Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Shoutbox - optymalizacja
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Shinji
Witam,

staram się napisać prosty shoutbox z udzialem ajax'a, niestety nie umiem poradzić sobie z pewnym zagadnieniem.
SB co 3sekundy pobiera na nowo wszytskie wyniki z sb, co jest troche bezsensu bo jesli nikt nie napisal nic nowego to pobieranie wszytskiego od nowa co 3sekundy mija sie z celem, dobrym pomyslem bylo by sprawdzenie czy ktos cos napisal od ostatniego czasu, niestety nie wiem jak to do konca zrobić. Chętnie też wysłucham innych metod optymalizacji shoutbox'a =)
wookieb
w sesji zapisujesz czas ostatniego odswiezenia. Potem pobierasz wszystki rekordy ktore sa nowsze od czasu odswiezenia i je wrzucasz do shoutboxa.
GrayHat
Cytat(wookieb @ 17.12.2008, 12:04:22 ) *
w sesji zapisujesz czas ostatniego odswiezenia. Potem pobierasz wszystki rekordy ktore sa nowsze od czasu odswiezenia i je wrzucasz do shoutboxa.

W bazie na pewno ma klucz główny ID. IMHO najbardziej optymalnie będzie zapisać do sesji właśnie ten ID, co pozwoli później stworzyć zapytanie ciągnące po indexie pola (kolumnie ID) a nie jakimś polu z datą winksmiley.jpg Pozdrawiam ;P
Shinji
No tak, najprostsze metody najskuteczniejszymi. Że na to nie wpadłem, dzieki wam, mogę wracać do pracy =)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.