Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Wysyłanie maili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ewela_n
witam,
mam taki problem. Mam stronę na której osoba się loguje i przez czas 1 m-ca może sobie dodawać nowe artykuły. Chcę teraz wysyłać tydzień przez upłynięciem miesiąca maila, że kończy się okres promocyjny.
Funkcja mail działa automatycznie, i z jakiej funkcji skorzystać, żeby sprawdzała okres zakończenia i odliczała czas tygodnia i wysyłała maila?

z góry bardzo dziękuję
bim2
google.pl -> cron
google.pl -> time() php
google.pl -> instrukcje warunkowe w php

Tyle, powinieneś coś z tego skleić.
liMp
Witam

Zrób w tabeli z użytkownikami dodatkowe pole, które będzie przetrzymywać datę aktywacji. Przykładowo przy rejestracji jest wpisywana aktualna data - funkcją date() przykładowo date("Y-m-d"). Następnie tworzysz oddzielny skrypt sprawdzający ile dni minęło od aktywacji konta, czyli od wpisanej daty. Dajesz if-a jeżeli minęło 20 dni to wysyłaj mail() z informacją o zbliżającym się upływie terminu. A co do automatyki, użyj programu Cron For Windows link, prosty w obsłudze programik, który będzie uruchamiał, twój skrypt wedle konfiguracji - przykładowo raz dziennie smile.gif.
bim2
Czemu Cron for Windows? A co jeśli ma linuxa? Ogólnie użyj crona smile.gif i polecam zapisać datę w formie TIMESTAMP w bazie albo INT i time() w php.
liMp
Racja po prostu Cron, z góry założyłem, że masz Windowsa smile.gif My bad.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.