daniel1302
9.08.2008, 19:24:12
Witam,
dlaczego mam pisać w MVC jeśli wygodniej jest mi i pisać i czytać kod z obiektowego programowania lecz bez przewodniego wzorca poprostu OOP:
Klasy
Templatki
I tyle.
jeżeli nie wiesz po co MVC, to nie używaj. jeżeli tak ci lepiej, nie widzisz potrzeby rozbijania skryptów na części to pozostań przy swoich metodach. jak będziesz dalej pogłębiał swoją wiedzę to na pewnym etapie możesz dojść po co ci to i w czym ci to pomoże.
ale jeżeli chcesz argumentów:
+ oddzielony model, łatwo zmienić nośnik danych (baza, pliki)
+ łatwość modyfikacji, dodawania nowych możliwości
+ kod jest łatwiejszy jeżeli wszystko się dobrze zaprojektuje
+ szybkość tworzenia aplikacji - dzięki temu, że pewne elementy można używać wielokrotnie
- większa ilość plików i kodu (nie zawsze)
- z początku można się gubić w kodzie
- jeżeli się źle zaprojektuje system później może być tylko gorzej
musisz się zastanowić, czy widzisz w MVC jakieś pozytywne strony i czy jesteś gotów. nie ma sensu zaczynać na siłę bo taka jest "moda". popróbuj frameworków takich jak ZF, symfony i innych. jak zaczniesz czytać ich dokumentację, tutoriale i artykuły to zrozumiesz.
co to znaczy "masz"? nie musisz
Aby używać wzorzec mvc, musisz go zrozumieć. Najlepiej się poznaje wzorce podczas używania. Np. ja kiedyś używałem vc (view-controller) ponieważ uważałem że model nie jest mi potrzebny. Obecnie bez modelu nie mógłbym sobie poradzić
Cysiaczek
10.08.2008, 01:48:59
Popieram to, co napisał ~ARJ - nie widzisz potrzeby, nie używaj - to jest jedna z zasad OOP - nic na siłę.
Z drugiej strony, warto czasami nadłożyć kodu. Miałem już parę razy tak, że zmuszałem się do pisanie czegoś "naokoło" z jakimś niejsanym uczuciem, że się przyda... i przydawało się - po kilku dniach, albo tygodniach

Pozdrawiam.
daniel1302
10.08.2008, 08:59:45
Nie muszę ale tak czy inacvzej lepiej jest mi pisać akurat tę aplikacje bo mam pliki w folderze głównym oraz w Class o takiej samej nazwie.
W Class znajdują się zaprojektowane klasy modułów i tu się lepiej czyta
Dziękuje za opinie. MVC rozumie po wielu trudnościach, pozdrawiam z góry
SHiP
10.08.2008, 15:46:30
Mi się śmiać chce czasami z tego MVC

. Ludzie za tym gonią jakby innych wzorców nie było. A to czego chcesz użyć to już zależy całkowicie od Ciebie.