Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [layout] Ocena strony www.cafepl.com (lay + kod)
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cafepl_com
Witam,
pewnie niektórzy z Was pamiętają portal cafepl.com który oddałem na forum php do oceny. Wtedy nikt się za bardzo nie zachwycał wyglądem. Było wiele elementów do poprawy, niektóre w ogóle były nieprzemyślane. Wróciłem z tym projektem po roku. W ciągu tego roku dużo się nauczyłem, zrozumiałem gdzie popełniałem błędy.

Dzisiaj oddaje stronę ponownie do oceny: www.cafepl.com

Na pewno teraz też nie jest idealnie - dlatego zwracam się z prośbą opinii - nad czym muszę jeszcze popracować. Proszę jedynie o ocenę wyglądu strony, kodu. Tematyka serwisu nie podlega ocenie.
Z góry dziękuję za subiektywne opinie.
devnul
pierwsze wrażenie: strona wali po oczach - kontrast i dobór kolorów fatalny
cafetv - czcionka w menu jest strasznie nieczytelna
im na stronie niżej tym lepiej ale ogólnie strasznie niespólny lay, nagłówki robisz ogromnymi czcionkami a teksty są juz tak drobnym fontem że lupy potrzeba
z błędów w kodzie to nagłówki masz źle dobrane, h1 używa się raz w obrębie dokumentu, powinien być tożsamy z title (a konkretnie title powinien zawierać w sobie całą zawartość h1) reszta nagłówków powinna być ustawiona hierarchicznie, np, działy h2, tytuły newsów h3 itd. Teksty powinieneś osadzać w paragrafy (p) a nie zawsze to robisz. To tak na szybko
AjaxSrajax
Hej,
Po co dajesz w tytule posta [layout] i ocena wyglądu, skoro nie tylko o to Ci chodzi? smile.gif

HTML
no średniawo:
brak logicznej struktury hx, br-y, divitis, sztucznie tworzona wypunktowana lista w stopce. Chciało Ci się? winksmiley.jpg Btw. stopka masakruje stronkę pod IE.6. Wygląda to fatalnie. Znowu w dziale wierszyki i seriale sztucznie tworzona lista z div-ów. Ul, li i inne elementy blokowe stylizuje się tak samo łatwo jak div-y, po co sobie utrudniać życie?
Style w kodzie, znaczniki <b>, niesemantyczne nazwy klas- sam sobie szkodzisz.
Kod
<br clear="all" />
- nieładnie to wygląda.

Wygląd:
o wiele lepiej to wygląda przy większych szerokościach ekranu niż 1024.
Mnie takie stronki nie zachwycają, lubię proste, ale napewno nie może być tak w dobrej
stronie, że przy powiększaniu tekstu strona się sypie jak domek z kart. Biedna walidacja w3c
wjeżdża do góry, ogólnie przy text-zoom stronka jest masakrowana wprost proporcjonalnie do pozycji scrolla
w osi y smile.gif
Wszystko śakieś sztywne. Poza tym u mnie na ff3 pod win linki nie mieszczą się w barze, że tak powiem.

Podsumowując: kursik HTML i CSS nie zaszkodzi winksmiley.jpg
Pozdrawiam
cafepl_com
Ok, bardzo dziękuję za następujące rady.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie: czy menu po lewej może mieć czarne tło? Czy w waszych odczuciach to tło (w zasadzie pod główną nawigacją) nie jest zbyt przytłaczające?
Postanowiłem poszukać gotowych palet kolorów na strony internetowe i wybrałem póki co tę paletę http://www.colorhunter.com/palette/242226 i chyba do niej się zastosuję. Nie wiem czy to dobry wybór, wszystko okaże się w praniu. Być może po zmianach pochwalę się ponownie smile.gif

Pozdrawiam!
devnul
zależy jak użyjesz tej palety - menu jedno i drugie moim zdaniem koniecznie do zmiany
kavka
Style w treści strony, w nagłówku strony, w osobnym pliku - bleh.
Kildyt
Po kilku poprawkach wygląd powinien być ok.
1. Za duże nagłówki, a za mała czcionka w tekstach.
2. Menu strasznie wali po oczach. To dosłownie "czarno na białym".
3. Czarny i czerwony blisko siebie moim zdaniem za bardzo się kontrastują. Odczuwam wrażenie jakby to one były najważniejszymi elementami na stronie, no ale jednak aż do przesady bo nie pozwalają mi zobaczyć na coś innego. A może to przez moje zmęczone oczy, hmm?
4. "co sieaaa stało" hmm?
5. Moim zdaniem złe ułożenie topu: filiżanka po środku, logotyp po lewej, a slogan po prawej? Ja bym zrobił to tak: filiżanka po lewej, logotyp po prawej, a slogan mniejszymi literami pod logotypem.
6. Źle się czyta szary tekst na buraczkowym tle (menu górne).
7. Jak dla mnie za szare kolory tekstu na stronie.
8. "szieeaaa" - co to prezentuje? Nie wiem dlaczego, ale najpierw skojarzyło mi się to ze żniwami. biggrin.gif
9. Może spróbuj te "kanały tv" zrobić pionowo?

Pozdrawiam!
cafepl_com
To co poprawiłem:
- za duże nagłówki w stosunku do tekstu poprawione - nie są już tak baardzo wielkie, choć jeszcze w paru miejscach pozostawiłem - tam gdzie uważałem to za słuszne.
- nagłówek h1 został użyty w obrębie całego dokumentu tylko raz, h2 - nazywam nagłówki najnowszych gier, seriali, natomiast h3 - nazwy działów.
- poprawiona sztuczna lista w stopce, która wcześniej był tworzona na divach - w sumie stylizowanie list jest dużo szybsze i prostsze... smile.gif
- poprawione kolory (przynajmniej trochę...) - dalej nie jest idealnie ale jak na razie wydaje mi się, że jest w miarę OK...
- style zostały "schowane" w pliku - nie ma już ich w nagłówku, w kodzie i jeszcze osobno w pliku.
- "co szieaaa stało?" "szieaaa" - zniknęło.

To tyle z tych podstawowych zmian, których dokonałem dzięki Wam. Bardzo Wam za to dziękuję. Jeśli jeszcze macie jakieś uwagi - chętnie je przeanalizuję i przemyślę. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.