Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prędkość uploadu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dark_root
Jestem w trakcie tworzenia pewnej strony. Spodziewam się około 1000 użytkowników. Strona ma przypominać coś w stylu youtube tylko, że będzie zawierała filmy pewnego stowarzyszenia. Mam zamiar postawić ją na własnym serwerze, jednak zastanawiam się jaki upload potrzebuje, żeby ta strona w miarę chodziła?
lled3
1000 jednoczesnie ?

1000 x predkosc z jaka chcesz bys sciagali (przy zalozeniu ze maja mega szybkie lacza)
Moli
"Prętkości" nie da się obliczyć sad.gif
bim2
~Moli co ty za głupoty gadasz? Mój tata robi w stali i prętkośc liczą wzorem:
Cytat
IP/kG*LA/LK

IP - Ilośc prętów
KG - Kilogramy (waga prętów)
LA - Liczba aut
LK - Liczba kół

Na przyszłość spytaj Pana Google winksmiley.jpg
pyro
bim2, możliwe, że Moli'emu chodziło o to, że nie ma czegoś takiego jak "prętkość", z czego wynika ze nie da się jej obliczyć.

edit:

Ekhm, racja bim2, chodziło mi o "prętkość uploadu" tongue.gif
bim2
pyro, możliwe, że bim2 miał na mysli, że Prętkośc istnieje i wylicza się ją wzorem który podałem smile.gif

Teraz na serio, spróbuj zmierzyć jakimś programem który wywoła 1000 userów na twojej stronie, i zmierz ilośc transferu. Pomnóż przez 1,5 i masz tyle ile ci potrzeba. smile.gif

PS. To jest hydepark, czemu czasami nei można się powygłupiać? :]
nexis
Cytat(dark_root @ 26.12.2008, 21:05:32 ) *
zastanawiam się jaki upload potrzebuje, żeby ta strona w miarę chodziła?

W miarę czy chodziła? Wszystko zależy od jakości obrazu, czyli rozmiaru w jednostce czasu. Zakładając, że chcesz obsłużyć do 1000 użytkowników jednocześnie, powinienś to policzyć mniej więcej tak:

Rozmiar przykładowego filmu: 1,8 MB = 1843 kB
Czas trwania przykładowego filmu: 0:45 m
Bitrate: 1843/45 = 41 kB/s

1000 * 41 kB/s = 41000 kB/s = 40 MB/s = 320 Mbit/s

Czyli potężne łącze, do którego musisz jeszcze doliczyć transfer jaki generuje sama strona.
bartg
1000 userów na raz? I żeby film płynnie chodził? 1000mb(it) smile.gif

l.userów aktualnie oglądająca film x 1mb(it) = prędkoś jaką potrzebujesz

Wszystko zależy od jakości filmu. HD? SD? Różnie bywa, ale i tak musisz miec duży upload.
Moli
@bim - No to teraz już wiem jak prętkość się liczy, ale na prętkość uploadu już nie masz wzoru (chyba ?) biggrin.gif
bim2
Hmmm, no ale to przecież będzie
kM/PP*LP

gdzie
kM - Liczba kilometrów od dostawy prętów
PP - Prędkość pojazdu
LP - Liczba pojazdów

haha.gif
Moli
Mówisz że w fachowym slangu ludzi z branży, zamiast samochody z dostawą, to samochody z uploadem biggrin.gif
kwiateusz
Uspokójcie już, co za duzo to niezdrowo (zazwyczaj potem głowa boli...)
dr_bonzo
Men, poszukaj jakiegos CDN - Content Delivery Network - zapewne wyjdzie cie taniej uzyskanie takiej "wydajnosci" w transferze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.