Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pole input text i dymek
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
!*!
Jak można zrobić po kliknięciu w input w celu napisania czegoś, aby obok tego pola pojawił się dymek z informacją co można w to pole wpisać? Chodzi o czysty JS, bez żadnych ajaxów w stylu jquery, mintów czy innych. Przykładowo chdozi o taki wfekt jak w formularzu http://nasza-klasa.pl/register
phpion
Skoro pokazujesz przykład to po co pytasz czy jest to możliwe? Jak widzisz - jest możliwe. Co będzie ci potrzebne:
- zdarzenie: onfocus i onblur
- display: block i none
Gdy pole staje sie aktywne (onfocus) pokazujesz (display: block) danego diva z podpowiedzią. Gdy "wychodzisz" z pola (onblur) ukrywasz podpowiedź (display: none). Ot cała filozofia. Kwestia teraz tylko jak najlepszej automatyzacji (powiązanie: pole <-> podpowiedź).
!*!
Nie pytałem czy jest to możliwe bo to oczywiste skoro podałem przykład, pytalem jak to zrobić. Nie wiele mi to mówi co napisałeś bo nie znam js ale przynajmniej mam jakieś zaczepienie aby wyszukać więcej informacji na ten temat.
phpion
Cytat(!*! @ 15.12.2008, 15:36:38 ) *
Nie pytałem czy jest to możliwe bo to oczywiste skoro podałem przykład, pytalem jak to zrobić.

Sorry, faktycznie się zagalopowałem. Na szybkęsa:
  1. <script type="text/javascript">
  2. function show(obj) {
  3. document.getElementById(obj).style.display = "block";
  4. }
  5. function hide(obj) {
  6. document.getElementById(obj).style.display = "none";
  7. }
  8. <input type="text" onfocus="show('podp1');" onblur="hide('podp1');" />
  9.  
  10. <input type="text" onfocus="show('podp2');" onblur="hide('podp2');" />
  11.  
  12. <div id="podp1" style="display: none;">Podpowiedź 1</div>
  13. <div id="podp2" style="display: none;">Podpowiedź 2</div>
!*!
O, dziękuję. Właśnie znalazłem w google opcje z onfocus i zastanawiałęm się jak to ubrać w funkcje smile.gif Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.