Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows 7
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bartg
Czy ktoś zainstalował już 7? Jakie ma opinie.

Ja osobiście najpierw zobaczyłem 7 u bim2 a dopiero potem zdecydowałem się nadinstalować nad Vistę. Najnowsza wersja od MS zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smile.gif
1. Wydajność, zmieniając na tryb Batery Saving nie zauważyłem prawie żadnej różnicy jeśli chodzi o zwolnienie systemu. Wydaje się być wydajniejszy niż XP, a jesli nie to go bardzo dogania.
2. Interfejs. Poprawiony pasek menu.
3. WMP. Całkowicie przebudowany, wydajniejszy. Tu duży plus
4. Brak paska bocznego, zamiast tego gadźety na pulpicie (kompatybilne ze zwykłymi paskowymi gadźetami)
5. Biblioteki - łączenie wielu folderów w jeden.
6. Homegroup - lepsza współpraca w sieci

To były plusu, a minusy?
1. Nie mogę podpiąć folderów pod skraj pulpitu aby się wysuwał.
2. Nie ma toolbara WMP w starcie.

PS. Co do wydajności: http://www.wykop.pl/link/139743/windows-7-...-mhz-512-mb-ram
erix
Cytat
1. Nie mogę podpiąć folderów pod skraj pulpitu aby się wysuwał.

A ktoś z tego korzysta? tongue.gif Jest jakieś obejście na QuickLaunch, ale nie pamiętam, gdzie to widziałem.

Cytat
2. Nie ma toolbara WMP w starcie.

O ludzie, WMP...

Ja jestem jak najbardziej zadowolony z nowego OS-u, tylko czekać na RTFM. WMP się nie przejmuje, bo bez sensu go używać. tongue.gif

Za to cieszą dodane wreszcie detale typu indywidualne ustawienia głośności dla aplikacji, czy poprawiona stabilność i wydajność.
phpion
A wiecie może jak ma się sprawa z wymaganiami systemowymi? Niby zostały drastycznie obniżone ale mi konkretnie chodzi o kartę graficzną. Mam Intel GMA915 czy 945 (128MB) ina takowej Vista nie pójdzie za Chiny (model ciut wyższy z też 128MB - pójdzie). Czy w 7 również wymagania karty graficznej zostały obniżone?
scanner
Jak WMP nie ma toolbara, to już mi się nie podoba, a indywidualne ustawianie głośności dla aplikacji jest też w Vista więc to nie nowość smile.gif
erix
Wybacz, ~scanner, ale pominąłem ten etap, jakim jest (W|sr|V)ista. ;p
bartg
Ja zawsze korzystałem z WMP. Przedstawiłem tylko swoje minusy... Bez tego toolbara trudniej przełączyć muzykę, a nie widzę też potrzeby z korzystania z innego odtwarzacza.

Co do głośności, to jest to też w Viscie jak Scanner pisał.

Wydaje mi się phpion że powinien ci pójść. Ja znowu aż takiej grafiki nie mam a śmiga miło smile.gif
bogdan89
z tego co wiem, to wymagania Windows 7 są takie same jak w Windows Vista. Ale, jeśli rozchodzi się o grafikę, to jest zmiana, a mianowicie interfejs Aero ma mniej korzystać z karty graficznej kosztem procesora...

@phpion, jakoś nie wierzę (choć mogę się mylić) że na Twojej karcie graficznej nie da rady Windows Vista... sprawdzałeś w ogóle? Coś mi się wydaje, że kiedyś w laptopie miałem starszą kartę graficzną niż Twoja i Windows Vista śmigał.

Cytat
1. Wydajność, zmieniając na tryb Batery Saving nie zauważyłem prawie żadnej różnicy jeśli chodzi o zwolnienie systemu. Wydaje się być wydajniejszy niż XP, a jesli nie to go bardzo dogania.

już Windows Vista jest dużo wydajniejszy od Windowsa XP, no ale fakt faktem, prądu bierze dużo więcej.
phpion
Cytat(bogdan89 @ 3.02.2009, 15:49:58 ) *
@phpion, jakoś nie wierzę (choć mogę się mylić) że na Twojej karcie graficznej nie da rady Windows Vista... sprawdzałeś w ogóle?

Nie sprawdzałem ale pamiętam, że gdy rozglądałem się za lapkiem to jako jeden z minusów tego ludzie pisali, że nie odaplę na tej grafice Visty więc nawet nie próbowałem. I pewnie coś w tym jest bo swego czasu ściągnąłem dodatek do XP zmieniający wygląd a'la Vista i nie chciał się nawet zainstalować (nie pamiętam błędu).
bim2
Świetna jest 7, wreszcie Microsoft pokazał jak powinni robić systemy smile.gif naprawdę bardzo mi siępodoba, zwłaszcza usprawniony pasek zadań i to nowe grupowanie smile.gif jedyny mankament to problemy z dźwiękiem Realteka (dokładniej mikrofon) oraz nie działające sterowniki od Asusa (wyskakuje że nie działa dla tego systemu, ale menadżer sprzętu sobie nieźle radzi).

Najlepszym udoskonaleniem na pierwszy rzut oka niewidocznym jest Menadżer Urządzeń. Znalazł mi do wszystkiego sterowniki, nawet do mojej paruletniej kamerki internetowej, której sterowniki ciężko było w google znaleźć, a vista w ogóle nic nie pokazywała. Homegroup fajny bajer, ale warte uwagi są libraries, jakby dało się grupować po plikach a nie folderach to by było miodzio.
bartg
@phpion:
Na początku był bum jaka to Vista nieoptymalna, a wszystko było przesadzone. Swoją drogą MS naprawił wydajność Visty Service Packiem 1. Także nie wierzę że ci Vista nie pójdzie smile.gif, a tym bardziej Win 7. Spójrz na mojego linka w pierwszym poście biggrin.gif
.radex
Ogólnie jestem zadowolony. Nie mam porównania z vistą, bo na sprzęcie, na którym testowałem nie była instalowana, ale nieźle w porównaniu do xp. Co do nowego paska zadań - jak na moje to jest to wzorowane na OSX. Wygląda inaczej, działa inaczej, ale i tak myślę, że się na tym wzorowali (ludzie zadowoleni z działania, więc czemu by tak nie zgarnąć trochę ich userów)

Cytat(bartg @ 3.02.2009, 13:47:10 ) *
nie widzę też potrzeby z korzystania z innego odtwarzacza.

a ja jako drugi OS mam XP i nie widzę potrzeby korzystania z innej przeglądarki niż domyślna.
erix
WMP, to zasobożerna kobyła... VLC, MediaPlayer Classic... Tyle tego jest, a nie trzeba marnować pamięci w celu odtworzenia filmiku...

Cytat
- jak na moje to jest to wzorowane na OSX. Wygląda inaczej, działa inaczej, ale i tak myślę, że się na tym wzorowali (ludzie zadowoleni z działania, więc czemu by tak nie zgarnąć trochę ich userów)

Nieźle wydajnościowo zostało rozwiązane pokazywanie miniaturek na przyciskach paska zadań; nawet obraz z nakładki jest w nich pokazywany. Ogólnie, graficznie - elegancko. Nawet takie szczegóły, jak maska dla przycisku z logo windows ma swoje kształty, a nie kwadrat, jak to zwykle bywało.
bim2
WMP na Windows 7 nie jest zasobożerną aplikacją do muzyki. Filmiki i tak odtwarzam BestPlayerem smile.gif

Podsumowując, kawał dobrej roboty, żeby tego nie zepsuli w czasie wydania wersji stabilnej. :]
bartg
Cytat(.radex @ 3.02.2009, 15:44:46 ) *
a ja jako drugi OS mam XP i nie widzę potrzeby korzystania z innej przeglądarki niż domyślna.

Czy napisałem że z WMP korzystam do filmów? WMP mam do muzyki tylko i nie jest to odtwarzacz idący daleko w tyle (jeśli w ogóle).

Do filmów polecam BestPlayera 2. Dodatkowo WMP został mocno poprawiony jeśli chodzi o wydajność.
.radex
Cytat(bartg @ 3.02.2009, 16:37:58 ) *
WMP mam do muzyki tylko i nie jest to odtwarzacz idący daleko w tyle (jeśli w ogóle).

<offtop>Nie obsługuje mpc ani ogg/vorbis. Dla mnie to wyklucza go. Pod Windowsem używam foobara, bo jest lekki, szybki, i wszystko obsługuje.</offtop>
erix
Cytat
Nie obsługuje mpc ani ogg/vorbis

Korzysta z filtrów systemowych, a więc po instalacji odpowiednich OBSŁUGUJE. Nie strasz owieczek przyzwyczajonych do najlżejszego odtwarzacza na świecie. tongue.gif

Osobiście mam doinstalowane filtry i działa nawet w MediaPlayer Classic.

koniec OT, to miało być o W7
.radex
Cytat(erix @ 3.02.2009, 20:48:51 ) *
Korzysta z filtrów systemowych, a więc po instalacji odpowiednich OBSŁUGUJE. Nie siej strachu. ;P

Osobiście mam doinstalowane filtry i działa nawet w MediaPlayer Classic. tongue.gif

No to się wkopałem... guitar.gif

Swoją drogą - ciekawy jestem, czy po wydaniu sevena ludzie się na niego szybko przesiądą, czy będzie tak jak z vistą.
bim2
mało kto bedzie chciał wybulić ileś złotych, a ci co pirackie wersje wezmą to tylki "znający się na kompach" smile.gif
bełdzio
Cytat(phpion @ 3.02.2009, 13:36:03 ) *
A wiecie może jak ma się sprawa z wymaganiami systemowymi? Niby zostały drastycznie obniżone ale mi konkretnie chodzi o kartę graficzną. Mam Intel GMA915 czy 945 (128MB) ina takowej Vista nie pójdzie za Chiny (model ciut wyższy z też 128MB - pójdzie). Czy w 7 również wymagania karty graficznej zostały obniżone?

oj :-) skoro 7 i viste odpalili na eee bez zadnych zabaw to u Ciebie nie pojdzie? :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.