Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www ocena nawigacji] www.ocenbank.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cristoma
Witam,
co sądzicie o powyższej stronie? Jest to strona w wersji beta, więc nie ma jeszcze artykułów ani plików do pobrania, gdzieniegdzie są błędy, ale główny mechanizm działania (czyli ocena i komentarze produktów bankowych) już działa.
Nie zgłaszać proszę niedziałających e-maili oraz braku możliwości zamawiania produktów winksmiley.jpg
Interesuje mnie Wasze zdanie zwłaszcza na temat nawigacji (czy intuicyjna, ew. co trzeba zmienic)
AjaxSrajax
Hi,

Kod
      <li>
        <div class="main_menu_selector_left"></div>
        <div class="main_menu_selector_right"></div>
        <a href="/banki/ranking">Oceny</a>    </li>
...

Gdzie można się nauczyć pisać takie menu? To Twój pomysł? (chodzi mi o kod HTML).
Bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem biggrin.gif. A trochę już widziałem biggrin.gif. W kodzie CSS słabiutkie jest też to, że aktywna część menu to tylko napis. Powinna być cała zakładka. Inaczej forma menu przerasta jego treść, że tak powiem. To ja tylko o kodzie menu, Sorry i pa pa!
cristoma
Pomysł (wortal) mój, wykonanie (php, xhtml, grafika) na zlecenie. Jest bardzo tragicznie, czy tylko trochę?
kbsucha
A wg mnie jest calkiem niezle, z tym, że ja nie jestem za masochistycznym dopieszczaniem kazdego fragmentu kodu. Strona przyjemna bez wodotryskow, czytelna co chyba ma w takich stronach ogromne znaczenie. Wyglada dobrze pod IE7 i FF. Czego chcieć więcej. Wg mnie mogles trafic o wiele gorzej.

Aha jakoś nie przemawia za mną ten formularz logowania po lewej na gorze, jakieś takie 2 puste inputy, przydaloby sie jakies Label kolo nich albo tekst wewnatrz.

pozdr
sowiq
Niektórzy twierdzą, że najważniejsze jest, żeby strona się dobrze wyświetlała. Nie musi się walidować. IMO jest w tym jakaś część racji.

Co do nawigacji - wg. mnie lepszym pomysłem byłyby zakładki zmieniane za pomocą JS po najechaniu. Bo teraz będąc np. w ocenach trzeba przeładować całą stronę, żeby zobaczyć jakie podmenu kryją się w aktualnościach. Męczące trochę.
cristoma
@kbsucha
"Aha jakoś nie przemawia za mną ten formularz logowania po lewej na gorze, jakieś takie 2 puste inputy, przydaloby sie jakies Label kolo nich albo tekst wewnatrz."
Chodzi Ci o to logowanie po prawej na górze? Nie rozumiem Cię do końca, chodzi o kod czy o wygląd (bo jeśli o wygląd, to dużo stron ma takie logowanie)? Mógłbyś podać adres jakiejś strony z proponowanym przez Ciebie rozwiązaniem?

@Sowiq
"Co do nawigacji - wg. mnie lepszym pomysłem byłyby zakładki zmieniane za pomocą JS po najechaniu. "
Hmm... Wydaje się to sensowne, pewnie to wdrożymy.

Jakieś inne uwagi?
kbsucha
Chodzi o wygląd bardziej. Co do przykładu to daleko nie szukając zobacz np. wykop.pl, co prawda jest to wyszukiwarka, ale liczy sie idea, zobacz jak tam jest ladnie zestylowny input, mimo ze styl bedzie mial moze 3, 4 linijki zobacz jak to ladnie sie komponuje z reszta strony.

pozdr
cristoma
Z tym logowaniem jest to do przemyślenia.
Czy oprócz nawigacji i logowania macie jakieś uwagi?
ShadowD
Odpowiedz brzmi tak a bynajmniej ja mam.

1. Nie podobają mi się te "rozbłyski/wodotryski" na przyciskach.
2. Nie podoba mi się, że podajesz pełną nazwę katalogu i plików jak nie ma jakiegoś pliku ogranicz się do strony błędu w typie "Podana strona nie istnieje".
3. Środek loga moim zdaniem jest taki za posty.
4. Na górze używasz odcieni niebieskiego i pomarańczowego a na dole szaro jest. winksmiley.jpg
5. Czcionka słów "Nie masz konta? Zarejestruj się" kompletnie nie pasuje do zaloguj.
6. Powtórzę się po kolegach ale ten fragment z logowaniem wygląda po prostu okropnie.
7. Podstrona "Oszczędności" po co są przyciski "<< poprzedni" "następny >>" jak strony następnej jak i zresztą poprzedniej nie ma.
8. Forum jest kompletnie nie czytelne, myślał bym nad podziałał na jakieś kategorie i co drugi wpis na inny odcień (np szary).
9. Stopka nie zmusi być taka wysoka jak i tak nic w niej nie ma, wyróżnił bym jakoś napis "made by desnet".
10. dał bym jakieś znaczki w stylu "css valid" i "html valid" jeśli się postarałeś i strona nie ma błędów to można o tym poinformować.
11. W niektórych miejscach okno z podstronami mogło by być wyśrodkowanie.
12. Zakładka Aktualności datę wpisu dał bym na tym tytułowym pasku po prawej stronie.
13. Myślał bym nad menu z ankietami.
14. Postarał bym się o załatwienie loga banku a w zasadzie banków z przezroczystym tle.
15. Menu lewe nie równe w stosunku co do okna z podstronami (ramka tytułowa).
16. Rejestracja wygląda strasznie (środkowanie).
17. Regulamin ładnie wygląda a na stronie o mnie tekst jest zlany.
18. Muślał bym nad zablokowaniem forum dla gości tz widzieli by tylko stronę główną a pod kategorii już nie.
19. Myślał bym nad stronicowaniem banków na stronie głównej ale z przyciskiem "pokarz wszystkie".
20. Niezalogowany użytkownik może głosować - głupota pomyśl sobie mam zmienne ip i usuwam ciasteczka mógł bym oddać 100000 głosów.

Nie wiem czy mnie nie poniosło, ale mam nadzieję że coś Ci to pomorze. ;p

EDIT:
W zakładce Forum nie ma w stopce napisu "made by desnet"...

*Są to moje własne odczucia więc na każdy musi uważać podobnie...
cristoma
No to pojechałeś thumbsupsmileyanim.gif
ad 3 - logo (a właściwie napis) kiedyś zostanie zmieniony, tylko teraz nie mamy lepszego pomysłu smile.gif
ad 4, 11, 13 - o co konkretnie chodzi?
ad 5,6,16 - coś się zmieni
ad 8, 18 - trzeba będzie w przyszłości uporządkować i zmienić
ad 14, 17 poprawimy
ad 20 - tu jest największy problem, kto powinien móc głosować. Ale pomyśl, komu się będzie chciało głosować tyle razy?

PS. jak pisałem wcześniej, strona jest tworzona dla nas na zlecenie, więc pewnie nie wszystkie zmiany będą widoczne od razu smile.gif
ShadowD
Co do głosowania można zrobić prosty skrypt który nabije te 100000 pkt...

4. Chodziło o to że na górze jest niebieskie logo na dole niebieska stopka a pośrodku np menu google jest szare pomyślał bym nad czymś bardziej niebieskim. smile.gif
11. Np podstrona logowanie jej zawartość mogła by być wyśrodkowana, zapomniałem hasła też.
13. Jak masz to menu z google to zrób też takie z ankietami.

A co będzie z pkt 1 i 2?? winksmiley.jpg
cristoma
ad 1, 4, 13 - na razie zostaje
ad 11 - na początku miało być wyśrodkowane, ale niektórym się nie podobało smile.gif
ad 2 - pewnie kiedyś poprawimy

Dzięki wszystkim za sugestie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.