Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie pliku za pomoca obrazka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Maker5
Witam.

Jaką komende musze wstawić aby pobrać dowolny plik jaki ustalę gdy otworzę stronę z danym zdjęciem.
Np, wchodzę na stronę www.mojastrona.pl//zdjecia/obrazek.jpg
mogę zobaczyć obrazek i jednocześnie chciałbym aby automatycznie został pobrany plik i uruchomiony (taki który wskażę)

oto co mam: co musiałbym dodać ?

<?php
header("Content-type: image/jpg") ;

$nazwapliku = 'info.txt';
$data = date("l dS of F Y h:i:s A") ;

//operacje na pliku
$plik = @fopen($nazwapliku, "a") ;
flock($plik, 2) ;
fwrite($plik,"$_SERVER[HTTP_USER_AGENT]|$_SERVER[HTTP_REFERER]|$_SERVER[REMOTE_ADDR]|$data\n") ;
flock($plik, 3) ;
fclose($plik) ;

/*

$_SERVER[HTTP_USER_AGENT] = wersja przeglądarki z jakiej skrypt został wywołany
$_SERVER[HTTP_REFERER] = strona z jakiej skrypt został wywołany
$_SERVER[REMOTE_ADDR] = adres ip komutera z którego skrypt został wywołany

*/

$img = imagecreate(280, 50); //rozmiary obrazka
$background = imagecolorallocate($img, 215, 225, 235); //kolor tla obrazka
$textcolor = imagecolorallocate($img, 0, 0, 0); //kolor tekstu obrazka
imagestring($img, 5, 10, 7, 'Hackme.pl Przykładowy obrazek', $textcolor); //napis
imagejpeg($img); //wysłanie obrazka do przeglądarki
imagedestroy($img); //zniszczenie danych (przeglądarka już je otrzymała i nie są potrzebne)

?>

i co do tego jak np chciałbym aby jednoczesnie AUTOMATYCZNIE został pobrany i uruchomiony plik www.mojastrona.pl/zdjecia/kalkulator.exe
djstrong
W takiej wersji to raczej niemożliwe.
Musiałbyś normalnie osadzić obrazek w htmlu.
Poza tym nie da się uruchamiać plików u klienta (bez wykorzystania dziur w przeglądarce).
koreja
Coś mi tu zalatuje kiepskim hax00rstwem. Co do obrazka zamiast to powinieneś to zrobić używając mod_rewrite, zamieniając końcówki .php np na .jpg (nie sprawdzałem, nie wiem czy to jest możliwe winksmiley.jpg ). No a pliku .php stwórz skrypt, który automatycznie się pobierze i uruchomi... ( haha.gif )
djstrong
Można mod_rewrite. PHPem nie pobierzesz na klienta raczej niczego winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.