Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: umowa spółki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lled3
1. co powinna zawierać umowa spółki jawnej ?

2. jak wyczytałem w VAT sie obowiazkowo wchodzi po przekkroczeniu jakiegos progu.

zakladam dopiero dzialanosc - czy moge wybrac VAT teraz ?
bo nie bedac vatowcem nie bede mogl wystawiac faktur vat - a klienci którzy są vatowcami raczej by takie woleli.

3. jak to jest z ZUS'em jesli ma się firmę i jest sie studentem ?
none
Witam

Jak jesteś studentem to zainteresuj się incubatorami przedsiebiorczości na każej uczelni coś takiego powinno być.
Wydaje mi się iż tańszej formy rozpoczęcia działalności nie ma.
nrm
1&2&3: pomyliłeś fora, tu taj nie uzyskasz sensownej odpowiedzi.

3: 30% ZUSu przez pierwsze 2 lata (a za studenta nie dopłacają, bo niby czemu). winksmiley.jpg
ramze
Vatowcem można być od początku wystarczy zgłosić w us taką chęć (koszt około 140zł o ile dobrze pamiętam)
Zus przez pierwsze 2 lata około 300zł płacisz, niezależnie czy jesteś studentem czy nie.

Przy rejestracji Vat wybierz metodę rozliczania się jako kwartalną bo wtedy jest większa szansa, że w vat wrzucisz więcej swoich faktur. Dodatkowo polecam KPiR bo niby sporo roboty ale zawsze wszystko jak na dłoni widać. A jak się przyzwyczaisz systematycznie wypełniać to jakoś idzi i mało czasu zabiera.

Pozdrawiam
ramze
jarek_bolo
Jeśli chodzi o relacje z US to mi znajomy przedsiębiorca polecił na początek formę opodatkowania w postaci karty podatkowej: http://msp.money.pl/wiadomosci/podatkip/ar...0,0,210366.html
Ale tak czytam teraz o tym i troche te ograniczenia mogę jednak być problemem. No i pewnie nie da się tego zastosować przy spółce.

Jeśli ktoś zna + i - karty podatkowej przy działalności gosp. to niech coś wpisze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.