witam wszystkich
przygotowuje kurs obslugi programu tworzacego i przetwarzajacego mapy. sa to pliki ktorych kazdy piksel ma zapisana jakas wartosc, ale nie jest t plik tekstowy - tak jakby jpg/bmp - niewazne.
planuje zrobic tak zeby user na kazdym etapie pracy wykonywania mapy mogł weryfikowac ja z plikami wzorcowymi tj z mapami wykonanymi napewno poprawnie.
chce to zrealizowac przez zwykly formularz ladujacy otrzymany plik na serwer i po stronie serwera porownanie go z innym plikiem na serwerze tj:
moj_plik.3gp ---[formularz]---> serwer
porownanie moj_plik.3gp z wzorzec.3gp
komunikat: mapa wykonana [nie]poprawnie
poki co pomysl na weryfikacje wpadl mi wczoraj do glowy a w zwiazku z tym ze nie doszedlem do pisania tej czesci kodu nie mam jeszcze zrodla zeby pokazac o co mi chodzi, ale mam nadzieje ze opis jest wystarczajacy.
wczytanie zawartosci map planuje FREADem i tu sie pojawia moje pytanie. zwykle mapy beda mialy do 200kb ale najwieksza mapa jaka bedzie otrzymana ma cos kolo 1mb. przeslanie na serwer to zaden problem ale czy wczytanie takiego pliku do zmiennej nie nabalagani na serwerze badz znaczaco nie spowolni pracy skryptu? zwlaszcza ze porownywane beda dwa takie pliki [wzorzec i otrzymany wiec 2 ciagi po 1mb]. chwilowe obciazenie serwera bedzie maxymalnie 20 porownywanych map.
prosilbym bardziej doswiadczonych phpowcow ode mnie o informacje o skutkach, w pracy serwera, ladowania takich wielkich ciagow. oczywiscie moc obliczeniowa jest b.duza, ale nie tylko ja z niego korzystam.
a moze lepiej zczytywac po fragmencie mapy? wtedy zmienna bedzie mniejsza.
wazne aby kazdy pixel mapy byl identyczny dlatego nie chce pozostawiac tego szkolacemu sie kursantowi.