Mam taką funkcję, która parsuje plik xml.
Probvlem w tym, że wszystkie znaki zapisywane są przy uzyciu kodowania UTF-8.
Ustawiając na w p[rzegladarce strone kodową UTF-8 (z menu prawego klawisza) pokazują się poprawnie polskie literki.
<?php while($reader->read()) { if($reader->nodeType == XMLReaderELEMENT) { $name = $reader->name; } if($reader->nodeType == XMLReaderTEXT || $reader->nodeType == XMLReaderCDATA) { } } ?>
Wiem, że funkcja iconv() służy do zmiany kodowania, jednak nie chce zadziałac.
Mam również swoją funkcję zmiany znaków:
<?php function polskie_znaki($tekst) { $znak_a[1] = 'Ä…'; $znak_a[2] = 'Ä„'; $znak_a[3] = 'Ĺş'; $znak_a[4] = 'Ĺą'; $znak_a[5] = 'ĹĽ'; $znak_a[6] = 'Ĺ»'; $znak_a[7] = 'Ĺ›'; $znak_a[8] = 'Ĺš'; $znak_a[9] = 'ć'; $znak_a[10] = 'Ć'; $znak_a[11] = 'Ä™'; $znak_a[12] = 'Ä'; $znak_a[13] = 'Ĺ„'; $znak_a[14] = 'Ĺ'; $znak_a[15] = 'Ĺ‚'; $znak_a[16] = 'Ĺ'; $znak_a[17] = 'Ăł'; $znak_a[18] = 'Ă“'; $znak_b[1] = 'ą'; $znak_b[2] = 'Ą'; $znak_b[3] = 'ź'; $znak_b[4] = 'Ź'; $znak_b[5] = 'ż'; $znak_b[6] = 'Ż'; $znak_b[7] = 'ś'; $znak_b[8] = 'Ś'; $znak_b[9] = 'ć'; $znak_b[10] = 'Ć'; $znak_b[11] = 'ę'; $znak_b[12] = 'Ę'; $znak_b[13] = 'ń'; $znak_b[14] = 'Ń'; $znak_b[15] = 'ł'; $znak_b[16] = 'Ł'; $znak_b[17] = 'ó'; $znak_b[18] = 'Ó'; return $tekst; } ?>
Czy funkcją iconv() mozna zastąpić tą przygotowaną przezemnie? będze wydajniejsza?
Będe bardzo wdzięczny za wszelkie wypowiedzi.
------------------- EDIT ----------------
Funkcji iconv próbowalem, jednak coś nie działa:
<?php ?>