Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie tablicy wielowymiarowej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
siurek22
Tworzę tablicę wielowymiarową w taki własnie sposób i chcę ja teraz posortować według $tabs[$ss][3]

w mysql wystarczylo wpisac np order by pole asc i juz lecialo a tego to niewiem jak posortowac...

Kod
for($ss=0;$ss<$b1[1];$ss++)
{
$tabs[$ss][0]= $b2[$ss];
$tabs[$ss][1]= $b3[$ss];
$tabs[$ss][2]= $b4[$ss];
$tabs[$ss][3]= $b5[$ss];
}
starach
Musisz napisać własną funkcję sortującą i wykorzystać ją w na przykład http://pl.php.net/manual/pl/function.uasort.php

W komentarzach masz też przykłady sortowania tablic wielowymiarowych.
zegarek84
wiadomo, że wszystkie tablice da się załatwic pętlami wielokrotnymi - ale po co jesli sa gotowe funkcje... mialem to napisać dużo wcześniej ale na zajęciach padl mi laptop i dopiero z hotelu pisze... jestem newbi ale z manuale chyba umie kozystać - tak samo szukam funkcji jak pod excelem i raczej dobrze mi to wychodzi - jesli bedziesz potrzebowal przykładu uzycia to napisz a jutro rozwine i doczytaj cały manual bo w objasnieniu jest minimalny bład - tablice maja ten sam wymiar ale przy obiaśnieniu wielowymiarowej nie sa juz tego samego rozmiaru - na szybko ktoś tłumaczył - zerknij;
array_multisort
zegarek84
toż samo podałem ;;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.