Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [pear] nie działa za żadne skarby
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ppatrykp
witam, nie jestem pewien czy to dobry dział, jeśli nie przepraszam i proszę o przeniesienie tam gdzie trzeba.

Mój problem polega na tym, że pisze skrypt tworzący plik xls i nie mogę w ogóle inkludować odpowiednichn bibliotek PEAR
non stop taki efekt:
  1. <?php
  2. Warning: require_once(Spreadsheet/Excel/Writer/Workbook.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ppatrykp/public_html/bosch/doexcel.php on line 35
  3.  
  4. Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'Spreadsheet/Excel/Writer/Workbook.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/ppatrykp/public_html/bosch/doexcel.php on line 35
  5. ?>

bądź

1. <?php
  2. Warning: require_once(Spreadsheet/Excel/Writer.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ppatrykp/public_html/bosch/doexcel.php on line 35
  3.  
  4. Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'Spreadsheet/Excel/Writer.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/ppatrykp/public_html/bosch/doexcel.php on line 35
  5. ?>

mam konto wirtualne na webd.pl

w necie są raptem śladowe informacje o takim problemie, niestety nieużyteczne. Co robię źle?

z góry dzięki
Paweł
pinochet
spróbuj podać pełną ścieżkę do bibliotek. Jeżeli php działa w safe-mode może występować taki problem...
jeszcze mozesz sprawdzic:
get_include_path()
a potem ewentualnie:
set_include_path()
ppatrykp
to zwraca mi funkcja get_include_path()
.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php

natomiast nie rozumiem co powinienem ustawić funkcją set_include_path, tą scieżkę, którą zwraca pierwsza funkcja?
gdy to robię wciąż pojawia się ten błąd

mam coś takiego w cPanel-u
  1. <?php
  2. ini_set("include_path", '/home/ppatrykp/php:' . ini_get("include_path")  );
  3. ?>

próbowałem tym działać ale wciąż ten sam błąd
Noddi
Z dokumentacji PEAR:

1. <?php
  2. ini_set('include_path', '~/pear/lib' . PATH_SEPARATOR
  3.        . ini_get('include_path'));
  4.  
  5. // From PHP 4.3.0 onward, you can use the following,
  6. // which especially useful on shared hosts:
  7. set_include_path('~/pear/lib' . PATH_SEPARATOR
  8.                 . get_include_path());
  9. ?>
ppatrykp
wciąż wraca ten sam błąd
  1. <?php
  2. Warning: require_once(Spreadsheet/Excel/Writer.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ppatrykp/public_html/doexcel.php on line 42
  3.  
  4. Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'Spreadsheet/Excel/Writer.php' (include_path='~/pear/lib:~/pear/lib:.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/ppatrykp/public_html/doexcel.php on line 42
  5. ?>

co ciekawe odpalam to samo na home.pl i uzyskuje inny błąd tzn krószy
  1. <?php
  2. Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'Spreadsheet/Excel/Writer.php' (include_path='~/pear/lib:~/pear/lib:.:/:/usr/php/pear') in /doexcel.php on line 42
  3. ?>

wiec jak widać nie ma tego warning-u

znalazłem w moim cPanelu coś takiego
  1. <?php
  2. ini_set("include_path", '/home/ppatrykp/php:' . ini_get("include_path")  );
  3. ?>

ale daje identyczny efekt, poradź co tu w takim razie zrobić jeśli możesz... może powinienem zmienić hosting, na jakiś pewny?
Noddi
Ścieżkę "~/pear/lib" zmień na prawidłową, tam gdzie masz zainstalowane PEAR.
ppatrykp
czy jest funkcja, którą mogę to sprawdzić?
Noddi
Domyślnie jest to: /usr/share/pear/
ppatrykp
sprawdzałem już tą ścieżkę i niestety również nie działa. Jakieś pomysły jak to sprawdzić?
Noddi
Spróbuj: /home/ppatrykp/php
ppatrykp
już w googlach nie ma patentu, który bym nie sprawdził. Napisałem do pomocy technicznej WebD, poczekam co oni napiszą i wkleję rozwiązanie tu, myślę że może być komuś bardzo pomocne w przyszłości...
pinochet
to chyba jedyne co możesz zrobic :]
oprócz
exec("find / -name "Writer.php")
ja na przykład mam biblioteki peara w
/usr/share/php/
jest tam co prawda podfolder PEAR ale biblioteki jak np propel są w folderze:
/usr/share/php/propel
serwer stoi na ubuntu a ja dopiero raczkuje w administracji wiec ... mogą być tu jakieś nieścisłości ...
ppatrykp
ok, dzięki man:) tylko, że ja nie chce stawiać specjalnie pod jeden skrypt PEAR-a serwer-a no chyba, że będę naprawdę musiał.
Ale obiło mi się o uszy, że mogę wrzucić PEAR-a bądz tylko potrzebny moduł lokalnie na dysk mojego wirtualnego serwera i nawet znalazłem info w manual-u PEAR-a ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać...jakieś pomysły?

co do webd.pl to jestem pewien, że mają coś zwalone na tym serwie gdzie jest moje konto... opcje dotyczące modułów pear-a w cPanel-u wywalaja ostre błędy...
pinochet
informacje o serwie podałem bo ... to ustawienia defaultowe biggrin.gif tyle że na ubuntu. Ktoś pisał wyżej o innych domyślnych ścierzkach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.