieczeństwo...

A apropos jeszcze linuxa i unixa i temu podobnych - mam neozdradę i niestety skonfigurowanie tego *** modemu na USB udało się tylko 2 razy (na wiele instalacji różnych linuxów)...
W takim układzie linux jak na razie odpada... niestety sad.gif
Paul
Cytat
uruchomiłem serwer Enemy Territory

i to wszystko dzialalo na jednej neo? hmm a jakie pingi byly w tym ET?
Bakus
OT

Przy 5 użytkownikach (tyle było najwięcej) w tym ja - z sieci lokalnej - były wachania od 20 do 80 więc całkiem nieźle... Nie zapomnij, że ET przy włączonym AntiLagu (czy jakoś tak) wymaga łącza o przepustowości ok. 2kb/s dla jednego użytkownika... W takim układzie Neo jest w stanie obsłużyć serwer do 8 użytkowników, lecz ja nie ręcze za więcej jak 6...

P.S. W razie czego wejdź sobie na moją stronkę - tam są statystyki serwera... Poza tym gorąco zapraszam... zwłaszcza wieczorami pilnie wypatruje rywali do rozgrywek... winksmiley.jpg
Paul
Cytat
20 do 80

faktycznie niezle smile.gif tylko wlasnie wada neo jest wysylanie 128 :| mogli by zrobic chodzby 256 smile.gif
hub3rt
www.no-ip.com to twój serwis bakus?? Tam są raczej oferty dla firm... :?

[EDIT]

Ops...chyba pomyliłem serwisy...Nie ważne....
Chewolf
Nie jego serwer to https://idn.myftp.org/ ... przecież jest ikonka www
Bakus
Dzięki m5910... Nie lubie odpowiadać na takie posty jak ten powyżej Twojej odpowiedzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.