Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rosyjskie znaki a latin2
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bru2s
Witam serdecznie,

mam dość nie typowy problem, mam tabele (kodowanie latin2). Tabela nie jest pusta, wręcz mam tam dość sporo danych (w tym z polskimi znakami). Dane z tabeli wyświetlane są na stronie o kodowaniu ISO-8859-2.

Problem w tym że potrzebuje, aby można było dodawać wpisy w języku rosyjskim. Wydaje mi się, że nie da rady rosyjskich znaków zapisać w latin2, ale mam nadzieje że się myle i może ktoś mnie oświeci? smile.gif

Drugim problemem jest to, że strona jest napisana w ISO-8859-2 a nie w UTF-8 a nie za bardzo mogę zmienić to kodowanie :/ Czy jest wogóle jakaś szansa to sensownie rozwiązać?

Dopisane:

Przepraszam, nie zauważyłem że dodałem temat do PHP a bardziej pasuje raczej do baz danych.
pinochet
myślę że ten artykuł rozwieje twoje wątpliwości: http://pl.wikipedia.org/wiki/ISO_8859-2
co do kodowania 8 bitowego, znaki "narodowe" zaczynają się powyżej 128 z tego co pamiętam.
Jedym sposobem na zapisanie rosyjskich znaków w latin2 jest ich mapowanie(skrypt zamiast a wyświetli: Л). Co znacznie zmniejszy oczywiście wydajność skryptu.
Wydaje mi się że niestety nie ma możliwości aby sensownie rozwiązać twój problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.