Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczna przemiana z AVI do FLV
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jam_PL
Witam.

Chciał bym prosić o pomoc w rozwiązaniu pytania, chcę zrobić coś podobnego do youtube dla mojej strony. Mam odtwarzacz w flashu ale teraz jak przemienić film z AVI do FLV ?

prosze o pomoc.
Adrian1207
Do tego potrzeba softa na serwerze, typu mencoder, przy wrzucaniu filmiku przez formularz w PHP uruchamiasz konwersję i zapisujesz pliczek już w flv. Sfta na większości serwerów nie ma więc musiałbyś pisać do administracji ale też wątpię żeby Ci to zainstalowali bo konwersja na serwerze zużywa dużo procka więc hostingom szkoda smile.gif
Jam_PL
mam hosting na nazwa.pl serwer Active.

Ewentualnie mógł bym zakupić w ostateczności jakiegoś małego rps'a.

aale może tak jaśniej? rozpisz się...
Adrian1207
Nie wiem na jakich serwerach to jest a na jakich nie ma, nie sprawdzałem wszystkich smile.gif

Ja mam konwersję uruchamianą w tle takim kodem:
  1. <?php
  2. $encodecommand="$config[adres_mencodera] $config[adres_avi]/$vdoname -o $config[adres_gdzie_zapisac_flv]/".$vid."x.flv -of lavf -oac mp3lame -lameopts abr:br=56 -ovc lavc -lavcopts vcodec=flv:vbitrate=$config[vbitrate]:mbd=2:mv0:trell:v4mv:keyint=10:cbp:last_pr
    ed=3 -srate $config[jakiestam_vbirate] $options $ofps"
  3. ?>

Kod taki ale nie powiem Ci czy to działa i jak to działa bo na swoim serwerze nie mam tego softa i nie mam jak sprawdzić. Po tym kodzie jeszcze są takie rzeczy jak zapisywanie, rename itd. itp.

Oczywiście on tylk uruchamia soft konwertujący, sama konwersja odbywa sie w tych programach.
wookieb
Cytat
Kod taki ale nie powiem Ci czy to działa i jak to działa

To po c... to dajesz?

Do konwersji potrzebny ci jest serwer dedykowany który będzie maszyną z potężnym procesorem (do szybszej konwersji). Możesz też poszukać hostingu oferującego posiadanie takich narzedzi jak ffmpeg badz nizej wymieniona lecz też raczej będa oferował one serwery dedykowane.

W skrócie. Jeżeli nie robisz dużego serwisu z filmami to nie opłaca się inwestować w dedyka dla konwersji paru plików.
Adrian1207
Cytat(wookieb @ 16.01.2009, 23:36:34 ) *
To po c... to dajesz?

Jak przeszkadza to się nie patrz. Prosił żebym się rozpisał, dałem mu kod który ja mam, może się przyda. Ty też za wiele nie wniosłeś w temacie, więc przynajmniej nie mów mi co mam napisać, a czego nie.
Jam_PL
nie ma innego sposobu na przemiane niż to? bo nazwa.pl nie zainstaluje tej biblioteki...
erix
Nie ma. Wszystkie serwisy obsługujące video korzystają z osobnych programów. PHP funkcji konwertujących nie zawiera, bo jeszcze bardziej zajeździłoby to serwer i dostałbyś blokadę za przeciążanie.

Cytat
bo nazwa.pl nie zainstaluje tej biblioteki...

Bo to hosting współdzielony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.