Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [design] Nowa wersja monstrum.com.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kildyt
Cześć!

Będę zabierał się do przepisywania mojej strony www.monstrum.com.pl na nowe jądro (aktualnie jeszcze w trakcie prac). Przy okazji chciałbym zmienić design (aktualny nie wszystkim przypada do gustu, a szczególnie ten róż). Chciałem pójść w raczej bardziej zbliżone barwy do gier mmorpg.

Oto link do designu: klik.

Proszę o ocenę.

edit:
Nowa wersja: link.

edit:
Nowsza wersja: link.
Spawnm
serduszko przy ulubione pasuje jak pięść do oka.

zielone menu zupełnie nie zgrywa się z resztą strony...jak byś je z innej strony dolepił .
bim2
Top mi się podoba, wyróżnij tylko "ostatnie na forum" i logowanie smile.gif Poniżej topa nic mi nie przypadło do gustu, zmieniłby układ trochę i kolorystykę :], bo wszystko jest taki "zaspójne"
Lion_87
Nawet nawet tylko trochę to logowanie i co tam na forum jakoś mało widoczne smile.gif
.radex
zdecydowanie fajniejszy top. Szare boksy wyglądają fajnie, ale te zielone już nie tongue.gif Nie podobają mi się inputy przy logowaniu...
ShadowD
A więc się trochę rozpiszę...

Logo:
Ok

Ostatni temat na forum:
Wytłuścił bym tytuł.

Logowanie:
Pogrubienie napisów: Logowanie, Login, pass, zaloguj(+wyraźna ramka przycisku zaloguj). A "Po co się rejestrowa" zmienił na mniej rzucający się kolor bo niebieski nie pasuje.

Menu:
Katalog gracz na biało.

Jesteś tutaj:
Obrazka nie pasuje do reszty a dodatkowo mniejsza czcionka.

Stopka:
Ok

Reszta:
Najpierw brąz przez szarość do zieleni - dziwnie wygląda.
Ikonki nie pasują do reszty strony.
Forum/komentarze - nie wiadomo o co chodzi.
Belka "oceń" powinna być tej samej szerokości co formularz i powinna przylegać do niego.
W jednym miejscu rogi kwadratowe w innym zaokrąglone - niezdecydowany?? winksmiley.jpg
Poza tym nie podoba mi się bardzo, że tytuły są pisane z małych liter.

Chyba tyle poza tym od razu piszę - Jest o wyłącznie moja opinia... winksmiley.jpg
kavka
A mi się bardzo podoba Twoja praca. Jedyna uwaga - ikony nie pasujące do stylu strony.
Kildyt
Przespałem się trochę z problemem i skombinowałem dzisiaj coś takiego: klik.

Osobiście ten mi się bardziej podoba od poprzednika. Jest on również lepiej dostosowany do wejścia małymi krokami w portal społecznościowy.

Co o nim sądzicie? Proszę o oceny.
Spawnm
postacie graczy grających w ta grę <- 'postacie graczy' nie wystarczy ?
wcześniejszy baner był ładniejszy tongue.gif
a serduszko nadal pasuje jak pięść do oka , tylko teraz jest w innym miejscu...
po za tym, wszystko ok:)
Kildyt
Po kilku małych poprawkach: link.

Jak myślicie, co poprawić, a może zaczynać od nowa? Brać się do cięcia, czy nie? Co o nim sądzicie?
.radex
eeee.... do bani IMO. Wcześniejszy projekt był lepszy.
methyl
Zgadzam sie z poprzednikiem, tamten byl lepszy, poza kilkoma detalami.
Pozdro.
webber
Witam największego krytyka na forum php.pl smile.gif

A więc do rzeczy:

- gradienty mi się nie podobają...
- textfield do logowania tak samo, wygląda to słabo...
- tabele ulubione gry: większy odstęp między serduszkiem a górą i dołem - padding biggrin.gif
- co ma oznaczać ten liść w topie? fakt nie jest może obeznany jeśli chodzi o gry mmorpg ale ten liść mi w niczym nie pomoże, co ma jedno do drugiego?

+ tabela z oceną gry
+ napis monstrum

Ogólnie tak sobie, mało mmorpg w mmorpg winksmiley.jpg

Ciekaw jestem kodowania biggrin.gif

4/10

Edit: ehh... oczywiście 4/10 za projekt #1

Co do #2:

Drugi jest straszny tongue.gif

PS: Polecam: http://www.boogiesbc.ro/blog/inspiration/w...al-websites-14/ <- tą serie tego bloga, może znajdziesz natchnienie. Nie tyle co tylko 14 wydanie ale każdy weekandowy pokaz.
bim2
Wcześniejszy top o niebo lepszy. Tutaj menu ładne, ale mógłbyś je jakoś zgrać ze starą koncepcją.
Riklaunim
Interfejs strony www to nie obrazek, a X/HTML, CSS, JavaScript. Zabieranie się odwzorowywanie tego w Photoshopie itp. zarezerwowane jest raczej tylko dla doświadczonych grafików i projektantów. Ty po prostu rysujesz i wychodzi rysunek a nie projekt strony.
Kildyt
Cytat
Witam największego krytyka na forum php.pl smile.gif
kogo?

Cytat
Drugi jest straszny tongue.gif
To jest dziwne, bo właśnie ten najbardziej mi się podoba heh winksmiley.jpg

Cytat
Tutaj menu ładne, ale mógłbyś je jakoś zgrać ze starą koncepcją.
Chciałbym odejść od obecnego układu strony (chociaż częściowo). Chciałbym aby strona zrobiła mały kroczek w stronę portalu społecznościowego i właśnie stąd te szerokie prawe menu (przeznaczone właśnie na takie cele).

Cytat
Interfejs strony www to nie obrazek, a X/HTML, CSS, JavaScript. Zabieranie się odwzorowywanie tego w Photoshopie itp. zarezerwowane jest raczej tylko dla doświadczonych grafików i projektantów. Ty po prostu rysujesz i wychodzi rysunek a nie projekt strony.
Tworząc design wiem jak będę go pisał w edytorze, a robienie tego od razu jest moim zdaniem bez sensu. Po co mam tracić czas na cięcie, gdy wygląd nie jest dobry?
.radex
Cytat(Kildyt @ 30.10.2008, 15:22:25 ) *
To jest dziwne, bo właśnie ten najbardziej mi się podoba heh

Pewnie dlatego, że jest nowy. Ze mną jest tak zawsze - każdy nowy layout jest dla mnie ładniejszy od poprzedniego, a wszystkim się nie podoba tongue.gif

Prosiłeś mnie, żebym opisał dlaczego mi się nie podoba - "bo tak" tongue.gif Ten stary po prostu taki bardziej "webdwazerowy" IMHO, a ten nowy tak jakoś mi się źle kojarzy (joomla, jportal&spółka)
suchy1
moze bede "inny" blinksmiley.gif ale podoba mi sie aktualny wyglad strony tj. różowy. Pozdrawiam
Riklaunim
Cytat(Kildyt @ 30.10.2008, 17:22:25 ) *
Tworząc design wiem jak będę go pisał w edytorze, a robienie tego od razu jest moim zdaniem bez sensu. Po co mam tracić czas na cięcie, gdy wygląd nie jest dobry?

Zazwyczaj ma się pomysł układu strony - kodujesz go z prostą treścią i można stylować obserwując jak to się zmienia. W tych projektach powyżej jedyny element, który jest bardziej graficzny niż CSS czy "CSS z pliczkiem" to sam top-logo, więc spokojnie można projektować wygląd od strony żywego kodu HTML. Ja grafikiem nie jestem i tak właśnie robię winksmiley.jpg
Kildyt
Może taka kolorystyka: link?

Zmieniłem trochę logotyp.
kavka
Cytat(Kildyt @ 30.10.2008, 19:00:24 ) *
Zmieniłem trochę logotyp.

no i go popsułeś tongue.gif logo z pierwszej wersji najlepsze
.radex
jeszcze gorzej :/ Mi się wydaje, że sama zmiana kolorystyki nic nie da - sam pamiętasz jak było z layoutem Twojego panelu admina tongue.gif
ShadowD
Od mojej ostatniej wizyty poprawiłeś sporo szczegółów opisanych w moim poście, ale ale (ach to ale ;p) zmiana koloru na jasno niebieski strasznie w pstrokaciła twój projekt, jasno niebieski nie pasuje do ciemnych kolorów a w szczególności w takiej ilości a na dodatek jeszcze ta ostra zieleń - straszne...

Tak na przyszłość najpierw coś namaluj potem się prześpij i jeszcze raz popatrz na swój projekt, naprawdę to pomaga.

Ogólnie stronka mi się podoba z chęcią zobaczył bym ten projekt w ciemniejszym niebieskim i bez zieleni, zresztą jak już któryś raz po innych powtarzam zmień ikonki. Obrazek możesz dać w niebieską obwódkę, a i najważniejsze zmień logo na to pierwsze może z dodatkiem niebieskiego. Nie wiem jak stronka będzie po tej modyfikacyj wyglądała ale z chęcią się przekonam... ;)
Kildyt
Dzięki wszystkim za oceny. winksmiley.jpg Design raczej będzie w tych klimatach (z poprawkami). Co do nowej wersji strony to szybko się nie pojawi. Muszę na razie skończyć nową wersję redbooka, którą piszę praktycznie od nowa. smile.gif

PS Nawet design admina zrobiłem (jeszcze nie cały skończony) w samym CSS, oczywiście oprócz logotypa i ikonek. biggrin.gif

Edit

Witam! Kilka chwil na deviantart.com, łyk inspiracji, kilkanaście tekstur i gotowy jest nowy wygląd: link do nowego wyglądu. Co o nim sądzicie?
piotrooo89
no no no jak dla mnie idealnie pasuje do tematyki i ma to coś. jest na czym oko zawiesić mówiąc potocznie. tylko jak dla mnie to ten obrazek pod menu nie bardzo jakoś tak trybi - ale nie szpeci.

ocena 9.5/10
bim2
Naprawdę świetne! smile.gif porponuję tylko usunac podświetlenie na brązowo z Strona główna, a dać tylko podkreślenie linku. Będzie estetyczniej. :]
Teraz jeszcze ładnie potnij :]
.radex
No i teraz jest fajnie, tylko troszeczkę brzydko wygląda czarny tekst w footerze.

9/10
Lion_87
a dla mnie całość ok 10/10
smile.gif
Kildyt
Proszę o ocenę pociętego lay'a. Mam nadzieję, że kod jest dobry. smile.gif
ShadowD
Patrząc tylko na wygląd to:
tło logowania i menu zmienił bym na taki w jakim jest lewa strona stopki ponieważ biały nie pasuje do topu...
ano
hmmm.... http://ecp-pro.deviantart.com/art/Visual-Studios-58624492
no nie wiem czy trochę nie za duża ta inspiracja.
Kildyt
@ano bez zainspirowania się tym wyglądem nie stworzyłbym takiego wyglądu jak jest teraz. Na podanym wyglądzie wzorowałem się na początkach pracy. Elementy inne niż menu górne i top już robiłem sam. Sądzę, że jednak nie przegiąłem i nie jest to plagiat. smile.gif
ano
pomijając tą inspirację.

Zastanów się, czy taki layout sprawdzi się na dłuższą metę - jak tak rzuciłem okiem na aktualną stronę, to sądze, że nowy layout może nie być wystarczająco "rozbudowany", żeby pomieścić wszystkie informacje ze strony.
Nie wiem jakie macie ambicje co do rozbudowania tej strony, ale myslę, że powinieneś się bardziej wzorować na serwisach w stylu: http://www.valhalla.pl/ , a nie na projektach dla małych firm informatycznych (via da) winksmiley.jpg. Proponuje, żebyś sobie zrobił rozpiskę co powinno się znaleźć na stronie głównej - jakie boxy, co na podstronach itp. Chodzi o konkretną specyfikację projektu. Jak będziesz miał coś takiego, to jestem przekonany, że łatwiej ci pójdzie zaprojektowanie czegoś konkretnego.
Na razie ten projekt który przedstawiłeś po prostu nie nadaje się na rozbudowaną stronę o grach. (można powiedzieć, że jest "za mały" winksmiley.jpg )

btw. pokaż jeszcze projekt strony głównej.

pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.