Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
adrianozo
Ostatnio dostałem zlecenie na napisanie sklepu internetowego. Postanowiłem się tego podjąć i oto co udało mi się "wypocić":

http://nportfolio.pl/nsklep/

Myślę, że jest on dobrze zabezpieczony, ale to oceńcie już Wy smile.gif

Nie czekam na komentarze na temat wyglądu, gdyż szablon pobrany został z sieci, ale mam na myśli sprawdzenie funkcjonowanie, zabezpieczeń itp.

ADMIN:

login: admin@admin.pl
hasło: admin

UŻYTKOWNIK

login: test@test.pl
hasło: test
Daiquiri
Tak w skrócie to nie ukrywasz nawet błędów...
Cytat
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homez.311/.../kat.php on line 39

Nie sprawdzasz niczego co przychodzi z GET. Obawiam się, że skoro zostawiłeś takie rzeczy, to jest tego sporo smile.gif.

PS. Jak wybrać większą liczbę sztuk produktu dodawanego do koszyka?

Z funkcjonalności:
- "Formularz został wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania!" - ok, ale przydałoby się szersze info dlaczego jest niepoprawnie smile.gif,
- Brak możliwości zakupów dla klienta niezarejestrowanego,
- Brak możliwości zakupu więcej niż jednej sztuki produktu (?),
!*!
- brak miniaturek, skalowanie obrazu przez css/html to nie jest dobry pomysł
- po zalogowaniu jako admin, przydałaby się opcja kasowania produktów z poziomu ich podglądu, przy kilku tysiącach wybieranie ich z listy też wypada słabo.
w wyszukiwarce wpisałem "kon" a otrzymałem wynik:
Cytat
Żaba olbrzymia

Żabka

Żabka siedząca

Aligator.

Delfin.

Jaszczurka olbrzymia.

Słonecznik pik.

Kula z liściem i wróblami.

Szyszka.

Szyszka olbrzymia.

- brak przyjaznych linków
- captcha w formularzu kontaktowym to średnio dobry pomysł, szczególnie jeśli wygląda tak:
Cytat
Podaj pierwsza i ostatnia cyfre: 8530
Podaj wynik dzialania: 9-9=

To Cie w ogóle przed niczym nie zabezpiecza.
- błędy przy stronicowaniu
Cytat
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homez.311/nportfol/www/nsklep/strona/kat.php on line 78

Aktualnie nie ma żadnych produktów!

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homez.311/nportfol/www/nsklep/strona/kat.php on line 82

Cytat
Forbidden

You don't have permission to access /nsklep/index.php on this server.
adrianozo
Cytat(Daiquiri @ 24.06.2012, 21:31:33 ) *
Tak w skrócie to nie ukrywasz nawet błędów...

Nie sprawdzasz niczego co przychodzi z GET. Obawiam się, że skoro zostawiłeś takie rzeczy, to jest tego sporo smile.gif.

Co masz na myśli?

PS. Jak wybrać większą liczbę sztuk produktu dodawanego do koszyka?

Tej funkcji jeszcze nie dopisałem, ale dzięki za podpowiedź

- "Formularz został wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania!" - ok, ale przydałoby się szersze info dlaczego jest niepoprawnie smile.gif,

Ok coś pomyślę
- Brak możliwości zakupów dla klienta niezarejestrowanego,

Jest to skrypt pisany pod wymagania zamawiającego i dlatego tak jest
- Brak możliwości zakupu więcej niż jednej sztuki produktu (?),

Tak jak mówiłem. Dopiszę w przyszłości

Cytat(!*! @ 24.06.2012, 21:32:14 ) *
- brak miniaturek, skalowanie obrazu przez css/html to nie jest dobry pomysł

Dopiszę w przyszłym tygodniu. Już o tym myślałem

- po zalogowaniu jako admin, przydałaby się opcja kasowania produktów z poziomu ich podglądu, przy kilku tysiącach wybieranie ich z listy też wypada słabo.

Dwie minuty roboty. Dopiszę w przyszłym tyg.

To wina przenoszenie z jednej domeny i zarazem bazy danych na drugą. Zaraz poprawię

- brak przyjaznych linków

Mam z tym pewien problem, ale w przyszłości postaram się to naprawić
pyro
A z jakiego web firewalla korzysta ta aplikacja, że tak spytam?
Daiquiri
Cytat(adrianozo @ 24.06.2012, 21:46:04 ) *
Co masz na myśli?

Ala ma kota, A kot ma Alę smile.gif
adrianozo

Skoro otrzymałeś takie wyniki to znaczy że w polu tresc, nazwa lub kategoria występuje fraza kon
!*!
@Daiquiri teraz trendi jest dawać takie link tongue.gif
adrianozo
Z linkiem to mnie zaskoczyłeś ;d zaraz coś spróbuje zaradzić;d

Jeśli chodzi o wyświetlanie błędów to mam funkcje wyłączającą je tylko jak wrzucałem na serwer to zostawiłem włączone, żeby zobaczyć co jest nie tak.
Paginacja już poprawiona smile.gif
Daiquiri
Cytat(!*! @ 24.06.2012, 22:15:53 ) *
@Daiquiri teraz trendi jest dawać takie link tongue.gif
Prawda, zapomniałam! smile.gif

Można usunąć konto administratora, który widnieje w klientach? Chyba tak...
usb2.0
Cytat
@Daiquiri teraz trendi jest dawać takie link

hah świetne:D
Niktoś
Cytat
Można usunąć konto administratora, który widnieje w klientach? Chyba tak...

Można usunąć całą tabele lub jak ktoś się postara to bazę danych, można, wklepać każdy znak specjalny.No to masz aplikację podatną na xss co !*! zademonstrował i sqlinjection.

Po za tym kosz sam w sobie jest niedopracowany. Kosz nie umożliwia zakup wielu tych samych produktów- chcąc kupić 3 żaby to zapłacisz za trzy przesyłki.Nie wiem czy ktoś będzie chciał kupić w ten sposób.
Posio
To może dodam coś od strony wizualnej. Ten zielony jest oczojebn* daj ciutek ciemniejsze odcienie .
Daiquiri
Cytat(adrianozo @ 24.06.2012, 21:21:19 ) *
Nie czekam na komentarze na temat wyglądu, gdyż szablon pobrany został z sieci, ale mam na myśli sprawdzenie funkcjonowanie, zabezpieczeń itp.

Cytat(Posio @ 25.06.2012, 15:14:42 ) *
To może dodam coś od strony wizualnej. Ten zielony jest oczojebn* daj ciutek ciemniejsze odcienie .

Posio, bądź łaskaw zerkać co jest poddawane ocenie.

d3ut3r
Poprawna doniczka z działu doniczki:
http://nportfolio.pl/nsklep/index.php?page...iczki&id=24

Poprawny dział Bociany:
http://nportfolio.pl/nsklep/index.php?page...;subkat=Bociany

Niepoprawna doniczka z działu bociany:
http://nportfolio.pl/nsklep/index.php?page...ciany&id=24

Powinieneś zrobić 2 różne akcje jedna pokazująca kategorie druga pokazująca produkt ta druga na podstawie id produktu wczytuje kategorię w której on jest a nie na podstawie innej zmiennej z zapytania.
ShadowD
Przede wszystkim grafika bije po oczach, za duże paddingi, za dużo zielonego, "Kamienie, szyszki i inne ozdoby. (8)" i "(8)" jest w nowej linii, między menu na top a logiem (te zielone liści na zielonym tle - paskudna swoją drogą) jest przerwa dość spora - po co?, biją po oczach te miniaturki po co mi obrazek 700x1300 jak widzę 100x100?, obrazki na sztywno skalowane do 100x100 pomyśl nad czymś innym tak by np. szerokość miała 100 a wysokość była skalowana inteligentnie wedle stosunku obrazka - teraz to może nie problem bo obrazki 360x420 się ładnie skalują ale fotki 16/9 będą wyglądać fatalnie w proporcach 1/1, zmienił bym menu na top - jakąś background itd.

Ogólnie kwestia wyglądu leży, a techniczna też - zapewne da się spreparować link do kupna czegoś "za kogoś", a dodanie to co koledzy up napisali umożliwia spreparowanie produktu super za cenę 1zł i podlinkowanie do kupna czegoś o sporej wartości - a takie błędy w sklepach są nie dopuszczalne!!
Daiquiri
Yhhh, ShadowD -> "Nie czekam na komentarze na temat wyglądu, gdyż szablon pobrany został z sieci, ale mam na myśli sprawdzenie funkcjonowanie, zabezpieczeń itp."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.