Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MySQL] Pobieranie rekordów różniących 2 tablice.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
torbicki65
Witam
Czy ktoś z was orientuje się, czy istnieje jakaś składania poleceń do wyciągnięcia wpisów różniących 2 tabele?
Generalnie wyglądałoby to tak, że istnieje sobie główna tabela, która ma pola ID, imie, nazwisko, numer_ref

gdzie numer_ref powtarza sie dla wielu ID - jednym słowem pozwala on podporządkować dane do jednego właściciela (którym jest numer_ref).

I chciałbym porównać do tej tabeli drugą (tymczasową), z takimi samymi polami, ale chciałbym wyciągnąć tylko te rekordy z tabeli głównej, których nie ma w tabeli tymczasowej.

Wiem, że trochę brzmi jak masło maślane.. po prostu chodzi mi o porównanie nowych danych w stosunku do starych i wyciągnięcie starych rekordów, których nie ma w nowych (a te, które by się zgadzały, zostałyby pominięte).

// Przepraszam, miało trafić do przedszkola.
markac
Możesz użyć zagnieżdżonego selecta np.

SELECT * FROM tabela1 t1 WHERE t1.id NOT IN (SELECT * tabela2 t2 WHERE t2.id <> t1.id);
torbicki65
Jeju no tak smile.gif
Dzięki, nawet o tym nie pomyślałem, co prawda Twoja wersja nie działała, ale za to zrobiłem coś takiego

SELECT * FROM tabela1 WHERE tabela.id NOT IN (SELECT tabela2.id FROM tabela2 WHERE tabela2.ref='$numerek')

smile.gif) dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.