Coraz więcej mówi/pisze się na temat MVC (Model-View-Controller) ale pomimo usilnych starań nie mogę zrozumieć pewnych mechanizmów, tymbardziej, że większość przykładów podawanych jest w Java'ie.
Może zacznę od tego co już wiem, jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie.

Cała aplikacja składa się z trzech części:
:arrow: Kontrolera, który odbiera operacje z zewnątrz (input) i odpowiednio je przetwarza, wywołując konkretny model (modułu) i metodę tegoż modelu. Może również odwoływać się bezpośrednio do widoku.
:arrow: Modelu, który jest niejako modułem odpowiedzialnym za jakiś ułamek pracy aplikacji (menu, news, sonda itp, itd.). Także jak widać w przeciwieństwie do kontrollera istnieje wiele modeli. Jak wcześniej wspomniałem model odbiera od kontrolera odpowiednie rządania, przetwarza je i wynik może przesłać do widoku.
:arrow: Widok natomiast wszystkie dane wysłane z modelu lub kontrolera wysyła na zewnątrz (wyświetla wynik na WWW, tworzy dokument XML, PDF itp.). Tak więc może być kilka podwidoków, które wywołane przez widok głowny tworzą efekt końcowy widoczny dla użytkownika.
A teraz czas na pytania:
* w jaki sposób elementy te komunikują się?
* wiem, że najbardziej naturalnie będzie zastosować programowanie obiektowe, ale czy da się to zrobić strukutralnie?
* co jest w przypadku gdy jeden model jest zależny (potrzebuje danych) od drugiego modelu?
* czym są akcje (actions) i łańcuchy (chains)?
Jeśli coś pominąłem, proszę dopiszcie, Myślę, że dyskusja na ten temat wpłynie w jakimś stopniu na rozpowrzechnienie tego rozwiązania, a chyba na tym nam zależy, aby łatwiej tworzyć aplikacje webowe i w przyszłości korzystać z już napisanego kodu...