Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja na aktywne menu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
debian
Witam piszę ponieważ nie wiem jak zrobić coś takiego jak jest na tej stronie w menu: http://2007.dconstruct.org/

Otóż gdy się kliknie w jakąś podstroną w górnym menu to tło buttona zmienia się na taki różowawy kolor. Próbowałem w CSS użyć a:active ale to działa tylko jak przytrzymam wciśnięty przycisk myszy. Słyszałem że da się to zrobić jakimś skryptem PHP. Ja chciałem wykorzystać to menu to prostej stronki w xHTMLu. Podzielonej na pliki .php i w indexie zincludowane odpowiednie obiekty tj. menu, content, footer itd

Myślałem nad tym żeby zrobić klasy dla <li> które będą się odpowiednio zmieniać gdy np będę w podstronie oferta to przycisk oferta będzie miał inny wygląd od pozostałych. Moje menu opiera się o liste <ul><li></li></ul>
Wszystko jest statyczne. Szukałem sporo i nie znalazłem. CSS nie obsługuje takiego typu akcji. Proszę o pomoc i pozdrawiam z góry smile.gif
bim2
  1. <?php
  2. echo '<a href="/cmd=test"'.($_GET['cmd']=='test'?' style="background: red;"':'').'>TEST</a><a href="/cmd=test1"'.($_GET['cmd']=='test1'?' style="background: red;"':'').'>TEST1</a>';
  3. ?>
bregovic
Pssst, debian, http://forum.php.pl/rules.html#II.4 - punkt h winksmiley.jpg
debian
Dzięki wielkie smile.gif właśnie o to mi chodziło.
Ale jeśli a href="" ma wartność ./ czyli główny katalog domeny np a href="./" to jak ustawic zeby podczas wchodzenia na stronę automatycznie przypisywało menu "Strona głowna" wartność aktywności.

<a href="./" '.($_GET['cmd']=='TUTAJ'?' style="font-weight:bold;"':'').'>Start</a>
bim2
$_GET['cmd']==''?

Tyle smile.gif
debian
A da się zrobić tak że gdy menu będzie np w aktywnej pozycji to do tagu <li> aktywnego menu zostanie przypisana klasa m_active ? Bo samo <a mnie nie zadowala oO bo w <li> sobie ustawie odrazu tło całego przycisku itd. smile.gif
bim2
mysl... smile.gif

Zamiast style="font-weight:bold;"
daj
class="m_active" (pamiętaj o spacji!)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.