Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] INNER JOIN, zla konstrukcja zapytania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
djbarca
witam ! mam problem ..
mam 2 tabele

UZYTKOWNICY
ID- identyfikator
PSEUDO - login usera

PUCHAR DNIA
N1- gospodarz
N2- gosc
W1- wynik dla gospodarza
W2- wynik dla goscia
STATUS- czy spotkanie zakonczone

i teraz musze zrobic tabele ligowa ..
musi mi zliczac bramki strzelone, stracone, roznice bramek, i sortowac je w kolejnosci od najwiecej do najmniej(roznice bramek) ,pozniej strzelone bramki

1. $w = mysql_query("SELECT u.pseudo,SUM(pd.w1),SUM(pd.w2),SUM(pd.w1-pd.w2) FROM uzytkownicy u INNER JOIN puchar_dnia pd ON (u.pseudo=pd.n1 ||
  2. u.pseudo=pd.n2) GROUP BY u.id ORDER BY SUM(pd.w1-pd.w2);");

napisalem coss takiego ale to zlicza bramki gospodarzowi i gosciowi ;/ pomoglby ktos?
Pilsener
Masz złą konstrukcję serwisu:

Tabele typu drużyny, zawodnicy, sezony itp.

-- bramki --
ID meczu || ID druzyny || ID zawodnika || Minuta zdobycia || Sposób (karny, wolny, dwutakt etc.) - podobnie tabela kary - ile minut przesiedział na ławce kar etc.

-- mecze --
ID meczu || ID sędziego głównego || Data || Miejsce || ID drużyny gości || ID drużyny gospodarzy || Liczba kibiców ||

-- gracze --
ID zawodnika || ID meczu || Minuta wejścia || Minuta zejścia || Przebiegł km || Zbiórki || Strzały || ID kontuzji

Na podobnej zasadzie. Nie znam się kompletnie na sporcie, ale chciałbym wiedzieć, ile np. bramek zdobył Kowalski w sezonie 3, w tym ile z główki a ile z rzutów wolnych, ile czasu spędził na boisku i tym podobne informacje.
djbarca
nie konstrukcja jest (raczej) dobra. robie skrypt ligi .. ligi PES'a - Pro Evolution Soccer .. nie ma tam czegos takiego jak jakies mecze.. zrobilem puchary(eliminacje, system pucharowy) .. turnieje .. i lige(system kazdy z kazdym) i mecze towarzyskie mecze rozgrywasz w grze.. a na stronie wpisujesz tylko wynik.. zadnych szczegolow dotyczacych bramek spotkan pojedynczych zawodnikow itp.. w najblizszym czasie mam zamiar cos takiego zrobic .. ale to swoja droga .. moj porblem to skorygowac to zapytanie albo napiasc inne ktore zliczylo by mi bramki 'kowalskiego' z 'nowakiem' .. albo jesli da rade inaczej to cos na zasadzie funkcji(zrobilem juz cos takiego) posortowac ich na zasadzie takiej samej jak 'ORDER BY pkt_meczy DESC, roznica_bramek DESC' mam juz chyba pomysl jak to zrobic .. ale jeszcze nie do konca jestem pewnien jak go wykonczyc . . jesli ktos ma jakis pomysl jak to rozwiazac byl byl bardzo wdzieczny smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.