Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cron-joby - jak to ustawić?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Apocalyptiq
Szukając o cron-jobach, natknąłem się na tutorial, w którym nazywanie cronów było takie: cron-daily.php, cron-00 (codziennie o północy), no i niby mają się same odpalać. Ale to chyba było z tego co pamiętam tylko na jakimś hostingu :-)
Mógłby mną ktoś pokierować, jak ustawia się te crony ręcznie? Tj. gdzie ustawić żeby np. ten plik .php uruchamiał się codziennie o północy smile.gif
EarthCitizen
Jeżeli hosting nie udostępnia Ci tego w adminie lub poprzez specjalne nazewnictwo plików itp metody to musisz mieć dostęp do shella. Ustawienie crona znajdziesz np. tutaj http://gorzow-wlkp.pl/linux/cron.php
Apocalyptiq
Dzięki za link do manuala :-)

Tylko że teraz - nie mogę zalogować się na shella ;-/ siedze na linuxie, więc tak jak mam opisane w pomocy mojego hostingu (http://szybki-serwer.pl/?page=4) wpisuje:
Cytat
ssh -l login nazwa_domeny

Po czym wywala mi błąd:
Cytat
ssh: connect to host esiatkarze.duu.pl port 22: Connection refused

W supporcie mam, że łączyć się przez port 59184, więc wpisuje:
Cytat
ssh -l login -p 59184 nazwa_domeny

Po czym terminal mi zamiera ;/ Mam tylko wskaźnik do pisania, moge pisać co chce, a nic się nie zmienia ;/ Gdzie popełniam błąd?
EarthCitizen
Terminal Ci nie zamiera tylko czeka na hasło... Tu nie ma gwiazdek zamiast znaków hasła jak przy logowaniu na stronie albo gdzieś tam jeszcze ... po prostu wpisz hasło jak Ci "zamiera" i naciśnij enter
Apocalyptiq
Właśnie pojawiło mi się:
Cytat
ssh: connect to host esiatkarze.duu.pl port 59184: Connection timed out

Zrobiłem tak jak mówisz - wpisałem to, zjechało mi ze wskaźnikiem, wpisałem hasło (jest widoczne), kliknąłem enter (zjechało mi o linijke w dół), i czekam...
EarthCitizen
sorki, rozpędziłem się tongue.gif hmm a ten błąd to nie bardzo wiem jak obejść ... Wynika z tego, że czas połączenia się skończył ... ale why to nie wiem...
Apocalyptiq
Wie ktoś może, dlaczego występuje ten błąd? Dzisiaj próbowałem, i nadal nie mogę się zalogować - nadal brak reakcji :-/

Sytuacja nieco opanowana, znajomy znalazł mi w tym hostingu ustawianie cronów przez zawarty tam Direct Admin :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.