Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pominąć znak w tekście nie robiąć spacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kilofmar
Napisałem skrypt który zamienia kolory cyfr np. jeśli przed cyfra dostawimy literkę "c5" to skrypt zmieni cyfrę "5" na czerwony a "c" pominie.

1. <?php
  2. $dlugosc=strlen($pol_s1);
  3.  
  4. for($i=0; $i<=$dlugosc; $i++) {
  5. if($pol_s1[$i]=='c' || $pol_s1[$i]=='C' ){ $i++; echo "<font color=\"red\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";if($pol_s1[$i+1]== '-' || $pol_s1[$i+1]== '=' || $pol_s1[$i+1]== '+'){ $i++; echo "<font color=\"red\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";}  }
  6. elseif($pol_s1[$i]=='z' || $pol_s1[$i]=='Z' ){ $i++ ; echo "<font color=\"green\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";  if($pol_s1[$i+1]== '-' || $pol_s1[$i+1]== '=' || $pol_s1[$i+1]== '+'){ $i++ ; echo "<font color=\"green\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";}}
  7. else{echo $pol_s1[$i]; }
  8. ?>

Np.
Jeśli w zmiennej $pol_s1 jest tekst "Z2+,3-,4,c3=,3,c4-,z4=" to w wydruku będzie " 2 + ,3-,4, 3 = ,3, 4 - , 4 = "

Mam problem jak zlikwidować niepotrzebne odstępy np. z "4 -" na takie "4-" lub "2 +" na "2+"
Ar2r
Nic skomplikowanego. Po prostu usuń spacje po znacznikach <font>.
Pisz zgodnie z standardami sieciowymi - nie stosuje się już znaczników <font>
dadexix
Kod
<?php
$pol_s1 = str_replace(" ","",$pol_s1);
$dlugosc=strlen($pol_s1);

for($i=0; $i<=$dlugosc; $i++) {
                if($pol_s1[$i]=='c' || $pol_s1[$i]=='C' ){ $i++; echo "<font color=\"red\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";if($pol_s1[$i+1]== '-' || $pol_s1[$i+1]== '=' || $pol_s1[$i+1]== '+'){ $i++;  echo "<font color=\"red\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";}   }
                    elseif($pol_s1[$i]=='z' || $pol_s1[$i]=='Z' ){ $i++; echo "<font color=\"green\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";   if($pol_s1[$i+1]== '-' || $pol_s1[$i+1]== '=' || $pol_s1[$i+1]== '+'){ $i++; echo "<font color=\"green\"> "; echo $pol_s1[$i]; echo " </font> ";}}
kilofmar
Dzięki Ar2r nie zauważyłem tych spacji przed FONT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.