Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie utf-8 tylko czesci tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
JamalBIG
Witam

Czy jest mozliwosc zmiany kodowania tylko danej czesci strony (jedna tabelka) na utf-8 - na calej stronie mam iso-8859-2 (cos innego niz iframe)

Pozdrawiam
kamil4u
Kilka tematów pod Twoim: Temat: html_kodowanie . Swoją drogą po co?
R&R
Cytat(kamil4u @ 27.02.2009, 16:30:56 ) *
Swoją drogą po co?

Właśnie..

Ale ok.. różnie bywa, może np. strona w iso, a w tabelce różne kanały rss w kodowaniu utf-8? Sądzę, że najgożej radzi sobie z tym Opera..

No to sobie "pogdybajmy"...

Można spróbować do tabeli wrzucić charset:

Przykład:

1. <table celspacing="1" celpadding="2" border="0" charset="utf-8">

Można "zapodać" tabelkę za pomocą kawałka js z zewnętrznego dokumentu html, czy php z kodowaniem utf

- np. za pomocą js, przez: document.writeln('<table cellpadding="2" cellspacing="1" border="0" width="80%"><tr>'); itd...

Można wyświetlić tę tabelę via <iframe.. również z zewnętrznego dokumentu z kodowaniem utf

Jeśli strona jest w iso a jej content to text/html, a chcesz wyświetlić np. kanały rss, ktore są albo w utf albo w iso-8859-1

To można zastosować podwójny charset w sekcji HEAD w META i jakby nie pomogło to dopisać ten charset w utf do tabeli..

1. <meta content="text/html; charset=ISO-8859-2" http-equiv="Content-Type"/>
  2. <meta content="application/xml+rss; charset=UTF-8" http-equiv="Content-Type"/>

Jak widać to dwie różne "sprawy" więc się nie pogrzyzie..

Pytanie "A po co to" jest namiejscu, ponieważ krążymy w tzw. "gdybanku" i domysłach.. Jeśli nie wiesz o czym mówię, to podejrzyj dowolny dokument np. php... widzisz tam jakąś nijakość, "groch z kapustą" albo olewkę? To są precyzyjne sprawy i niestety ale najtrudniej postawić mądre pytanie.. Mam jednak nadzieje, że te wskazówki pomogą Ci.

Pozdrawiam smile.gif
rr

_
JamalBIG
Kurcze nic z tych rzeczy nie chce mi działać, kiedy dałem
  1. <?php
  2. header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");
  3. ?>
kod przerobił mi cala stronę na to kodowanie... Może postaram się bardziej zobrazować sytuacje - pobieram treści RSS których kodowanie to utf-8 (moja strona ma ISO-8859-2) - tekst zapisuje bez żadnej zmiany kodowania do bazy danych a potem odczytuje te dane w tabeli na stronie - no i tu pojawia się cały problem 'krzakowatości' tekstu... Macie może jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
erix
Cytat
Macie może jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
  1. skonwertowanie RSS-ów do ISO
  2. zmiana kodowania Twojej strony na UTF-8
Polecam to drugie rozwiązanie - bardziej elastyczne między różnymi skryptami i platformami.
JamalBIG
W jaki sposob mozna skonwertowac RSS'a w utf-8 do tekstu kodowanego ISO-8859-2?
erix
Miałem podać nazwę funkcji, ale ugryzłem się w palce.

http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.