Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RSS - Kilka pytań
Forum PHP.pl > Forum > PHP
akurczyk
Tworzę serwis/bazę porad dla webmasterów.
Pomyślałem żeby porady udostępniać również w formie RSS.
Czy muszę dodawać je ręcznie do pliku RSS czy można jakoś sparsować ten plik w PHP?
Jeśli tak to jak to zrobić?
Czy z poziomu PHP można zrobić czytnik RSS?
Jeśli tak to jak?
Proszę o pomoc!!!
wookieb
Cytat(akurczyk @ 28.09.2008, 10:42:18 ) *
Tworzę serwis/bazę porad dla webmasterów.

Czy z poziomu PHP można zrobić czytnik RSS?

Wiec pierwsze hipokrytyczna rada jaka dasz to "Korzystajcie z google". Tworzysz z serwis z poradami a sam nie mozesz nawet znaleźć takich rzeczy hahahah! biggrin.gif

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cz...=Szukaj&lr=
batman
Plik RSS to nic innego jak najzwyklejszy XML. Możesz napisać skrypt, który generuje ten plik na podstawie bazy danych.
mike
Przede wszystkim musisz wiedzie co to jest RSS. To jest kanał, którego nośnikiem są pliki zwykłe XML o zdefiniowanej strukturze. I tyle.
Poczytaj o RSS i zobacz jak mają być skonstruowane pliki XML.

Później wystarczy zaprząc do pracy jedną z bibliotek PHP do czytania (jeśli chcesz napisać czytnik) lub tworzenia (jeśli chcesz generować wiadomości RSS) plików XML. Masz do dyspozycji dużo: DOM, SimpleXML, XMLReader, XMLWriter, ...
akurczyk
A jak wygląda składnia tego pliku XML?questionmark.gif
batman
Tak wygląda.
mike
Cytat(akurczyk @ 28.09.2008, 10:52:01 ) *
A jak wygląda składnia tego pliku XML?questionmark.gif
Wybacz ale przesadzasz. Albo sobie sam odpowiesz na to pytanie i będziesz kontynuował albo zamknę wątek.
akurczyk
ok zamknij:(
batman
Cytat(akurczyk @ 28.09.2008, 10:55:31 ) *

Nie zniechęcaj się tylko dlatego, że powiedziano Ci, byś trochę pomyślał. To nie boli.
mike
Cytat(akurczyk @ 28.09.2008, 10:55:31 ) *
Zmień zainteresowania, bo się nie nadajesz na programistę. A jak nie daj Boże nim się staniesz to będziesz bardzo kiepskim.
Przecież taki problem do rozwiązania to kwestia kilku chwil, a Ty załamałeś się bo Cię chciałem zmusić do samodzielności.

Przecież logicznie myślący człowiek, chętny do poznania czegoś nowego wpisałby w google jakieś zapytanie typu: rss file, rss format, rss standard, .... i masz odpowiedź. Dłużej niż poczekanie na gotowe, co?
Już nawet wpisanie bezczelnie po polsku: jak wygląda plik rss daje Ci wynik: developer.mozilla.org :: Czym jest RSS? gdzie masz wszystko łopatologicznie wytłumaczone.

Ech, ...

P.S.
Zdjąłem te bezsensowne . które rozdałeś na lewo i prawo. To nie jest nagroda za to że ktoś w ogóle Ci odpowiedział. I to nie jest dla Ciebie. To jest informacja dla innych, którzy szukają, że w tym wątku problem został rozwiązany.
akurczyk
mike: jak wpisałem w googole rss to wyskoczyły mi pliki rss więc się zniechęciłem.
batman: już napisałem ten skrypt więc temat do zamknięcie lub usunięcia.
batman
A jak ja wpisałem w google rss, to dostałem taki wynik na pierwszym miejscu.

Zgodnie z prośbą autora zamykam. Jeśli będziesz miał jakiś konkretny problem w tym temacie, to napisz mi PW, otworzę temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.