Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie tablicy wielowymiarowej o nieznanej ilości wymiarów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Omega
Problem jak w temacie, mianowicie jak posortować tablicę o nieznanej ilości wymiarów i nie znanej kolejności sortowania? Skrypt może posiadać dowolną ilość kolumn z punktami i czasem, chciałbym aby zarówno kolejność sortowania kolumn jak i ich ilość była ustawiana przez użytkownika. W bazie jest to struktura generyczna, nie mam pomysłu jak to na tym poziomie posortować.

Może jest jakiś sposób na użycie multisorta - który faktycznie się nadaje - tylko w jaki sposób obsłużyć go ze zmienną ilością parametrów? Dodam, że rozwiązanie np. z 20 if'ami dla ilości argumentów od 1 do 20 nie wydaje mi się eleganckie.

Z góry dzięki za pomoc
MMX3
ale po ilu polach chcesz sortować? IMHO: Lepiej sortowanie zostawić bazie.
Omega
Jak pisałem, ilość wymiarów (pól / kolumn) do sortowania jest zmienna, od jednego w górę.

Również chętnie zostawił bym sortowanie w bazie, tylko jak posortować tam strukturę generyczną?

[EDIT]

Sprawa załatwiona serią złączeń w siebie na poziomie bazy. Dzięki za zainteresowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.