Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][JAVA]Co mi daje Java?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
S_Olewniczak
Chcę się zacząć uczyć javy, ale mam dylemat. Czy PHP+Ajax(co znam już dość dobrze), nie wystarczy? Jakie korzyści i nowe możliwości daje mi Java w porównaniu do PHP+Ajax?
.radex
Java - nie myl z JavaScript.

PHP+AJAX - Dynamiczne strony internetowe, przy czym AJAX to tylko technika i do jej użycia i tak potrzeba języka skryptowego client-side, zwykle javascript.

Java - aplety na strony - np. minigierki (flash lepszy), czy programiki (też flash w większości przypadków lepszy)
oraz:
Java - programy "stacjonarne", które łatwo przenosić (a zwykle wcale nie trzeba przenosić) na każdą platformę (od pecetów na najpopularniejszych systemach operacyjnych, maków, przez palmtopy po komórki. za parę lat pewnie nawet w zegarkach na rękę będzie java haha.gif)
batman
Cytat
Java - aplety na strony (...) oraz: Java - programy "stacjonarne"
Zapomniałeś chyba o JSP do tworzenia stron www.
Java daje naprawdę duże możliwości, możesz napisać w tym jęzku praktycznie wszystko i jest - teoretycznie- przenaszalny między platformami.
Co Ci da nauka Javy?
Siwych włosów i nauczysz się nowych przekleństw winksmiley.jpg Polecam .NET (a dokładniej C#). W chwili obecnej Java jest tak rozdmuchana, że nie wiadomo za co się zabrać.
A sam PHP + AJAX powinien Ci wystarczyć. Obecnie pracuję jako projektant/programista PHP i nie narzekam.

edit
Zapomniałem o jednej rzeczy - przenoszę na hydepark.
.radex
Cytat(batman @ 6.09.2008, 21:49:13 ) *
Zapomniałeś chyba o JSP do tworzenia stron www.

No tak, zapomniałem o JSP tongue.gif

Jak znasz Javę, to z JSP nie ma problemu, ale jak już znasz PHP, to nauka JSP na niewiele się przyda (chyba, że masz ambicje pisać aplety/aplikacje w Javie).

No i trzeba też zaopatrzyć się w serwer, który "przełknie" JSP.
bim2
Jak byś chciał już jave to idź w stronę aplikacji/gier na komórki (chodź symbian już niedługo je wyprze).
chlebik
Zaspamuję prywatą - u mnie w sygnaturce masz link bo mojego bloga, gdzie opisuję swoje starania by poznać tę 'rozdmuchaną platofrmę' smile.gif
f1xer
Na 1 roku miałem przyjemność pisać w Javie i w rzeczy samej nowych przekleństw nauczyłem się sporo biggrin.gif generalnie jednak jest to bardzo dobry język jego największą zaletą jest właśnie jego przenośność i choć może nie ma on zbyt dużej popularności to moim zdaniem jest na tyle dobry że warto nauczyć się jego podstaw. Ale tak jak ktoś już powiedział warto również zainteresować się platformą .NET, która też dostarcza ogromnych możliwości.
dr_bonzo
Cytat
i choć może nie ma on zbyt dużej popularności

To odstaw ksiazki od php ktore ci wzrok przeslaniaja. (koniec OT o popularnosci javy) - to ze 10 mln noobow siada do php, nie znaczy ze java jest prawie nie uzywana.
Ja np Jave lubie, co prawda ma czasami za duzo klas, ale coz smile.gif
Ale nie znam jej tak bardzo jak niektorzy ze odczuwaja jej wady.
f1xer
<sprostoanie> Nie wiem dlaczego napisałem że java nie jest popularna, oczywiście jest to język który ma wielu fanów </sprostowanie> a wady ma każdy język programowania ale twoja wypowiedź trochę mnie zdenerwowała bo to że ktoś siada do PHP nie znaczy że jest noobem a co do ilosci klas to jej druga zaleta przynajmniej moim zdaniem.
Jabol
Co Ci daje Java? Normalny, usystematyzowany, zestandaryzowany język w którym widać cel, założenia i wizję (w przeciwieństwie do PHP, który nie ma żadnego z wymienionych i jest zapełniony stertą niekonsekwencji pochodzących z różnych okresów rozwoju - w każdym stylizowano PHP na inny język). Osobiście przeklinać nauczyłem się przy PHP. A raczej nie. Jak poznałem Javę to zrozumiałem na czym polega kompletny język, i za każdym razem kiedy od tego czasu przyszło mi usiąść do PHP muszę przeklinać. Java ma bardzo dobrze usystematyzowaną bibliotekę standardową, większość projektów się tej samej konwencji trzyma, także jak raz się przyzwyczaisz to możesz szybko przeglądać dokumentacje każdej biblioteki. Poza tym jest dużo wysokiej jakości materiałów na temat Javy. A wciąż piszę tylko o rzeczach których PHP nie ma. Tylko, że w Javie nie pisze się na szybko (tak jak w PHP). Trzeba mieć wizję, projekt i strukturę przed oczyma. Szczególnie w programowaniu webowym. Dlatego zapewne żaden laik się tego nie uczy. Ale za to Java i serwery aplikacji mogą dać Ci elastyczność i bardzo duże możliwości, których PHP ze względu na swoją strukturę po prostu nie może mieć.

<ot> Co Wam się w Javie nie podoba? Prawda, że trzeba się przyłożyć w okresie nauki, ale naprawdę jest przecież warto. Rozdmuchana platforma, za dużo klas, nie wiadomo za co się zabrać? Przecież to *kompletna* maszyna wirtualna, musi mieć sporo możliwości co się przekłada na sporo kodu. A wszystko jest przecież dobrze udokumentowane i jasno podzielone. Ja tam nie miałem problemu z nauką Javy, powiem wręcz, że byłem oczarowany. A bibliotekę standardową poznaje się według potrzeb. Sam język jest wręcz banalnie prosty (aczkolwiek dopiero ostatnio, 1.5 roku od pierwszego zetknięcia, spotkałem nową konstrukcję językową - Enumeracje). Tylko żeby Javę zrozumieć trzeba zainwestować w dobrą lekturę, z tutoriali nie da się Javy nauczyć.
Method
Pewnie zostanę spalony na stosie ale zaryzykuję smile.gif

Pewnie nie każdy zgodzi się z moim opisem. Dlatego od razu powiem że to moje prywatne spostrzeżenia.

Czemu Java?
Nie wiem czemu. Mi jest dobrze z Javą bo zaczynałem z nią zabawę w 2001 roku. Długo jej nie rozumiałem i miałem z nią problemy.
Ale w końcu polubiłem.
Wtedy php byl pseudo-obiektowy, kontrola typów praktycznie nie występowała. A Java wydawała się dobrym rozwiązaniem do większych aplikacji - "kultura" pisania kodu a co za tym idzie maintance byly o wiele prostsze i są tam gdzie jezyk silnie obiektowy.
Zebrała wiele udogodnień z innych jezyków programowania jednocześnie eliminując wady jak chociazby dynamiczne zwiększanie rozmiaru tablic czy wielodziedziczenie. Oczywiscie wprowadziła równiez swoje wady, ale nie ma rzeczy idealnych.
No i generowanie javadoc'a - nie wolno o tym zapomnieć biggrin.gif

JSP natomiast nie przyniosło specjalnej rewelacji przynajmniej w specyfikacji 1.1. Potem troszkę lepiej było gdy wprowadzono do specyfikacji EL
Dopiero strutsy dokonały znaczacej popularyzacji, chodz rewelacji nie odkryły bo chociażby smarty były dużo wcześniej. no i ANT czyli make na wszystkie platformy przy pomocy którego wiekszosc progrmistów nie wyobraża sobie zycia. Potem nastąpił gwałtowny wzorst wydajności maszyn i pojawiły się serwery aplikacyjne (tu głownie projekty komercyjne się kłaniają - duże firmy chcą miec maintance i chcą za niego płacic).

Powstały wielkie komercyjne projekty oparte o javę a co za tym idzie one trwają długo i stabilnośc technologii była duża, nie trzeba było zamazywać kodu bo sie miało kod skompilowany, implementować logowanie zastanawiając się nad jego bezpieczeństwem bo wystarczyło się poslużyć java.security.* itepe itede.
Ale wrocmy do tych projektów chocby peoplesoft - jak armia developerów klepie kod 3 lata + rok poprawia go (tyle wynosi średni czas uzywania systemów w danej wersji - upgrade co ~4 lata) to nie tak prosto zmienić technologię i przepisać coś na nowy język. Tym bardziej że jest to język "wystarczający"

Poźniej poszło jak z płatka JSF, HIbernate, ibatis, maven i inne aż się zrobił trochę syf i wielki kipisz. W tym momencie przyszedł SPRING czyli framework frameworków bez ktorego większosc programistów nie wyobraża już sobie pracy smile.gif

Oczywiscie są i wady jak SWING ktory jest dość cięzki - odciążono go uruchamiając SWT. Ale jakoś nie słyszałem o masowym używaniu SWT. Pewnie dlatego że moc maszyn poszła tak do przodu.
Hibernate - idea bardzo fajna, ale głownie idea. Wiele głosów i "za" i "przeciw". Krotko mowiac dość kontrowersyjny framework.
Do wad chodz i zalet cool.gif należy tez mnogość bibliotek. A własciwie sztuka poslugiwania się nimi - zabierzcie programista dostęp do java.sun.com a zrozumiecie sciana.gif

Nie wolno tez zapomnieć o popularyzacji inżynierii oprogramowania, której java bardzo "leżala"

Co do .Net'a to mam z nim niewielkie doświadczenie ale wg mnie troche sie spoznil, a wiele projektów było już w javie klepanych. Był/jest płatny a na IT nie chetnie się wydaje pieniadze. no i ograniczenia co do platformy sprzętowej.

Dobre miejsce i czas, a także silny sojusznik w postaci SUN'a spowodowaly że język się przyjął.
.radex
Cytat(f1xer @ 8.09.2008, 09:30:30 ) *
Ale tak jak ktoś już powiedział warto również zainteresować się platformą .NET, która też dostarcza ogromnych możliwości.

No nie aż tak ogromnych. Javę uruchomisz na prawie każdym cywilizowanym urządzeniu (nawet na trochę starszych komórkach), a .NET już nie. C# jest wydaje mi się łatwiejsze w nauce niż Java, ale ze względu na .NET-owość nie uruchomisz programów napisanych w nim na chociażby komórce.

I tak trochę btw:

[quote name='Jabol' post='514001' date='8.09.2008, 14:58:40 '](...) w którym widać cel, założenia i wizję (w przeciwieństwie do PHP, który nie ma żadnego z wymienionych i jest zapełniony stertą niekonsekwencji pochodzących z różnych okresów rozwoju - w każdym stylizowano PHP na inny język).
[quote]

Z PHP jest trochę jak z Linuksem. PHP powstało (w przeciwieństwie do Javy) tylko na potrzeby konkretnej strony. autor nie przewidywał, że PHP będzie takie popularne. Tak samo z Linuksem (jako jądrem) - miał być pisany dla zabawy, więc Torvalds nie zawracał sobie głowy takimi "błachostkami" jak dobry cel, założenia i wizję projektu.
Nigger
Cytat(f1xer @ 8.09.2008, 11:58:28 ) *
<sprostoanie> Nie wiem dlaczego napisałem że java nie jest popularna, oczywiście jest to język który ma wielu fanów </sprostowanie> a wady ma każdy język programowania ale twoja wypowiedź trochę mnie zdenerwowała bo to że ktoś siada do PHP nie znaczy że jest noobem a co do ilosci klas to jej druga zaleta przynajmniej moim zdaniem.

Sprostowanie: java jest aktualnie najpopularniejszym językiem i najwięcej osób na świecie jej używa smile.gif
Ot tak taka ciekawostka snitch.gif

Autorowi chodziło o javascript więc może przestańcie pisac o javie tylko napiszcie mi coś o javascript.

Javascript będzie potrzebny Ci po to, aby po otrzymaniu informacji z serwera poprzez ajax będziesz musiał te informacje jakoś wyświetlic i robi się to poprzez javascript.
qqrq
Cytat(Nigger @ 9.09.2008, 21:42:10 ) *
Autorowi chodziło o javascript więc może przestańcie pisac o javie tylko napiszcie mi coś o javascript.

Jeśli autorowi chodziło o JS, to niech w temacie to napisze. Ja wiem, że nazwy podobne, ale gdzieś ostatnio słyszałem, że różnica między Javą a JavaScriptem jest taka jak między piciem szczawnicy a szczaniem w piwnicy.
MWL
czepianie się.
tak jak to że n00by nazywają html'a językiem programowania haha.gif
Jabol
Ja tam widzę co jest napisane. A poza tym lubię się powyżywać na php za bezowocną irytację tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.