Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyjazne linki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misiek172
Witam.

Mam stronke która wykorzystuje przyjazne linki.

I mam dziwny problem, mianowicie gdy wpisyemy:

localhost/bcg/cokolwiek

to działa dobrze, wyswietla strone z localhost/bcg/index.php

natomiast wystarczy ze dopiszemy / lub jeszcze cokolwiek/ to wyswietli index.php ale blednie przepisze jego linki, np. nie wczyta pliku *.css

O to mój .htaccess:

1. <?php
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteBase /bcg/
  4. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  5. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  6. RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9]+)/([a-zA-Z-_0-9]+)/([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ index.php?id1=$1&id2=$2&id3=$3 [L]
  7. RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9]+)/([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ index.php?id1=$1&id2=$2 [L]
  8. RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ index.php?id1=$1 [L]
  9. ?>

Pozdrawiam, Łukasz.
ShadowD
Było... winksmiley.jpg

Musisz podawać pełne ścieżki plików js, css i obrazków bądź utworzyć regułę która poprawi przekierowanie...

Czyli będąc na: localhost/bcg/cokolwiek/ i podając ścieżkę do pliku: style.css zostaniesz przeniesiony na localhost/bcg/cokolwiek/style.css a nie localhost/bcg/style.css
Articles
A czy jest jakis sposób na automatyczne utworzenie takcih przekierowań w gotowej juz stronie? Moze przez bufor php lub odpoiwiednią linjkę w htaccess?
erix
<base />
SirZooro
Zamiast <base> możesz też podawać wszystkie adresy względem katalogu głównego strony, np. /template/style.css
Maciekbjw
Tak jak pisał poprzednik, najlepsze i najprostsze rozwiązanie to wstawienie w <head></head> linijki:

1. <base href="http://nazwa_domeny.pl/" />

pozdrawiam
debian
Sory ze przyklejam sie do tematu ale prosze mi powiedzieć czemu jak mod re-write działa gdy wpisze domena.pl/strona/ a gdy domena.pl/strona juz nie?

Kod
RewriteRule ^strona/(.*) index.php?id=$1
NNPlaya
Bo tak skonstruowana jest Twoja reguła. Radzę poczytać na www.home.pl artykuł o rewrite.
debian
Cytat(NNPlaya @ 22.12.2008, 21:07:01 ) *
Bo tak skonstruowana jest Twoja reguła. Radzę poczytać na www.home.pl artykuł o rewrite.

Moze jakas sugestia?
Dziwne troche bo jak wpisuje taką regułę dla kontakt.php i wywłoma /domena.pl/kontakt to strona sie wczytuje i odrazu sie dodaje slash po kontakt/ sam i działa a z badania tak nie jest.
NNPlaya
Spróbuj tak:
Kod
RewriteRule ^strona/?(.*) index.php?id=$1
lukas22333
Takiego czegoś spróbuj:
CODE
RewriteRule ^strona/?$ index.php?id=$1

@up spóźniłem się tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.