http://localhost/tag=fantasy
wszystko bylo by fajnie bdyby nie fakt iz jak mam polskie znaki to musze przerabiac GETa pod ogonki:
<?php if (($_GET['gra'])=='przyszlosc') $tag = 'przyszłość'; ?>
Do przechowywania TAGów opracowałem już 2 rozwiązania i ich wyświetlanie:
oparte na bazie: id | tag
<?php { $tag = $_GET['gra']; if (($_GET['gra'])=='sredniowieczna') $tag = 'średniowieczna'; $pytanie = "SELECT gry.id,gry.nazwa,gry.description,tagi.id FROM gry, tagi WHERE tag LIKE '%".$tag."%' AND gry.id=tagi.id ORDER BY nazwa"; if ($ile>0) { $nazwa = $wiersz['nazwa']; $jaka_nazwa = $nazwa; } else echo '<div class="blad">Przykro mi, ale TAG podany w adresie nie został dopasowany go żadnej z gier.</div>'; } else { $pytanie = "SELECT count( * ) ilosc FROM tagi GROUP BY Tag ORDER BY `ilosc` DESC LIMIT 1"; { $max = $wiersz['0']-3; } $pytanie = "SELECT tag, count(*) as ilosc FROM tagi GROUP BY tag"; { echo '<a href="tag='.URLuj($wiersz[0]).'" style="font-size: '.(int)(($wiersz['1']/$max)*15+12).'px; line-height: 125%">'.$wiersz['0'].'</a>, '; } } ?>
oparte na 1 kolumnie w bazie i tabelkach
<?php { $tag = $_GET['gra']; if (($_GET['gra'])=='sredniowieczna') $tag = 'średniowieczna'; $pytanie = "SELECT id,nazwa,description FROM gry WHERE tagi LIKE '%".$tag."%' ORDER BY nazwa"; if ($ile>0) { $nazwa = $wiersz['nazwa']; $jaka_nazwa = $nazwa; } else echo '<div class="blad">Przykro mi, ale TAG podany w adresie nie został dopasowany go żadnej z gier.</div>'; } else { $pytanie = "SELECT tagi FROM gry"; { for ($i=0; $i<=15; $i++) { $tablica[$rozbij[$i]] = $tablica[$rozbij[$i]]+1; } } { } } ?>
Funkcja URLuj() zamienia spacje na myślniki a ogonki obcina
Z którego rozwiązania lepiej skożystać z powyższych; jak zobic, by w adresie widniał TAG a przy probie jego znalezienia w bazie bym nie musial tworzyc dla kazdego nowego TAGa z polskim ogonkiem "poprawionego" GETa
Jeśli zadzialalo by cos takiego bylo by super... ale nie dziala

SELECT * FROM gry WHERE tagi URLuj(LIKE) '%".$_GET['gra']."%' ORDER BY nazwa