Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kombinacje wartości zawartych w tablicach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mch.frnc
Witam, mam taki dość dziwny problem, ponieważ w ogóle nie mam pomysłu jak go rozwiązać blinksmiley.gif . Dlatego liczę na Waszą pomoc (;
A wygląda to tak:
przykładowo mam sobie trzy zmienne $a, $b i $c. Do nich przypisane są wartości w tablicach, tak że w "$a" zawarte są trzy liczby - 1, 2, 3; dla "$b" to 4, 5, 6 oraz jak łatwo się domyślić - do "$c" przypisane są 7, 8, 9.
Chciałbym zrobić 'coś' (właśnie, co?) by móc otrzymać za każdym razem wszelkie możliwe kombinacje wartości (tutaj cyfr) zawartych w zmiennych.
Ale powinno to wyglądać tak, że muszą one być w takiej kolejności, jaką przedstawi user, czyli:
jeżeli wpisze litery w takiej kolejności: "a" (zmienna $a), "b" ($b), "c" ($c) wynikiem będzie:
Kod
     147
     258
     369
     159
     247
     349

itd...wszelkie inne kombinacje tychże cyfr. [z uwzględnieniem tego, że pierwsza cyfra pobierana jest z pierwszej zmiennej, druga z drugiej, a trzecia z trzeciej]

Stąd pytanie - jak sobie z tym poradzić...?
Czy trzeba bawić się w jakichś pokręconych pętlach, czy może istnieje jakaś funkcja w PHP to umożliwiająca, itp...

Czekam na propozycje rozwiązania
pozdrawiam (;
elemek
niema takich dupereli w standardowym zestawie funkcji.

1. <?php
  2. $a = array(1, 2, 3);
  3. $b = array(4,5,6);
  4. $c = array(7,8,9);
  5.  
  6. $kolejnosc = 'abc';
  7.  
  8. foreach (${$kolejnosc{0}} as $ea) {
  9. foreach (${$kolejnosc{1}} as $eb) {
  10. foreach (${$kolejnosc{2}} as $ec) {
  11. echo "$ea$eb$ec\n";
  12. }
  13. }
  14. }
  15. ?>
mch.frnc
nie ma to jak skomplikować sobie sprawę, zamiast chwilkę pomyśleć... sciana.gif

oczywiście o to mi chodziło, dziękuję za pomoc (;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.