Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: gdy znajdziemy inwestora
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
terabit
Tak się zastanawiam ile potrzeba kasy żeby rozkręcić większy start-up?

przypuśćmy ze zrobimy coś takiego - http://www.highrisehq.com/?source=bc+crm - na pewno dużo osób zna aplikacje od 37signals winksmiley.jpg

powiedzmy że ktoś zainwestuje 1milion$ i teraz jak to jest z takimi pieniędzmi?
Wynajmujemy biuro, zatrudniamy np 2 pracowników i rozwijamy aplikacje winksmiley.jpg
Kasa od takiego inwestora idzie na opłaty za biuro itp, na wypłaty dla założyciela i pracownikówquestionmark.gif? No i na pewno na reklamy winksmiley.jpg

Po prostu ciekawi mnie czego oczekuje inwestor, jak i kto zarządza kasą... w ogóle jak to jest winksmiley.jpg
NuLL
Inwestor oczekuje zysku smile.gif Reszta jest kwestia umowy. Pozatym mylisz kolejnosc - najpierw reklama potem inne rzeczy smile.gif Pracownikow niekoniecznie zawsze trzeba na poczatku zatrudniac. Z drugiej strony mln $ to sporo jak na inwestycje wiec mozna byc kombinowac troche inaczej winksmiley.jpg
acztery
Myślę, że inwesttor chce mieć na bierząco sprawozdanie jak gdzie idą jego pieniądze.

PS. Twój projekt ten niby start-up, nie wiem czy ma większy sens. Mało jaka firma chce trzymać dane na temat swoich projektów, klientów, pracowników, harmonogramu pracy itp na obcych serwerach, ale powodzenia.

Ogólnie mówiąc to tak jak pisał Null wszystko jest w umowie, które jest nieraz negocjowana długimi miesiącami zanim czacznie się coś dziać.

to może sie przyda http://www.startupshow.pl/
terabit
Cytat(NuLL @ 10.09.2008, 22:58:34 ) *
...wiec mozna byc kombinowac troche inaczej winksmiley.jpg

jak? tongue.gif

Cytat(acztery @ 11.09.2008, 00:42:48 ) *
PS. Twój projekt ten niby start-up, nie wiem czy ma większy sens. Mało jaka firma chce trzymać dane na temat swoich projektów, klientów, pracowników, harmonogramu pracy itp na obcych serwerach, ale powodzenia.

ja nie mówię ze chce takie coś stworzyć winksmiley.jpg
tylko taki przykład winksmiley.jpg

Jeszcze jedno pytanko winksmiley.jpg
Co jeśli start-up nie wypali? ktoś zainwestuje kase i nic nie zarobi, tylko straci swoje pieniądze...
dr_bonzo
Cytat
Co jeśli start-up nie wypali? ktoś zainwestuje kase i nic nie zarobi, tylko straci swoje pieniądze...

Ryzyko wpisane w gre.
Gdybys mial 100% pewnosci ze ci sie powiedzie to taka kasa by sie do ciebie pchala ze szok.
A taki inwestor analizuje wiele projektow, inwestuje w kilka[-nascie] na kilku straci na innych zarobi i o tym z gory wie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.