Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wielojezyczna strona.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
elmozaur
Witajcie.
Piszac swojego CMSa doszedlem do momentu w ktorym chcialbym dodac funkcje przelaczania jezykow.
Czy ktos ma jakies doswiadczenie w tej trudnej kwestii i moze wspomoc doswiadczeniem teoretycznym w tej materii.

Napewno trzeba robic oddzielnie jezyki dla strony(klawisze,komunikaty,napisy) i dla jej tresci (tresci wiadomosci tytuly newsow itp)

tylko nie wiem czy robic to na osobnych tabelach w bazie ? moze na plikach ? no i jak zalatwic sprawe/sytuacje w ktorej mam newsa po polsku i po angielsku a brak tlumaczenia niemieckiego (tak aby w przypadku jakiegos bledu wyswietlal polskie teksty).

za wszelkie info/linki z gory dziekuje
deirathe
Jezeli chodzi o content w bazie to tworzysz sobie np dwie tabele: news i content. News ma standardowo date nadania, id... i kolumne ktora bedzie zawierac identyfikator do tematu. A tabela content sklada sie z pol: id, content,lang i jakies pole ktore bedzie identyfikatorem dla tematu. I podczas zadawania pytania laczysz te tabele jointem za pomoca pola news.poleIdentyfikujaceTemat i content.poleIdentyfikujaceTemat i wpisujesz where lang=twoj jezyk.

Nie wiem czy jasno opisalem

Jezeli chodzi o templatki to ja uzywam zawsze plikow xmla jako pliki jezykowe i simpleXML smile.gif
_olo_1984
poczytaj ten temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44703

a swoją drogą, to ja osobiście korzystam z plików (treść statyczna, napisy, przyciski itepe), dynamiczne artykuły w bazie tak jak kolega wyżej, dodajesz pole lang i potem przy pobieraniu danych odwołujesz się to bieżącego języka.

pozdr
elmozaur
Dziekuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.