Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie każ mi myśleć - opinie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bear007
Witajcie,

Co sądzicie o książce 'Nie każ mi myśleć'. Czy porady z drugiego wydania (2005) są nadal aktualne? Widziałem np. że autor zachwala zakładki Amazona, a Amazon już z nich zrezygnował. Proszę o opinie.
Foxx
Mam wydanie z 2006. Wydaje mi się, że przedawnienie konkretnych przykładów podawanych w takiej książce nie jest dużym problemem. Najważniejsze są idee, które za tymi przykładami stoją - one się nie zmieniają tak szybko a to, że amazon czy ktokolwiek z czegoś zrezygnował wydaje mi się nieistotne (no oczywiście w pewnych rozsądnych granicach).
mike
~bear007 jak piszesz o książkach to wypadałoby podać autora. To tak na przyszłość.

A co do Twojego pytania. Steve Krug jest obok Jakoba Nielsena jednym z najbardziej znanych i uznanych specjalistów związanych z zagadnieniami optymalizacji i użyteczności.
Ich książki są przede wszystkim prezentacją idei i sposobu myślenia. Użyte przykłady nie mają większego znaczenia. Ważna jest myśl.
Poza tym nie ma lepszych książek z tej tematyki niż "Don't Make Me Think" Kruga czy "Designing Web Usability: The Practice of Simplicity" Nielsena.
bear007
Zastanawia mnie jeszcze taka kwestia. W książce 'Nie każ mi myśleć' autor pisze o zachowywaniu konwencji. Wydaje mi się, że polskie konwencje jednak różnią się od światowych. Najpopularniejsze polskie strony (Onet, Wp, O2) uczą użytkowników innych konwencji niż te znane np. z Amazona i innych zagranicznych stron. Np. menu złożone z ikon (ala Allegro).

Tak samo Nasza Klasa uczy użytkowników pewnego sposobu korzystania ze strony. Poprzedzając ocenę jak zaprojektowana jest Nasza Klasa i czy jest dobry czy zły design - uczy ona milionów ludzi w Polsce jak używać strony internetowej. Chciałbym wiedzieć więcej o specyfice tych konwencji w polskim internecie, aby moi użytkownicy czuli się dobrze na mojej stronie internetowej.
phpion
Moja Narzeczona pisze pracę magisterską dotyczącą defensywnego projektowania stron internetowych. Mogę Ci powiedzieć, że bardzo dużo korzysta z podanej przez Ciebie książki. Tak jak już napisał mike: Krug i Nielsen to ikony uzyteczności stron internetowych. Moim zdaniem warto zakupić tą książkę. Sam jak ją przeglądam myślę często "ba, przecież to oczywiste", jednak prawda jest taka, że sam bym o tych kwestiach nie pomyślał. Wiekszość z nich wydaje się tak oczywista, że często jest wręcz pomijana. Ot taki paradoks.

Swoją drogą: ostatnio w Empiku widzieliśmy nową książkę dotyczącą użyteczności stron internetowych: Projektowanie stron WWW. Użyteczność w praktyce. Nie mieliśmy wiele czasu na jej przejrzenie ale wygląda na bardzo ciekawą pozcyję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.