Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z czcionkami (GD?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JarekG
Witam.
Próbuję sobie wykombinować taki skrypt, który na jakąś tam okazję wybierze sobie losowo obrazek w jpg i nałoży na niego jakiś tekst. Niestety coś mi nie działa. Wklejam gotowe opisy ze stron i mam błąd że obraz nie jest możliwy do wyświetlenia z powodu błędów.
Mam PHP w wersji 5.2.6,
GD Support enabled
GD Version bundled (2.0.34 compatible)
GIF Read Support enabled
GIF Create Support enabled
JPG Support enabled
PNG Support enabled
WBMP Support enabled
XBM Support enabled

"GD Version"]=> string(27) "bundled (2.0.34 compatible)"
["FreeType Support"]=> bool(false)
["T1Lib Support"]=> bool(false)
["GIF Read Support"]=> bool(true)
["GIF Create Support"]=> bool(true)
["JPG Support"]=> bool(true)
["PNG Support"]=> bool(true)
["WBMP Support"]=> bool(true)
["XPM Support"]=> bool(false)
["XBM Support"]=> bool(true)
["JIS-mapped Japanese Font Support"]=> bool(false)

Żeby było łatwiej i od czego zacząć zacząłem pisać tekst na pojedyńczym obrazku (bo reszta to "pestka" smile.gif). Oto mój kod:
  1. <?php
  2. header("Content-type: image/jpeg");
  3. $im     = imagecreatefromjpeg("pic/obraz.jpg");
  4. $orange = imagecolorallocate($im, 0, 0, 0);
  5. $font=imageloadfont('arial.tff');
  6. imagestring($im, $font, 10, 9, 'WTF', $orange);
  7. imagejpeg($im);
  8. imagedestroy($im);
  9. ?>

Oczywiście obraz.jpg istnieje w katalogu pic, czcionka jest w katalogu ze skryptem. Wszystko działa do momentu w którym w imagestring zmienna $font zastąpię liczbą np. 5. Wszystko chodzi. Ale ja chcę swoją czcionkę ze swoją wielkością. Według opisów z internetu powinno wszystko działać, a w we wszystkich przypadkach prawie pojawia się albo adres strony [jako obraz np. http://strona.pl/skrypt.php] albo błąd w postaci że obraz jest nieprawidłowy. Prosty kod, który nie działa. Nie umiem się doszukać błędu.
Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję.
l0ud
Z tego co wiem, to imageloadfont() nie służy to dołączania czcionek ttf, a gdf smile.gif Poza tym, nawet jeżeli by się to udało, czcionka nie zostałaby wygładzona. No i nie tff tylko ttf smile.gif

Lepiej użyj tego:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.imagettftext.php
JarekG
Cytat(l0ud @ 24.12.2008, 10:48:43 ) *
Z tego co wiem, to imageloadfont() nie służy to dołączania czcionek ttf, a gdf smile.gif Poza tym, nawet jeżeli by się to udało, czcionka nie zostałaby wygładzona. No i nie tff tylko ttf smile.gif

Lepiej użyj tego:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.imagettftext.php

Dziękuję za pomoc. Z tym też próbowałem ale nie działało. Znalazłem jednak błąd, po doczytaniu manuala. Problem leżał w tym że podawałem pełną nazwę czcionki z rozszerzeniem np. arial.ttf, a ma być podana nazwa czcionki bez rozszerzenia czyli samo arial.
Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź smile.gif.
Pozdrawiam.
JG.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.