Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][JS] Zmiana kursora
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
xajart
Witam poraz n'ty

Chciałbym zrobić zmianę kursora standardowego wskaźnika (sekcja body) i drugi kursor odnośnie wskazania na linki. 

Próbowałem to zrobić za pomoca CSS'a niestety metoda użycia cursor nie jest poprawna:

Kod
cursor:url("file.cur");

Wg Dreamworka nie będzie obsługiwana przez:
- Firefox 1.5;
- Internet Explorer for Macintosh 5.2;
- Netscape 8.0;
- Opera 8.0, 9.0;
- Safari 2.0
Testowałem na IE7, Firefox 3.05 (Mozila 5), Opera 9.63 - nie działa.

Pogrzebałem troszkę w sieci i nic nie znalazłem za pomoca CSS'a by poprawnie to zrelizować. 
Dlatego będę musiał to zrobić za pomocą JS - tylko że na ten temat też nic ciekawego nie znalazłem (albo źle szukałem) - dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc, nakierowanie. 

Przedewszystkim chodzi mi o to by zrobić to tak by było obsługiwane przez wszystkie przeglądarki.
nevt
manual, manual, manual... tutaj
xajart
Wg właśnie tego manula i jemu podobnych sprawdzałem i nie jest obsługiwane przez wyżej wymienione przeglądarki.
Chrom
Ścieżkę dostępu należy konstruować względem arkusza CSS, a nie względem dokumentu HTML!
xajart
To też pisało w manualu i taką ściezkę stosowałem i mimo to mi nie wyświetlało tego - możliwe że popełniłem błąd jakiś i nie wypróbowałem wszystkich możliwości. Jak wrócę do domu to pokombinuję. Bardziej mnie martwi czy oby napewno to będzie działać, skoro walidator W3C i Dreamwork się czepia tego polecenia cursor że może nie być obsługiwane przez przeglądarki wyżej wymienione.
nacek
Witam testuję cursor na FF3 i IE6 Z tego co widzę działa bez problemu na FF, a IE ma problem - w body zamienia tylko na systemowe kursory.
Sam mam taki "problem":
Zrobiłem przesuwany obrazek z mapą odsyłaczy i chciałbym aby w trakcie działania kursor zmieniał się z "otwartej rączki" gdy nic nie robię na "zamkniętą rączkę" gdy przesuwam przytrzymując klawisz. Na razie mam tak:
CODE
#divid {cursor: url(path/openhand.cur), move;}

W tym "divid" jest obrazek i "otwarta rączka" nad nim cały czas (obie przeglądarki). Mam jeszcze closehand.cur ale nie mam pojęcia jak zrobić by podmieniał się gdy klawisz myszy jest wciśnięty.

Dodatkowo:
CODE
#divid area {cursor: help;}

FF podmienia pięknie, ale IE już nie. Czy można to jakoś uzyskać od IE.
Może rzeczywiście samo css nie wystarczy? Czy zna ktoś skrypty którymi można uzyskać takie efekty?
piotrooo89
aby w IE było ok musisz zastosować JS.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa358795.aspx
nacek
No jest to jakiś trop, ale po sprawdzeniu:
- nie działa z kursorem z pliku (systemowe podmienia bez problemu)
- nie działa ze skryptem użytym do przesuwania http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex11/domdrag/index.htm
Myślę, że style kursora powinienem wpisać do tego właśnie skryptu jednak to przekracza moje możliwości - przedszkole worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.