Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prawie gotowy layout, ocena dotychczasowej pracy?
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
marcim
Witam!
Tworzę swoją pierwszą stronkę w życiu, będzie ona o mojej pasji czyli informatyka (głównie webmastering). Jakoże dopiero zaczynam, chciałbym żebyście ocenili to co narazie zrobiłem:
epc-site.eu
Stronkę tworzyłem sam od podstaw, chciałbym aby ktoś popatrzył w kod i wytknął wszystkie rażace błędy, aby ustrzec się ich w przyszłości.
Pozdrawiam

PS. wiem, pod ie6 jeszcze trzeba troszkę dopracować smile.gif
ShadowD
Mam takie dwie propozycję...

1. Dodaj jakieś tło np pomarańcze, moim zdaniem ten biały się gryzie i wygląda jako całość fatalnie.
2. Tło obrazków mogło by byc przezroczyste a nie białe.

Na razie tyle potem może jeszcze zajrzę. ;p
pyro
Cytat(marcim @ 12.10.2008, 14:49:47 ) *
Witam!
Tworzę swoją pierwszą stronkę w życiu, będzie ona o mojej pasji czyli informatyka (głównie webmastering). Jakoże dopiero zaczynam, chciałbym żebyście ocenili to co narazie zrobiłem:
epc-site.eu
Stronkę tworzyłem sam od podstaw, chciałbym aby ktoś popatrzył w kod i wytknął wszystkie rażace błędy, aby ustrzec się ich w przyszłości.
Pozdrawiam

PS. wiem, pod ie6 jeszcze trzeba troszkę dopracować smile.gif

a ja jestem zaskoczony, bo jak na pierwszą stronkę w życiu jest bardzo dobra smile.gif, jest pare błędów i niedoskonałości.. ale nie wiem czy to dlatego że nie jest skonczona jeszcze...

no ok, jeszcze ci duzo plikow do includowania brakuje ;/
marcim
Cytat(ShadowD @ 12.10.2008, 15:47:54 ) *
Mam takie dwie propozycję...

1. Dodaj jakieś tło np pomarańcze, moim zdaniem ten biały się gryzie i wygląda jako całość fatalnie.
2. Tło obrazków mogło by byc przezroczyste a nie białe.

Na razie tyle potem może jeszcze zajrzę. ;p

ad.1 nie jest białe tylko szare, mi się podoba ale jeżeli więcej osób będzie mówiło że nie jest fajne to zmienię
ad. 2 Chodzi Ci o obrazki w artykułach? jeżeli tak to będą one przeźroczyste, tylko jak narazie na szybko dałem taki przykładowy obrazek jaki miałem pod ręką

Cytat
a ja jestem zaskoczony, bo jak na pierwszą stronkę w życiu jest bardzo dobra , jest pare błędów i niedoskonałości.. ale nie wiem czy to dlatego że nie jest skonczona jeszcze...

Stronka jest pierwsza, a plików jeszczę trochę brakuje, ale to z upływem czasu będę tworzył, dodawał (narazie cały czas coś robię). A o jakich błędach i niedoskonałościach piszesz?
Riklaunim
Ja bym zastosował więcej kolorów/css zamiast grafik i uwzględnił w kodzie wszystkich "bloków" ich rozciąganie przy dłuższym tekście smile.gif Popatrz co można wycisnąć za pomocą CSSa - http://www.dynamicdrive.com/style/

Co jeszcze... w serwisach informacyjnych ogólnie nie ma księgi gości smile.gif

Kod
.PHP i MySQL
.Kursy
.Zadania
.Pliki
.Skrypty

Jest nie tylko PHP i nie tylko MySQL. Poza tym czym różni się kategoria "Kursy" od "PHP i MySQL", czy też "Zadania" i "Skrypty". Nawigacja musi być jak najbardziej prosta, zrozumiała i funkcjonalna smile.gif

Kod
.Aktualności
.Artykuły
.Windows

Windows to już nie artykuły? winksmiley.jpg A gdzie Mac OS X, Linux.... Symbian itd.? biggrin.gif Zamiast "artykuły" jako kategoria dać listę kategorii artykułów/wiadomości dla każdego "tematu" smile.gif Usuwasz dzięki temu jeden stopień nawigacji i ułatwiasz nawigację.
marcim
W mojej wizji była księga gości i właśnie mnie uświadomiłeś że w serwisach informacyjnych nie ma księgi gości. A czy ona będzie aż tak denerwująca, przecież nikomu nie zawadzi. Menu starałem się uprościć i tak np. W dziale PHP i MySQL będe się starał opisywać co ciekawsze skrypty, które będe tworzył. W dziale skrypty będę wszystkie skrypty ale bez opisów, i to będą np. szablony w HTMl i CSS. Kursy to będę starał sie pisać kurs od początku PHP i MySQL, CSS. Artykuły to artykuły z działu Webmastering, a windows to dział dla kolegi który będzie opisywał jak zrobic niektóre rzeczy w Windowsie (np. sieć lan, ciekawe programy napisane pod Win). A zadania, to kiedyś gdzieś widziałem zbiór zadań do wykonywania podczas nauki PHP i myślę że to może być ciekawy Pomysł.

A odnośnie kolorów/css i grafiki to jest wiele gradientów których się inaczej nie da zastąpić, i to była moja wizja strony aby ona tak wyglądała. Czy wygląda aż tak źle?
ShadowD
Strona jak najbardziej mi się podoba lecz wygląda jak by jej czegoś brakowało, a co do tła to u mnie jest białe a dokładniej R:254 G:254 B:254 więc prawie białe ale nie szare... ;p
Kildyt
Cytat
ad.1 nie jest białe tylko szare, mi się podoba ale jeżeli więcej osób będzie mówiło że nie jest fajne to zmienię
Szare, białe, co z tego? Dla mnie jest białe i tyle! Użytkownik nie będzie nosem dotykał monitora, żeby zobaczyć, czy to na pewno szary. Takie odpowiedzi nie są dobrą drogą. Użytkownik to taki twór, który chce mieć wszystko na talerzu i żeby to jeszcze darmowe było.

Co do ie6 - że ci się design psuje, to nic dziwnego, i nie tylko Tobie smile.gif . Ie6 to obrzydły, paskudny i cieknący szlamem potwór! Przed nim Cię nawet walidator nie ustrzeże.

Co do designu, to strasznie razi w oczy. Długo się nie da wytrzymać. Ten pomarańcz i niebieski są zbyt jaskrawe.
Gdybym nie wiedział, że to Twoja pierwsza strona napisałbym - "mi się nie podoba, spróbuj od nowa", ale, że wiem o tym, to napiszę - nieźle, ale skup się na kolorach.

Pozdrawiam! smile.gif
AjaxSrajax
Hej,

U mnie pod firefox 3.0b5/debian wykrzacza się jak tylko może. Cały design szlag trafia. Nie zamieszczam screena, sorry, nie chce mi się. Jeżeli chodzi o kod to weź w google wpisz frazę 'divitis'. Jeżeli webmastering jest Twoją pasją, z czasem zaczniesz unikać tej choroby.
cześć...
marcim
Zapewne to co dzieje się AjaxSrajax działo się pod IE6, będe musiał nad tym jeszcze popracować. I z postępem nauki postaram sie wyleczyć z divitis-u classitis-u, ale jeszcze trochę wody w rzece upłynie. A co do tego tła, to w tle jest obrazek, w którym został zastosowany efekt szumu (chyba tak to sie nazywa), więc niewykluczone że niewczytuje się wam obrazek tła (mi się wczytuje blinksmiley.gif ), spróbujcie kliknąć ppm i zapisz jako, czy się będzie chciał zapisać plik tlo.png?

U mnie strona wygląda tak:

Trochę straciło na jakości przy kompresji, ale mniej więcej tak to powinno wyglądać.
A co do IE6, też trzeba jakoś przystosować, trochę użytkowników korzysta nadal z tej przeglądarki (na nieszczęście).
A z kolei grafikiem urodzonym nie jestem. i to tylko taka amatorska stronka. Jak byście polecili zmienić to tło?
Pozdrawiam
kavka
Co do grafiki: daje po oczach o czym wspomniał któryś z moich przedmówców. Taki zestaw kolorów jest ciekawy ale tylko przez pierwsze kilka sekund - po chwili staje się nie do zniesienia. Trochę popaprałeś sprawę z zastosowaniem cieni. Nie ma w nich logicznej całości - wskazują na różne kąty padania abstrakcyjnego światła. Ale to szczegół. Jak na pierwszy projekt jest całkiem nieźle smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.