Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczna tabela
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
dominiko_13
Mam nadzieję, że temat wstawiłem w dobrym dziale, ale do rzeczy...
Mam następujący problem. Chciałem zrobić taką tabelę z możliwością filtrowania danych danych, czyli do odpowiedniego formularza wpisuję np. początek wyrazu, który znajduje się w określonym polu tabeli, tak żeby wyświetlało tylko te wiersze, które to kryterium spełniają. Wiem, że mogę to zrobić przez wysyłanie takiej informacji do serwera, który wygeneruje taką tabelę i znowu sczytać ją. Takie rozwiązanie niestety trochę spowalnia, a mi chodzi o płynne działanie. I tu pojawia się moje pytanie i prośba o pomoc.
Czy można sczytać tabelę a potem ją jakoś dynamicznie filtrować za pomocą javascript albo jakiegoś innego wynalazku? W założeniach ma to wyglądać jak np. w Excelu gdzie podaje się filtry i można je dowolnie modyfikować.

Pozdrawiam
Dominik
flashdev
Tak można ją zczytać. W javascript również występują wyrażenia regularne. Przejedź po tabeli pętlą i sprawdzaj czy zawartość elementu pasuje do wyrażenia, jeśli tak to dorzucasz element do listy podpowiedzi.
dominiko_13
Ale wtedy mam przechowywać całą tabelę w tablicy? Chodzi mi o to żeby działało to jak normalna aplikacja, coś w stylu spotlight na macu.

Aha, dane mimo wszystko się sczytuje. Sam nie jestem ortograficznym geniuszem, ale odsyłam do podstaw ortografii - przedrostek "z" zapisujemy za pomocą litery "s" przed spółgłoskami bezdźwięcznymi, do których "c" się zalicza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.