Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka Userow (wiek)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
larson7221
Witam was bardz serdecznie winksmiley.jpg mam takie pytanie piszę taki drobny portal i natknąlem się na taki mały problem otóż.
W trakcie rejestracji użytkownika . Występuje pole gdzie należy podac swoj wiek w takim formacie r-m-d następnie z tego schematu na podstronie usera obliczany jest jego wiek dynamicznie nigdzie niezapisywany . Natomiast jak zrobic teraz wyszukiwarkę która znalazła by usera gdy wpiszemy przedział wieku od np 19 do 21 lat
napisałem taką o to wyszukiwarkę lecze jescze nie wpadłem na pomysł z tym wiekiem a jest mi to niestety niezbędne
  1. <?php
  2. function site_main()
  3. {
  4. if($_GET['c']=='')
  5. {
  6. echo '<form action="serch.php?c=wynik" method="POST">
  7. <table><tr><td>Nick:<input type="text" name="nazwa" size="28"></td></tr><tr><td>Wiek od: <input type="text" name="od" size="8">do: <input type="text" name="od" size="8"></td><td></tr></table><table border="0"><tr><td>Płec: Kobieta<input type="checkbox" name="plec" value="Kobieta" CHACKED>Mężczyzna<input type="checkbox" name="plec" value="Mężczyzna"></td></tr></table>
  8. <table border="0"><tr>
  9. <td>Województwo </td><td><select name="woj" size="1"><option value="" SELECTED></option>';
  10. $fi=mysql_query("SELECT * FROM WOJ");
  11.  while($woj=mysql_fetch_array($fi)){echo '<option value="'.$woj['name'].'">'.$woj['name'].'</option>';}
  12. echo'</td></tr><tr><td>Miasto:</td><td><input type="text" name="miasto"></td></tr></select></table>
  13. <input type="submit" value="szukaj">
  14. </form>';
  15. }
  16. elseif($_GET['c']=='wynik')
  17. {
  18. $zapytanie="SELECT * FROM USERS WHERE nazwa LIKE '%{$_POST['nazwa']}%' and plec LIKE '%{$_POST['plec']}%' and woj LIKE '%{$_POST['woj']}%' and miasto LIKE '%{$_POST['miasto']}%'";
  19. $wynik=mysql_query($zapytanie);
  20. while($r=mysql_fetch_array($wynik))
  21. {
  22. echo $r['nazwa'].'<br>';
  23. }
  24.  
  25. }
  26. }
  27. include("theame/$temp/index.php");
  28. ?>

ps może i bym sobie z tym poradził ale wydaje mi się ze jak się za to wezmę to strasznie dużo kodu napisze a chce to zrobic jak najbardzoej optymalnie pozdrawiam smile.gif
Ar2r
Czy data urodzenia z formularza jest zapisywane w bazie users? Jeśli tak to jakiego typu jest to pole?
larson7221
tak data jest w tabeli users jego typ pola to date
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.