Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nifty Corners, czy własne obrazki ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Asmox
Tworzę szablon dla strony. Niestety nie wiem za bardzo, czego użyć do tworzenia paneli z zaokrąglonymi rogami. Zastanawiam się między skryptem Nifty Corners, a zrobieniem obrazków, które wklejałbym do skryptu. Wybór jest naprawdę trudny.
Nifty Corners umożliwia robienie zaokrąglonych boków szybko i przyjemnie a div'y dostosowują się do wielkości tekstu ale z drugiej strony nie można zrobić ramek dla paneli.
Własne obrazki zaś trudno się tworzy i długo, zbyt duża ilość tekstu w nagłówku rozwali go, ale mógłbym je narysować tak, jak mi się podoba.
P.S. Częściowo jestem za obrazkami, ale nie wiem, czy i jeśli tak to jak da się zrobić automatyczne dostosowywanie "pasków" i do nagłówków i do treści. Jak można zrobić coś takiego?
Kod
/----------------------\ <- obrazek dla zaokrąglonej części nagłówka (kolor x)
|------NAGŁÓWEK X------|
|----------------------| <- obrazek dla dalszej części nagłówka (kolor x)
|----------------------| <- obrazek dla treści (kolor y)
|---...treść panelu----|
\----------------------/ <- obrazek dla zamknięcia panelu (kolor y)
piotrooo89
wiesz problem jest dość głęboki. mianowicie co się stanie jak ktoś wyłączy JS? zaokrąglanie padnie Ci od razu. natomiast z obrazkami jest lekki problem aby je wy pozycjonować (co nie znaczy że się nie da).

Cytat
Własne obrazki zaś trudno się tworzy i długo, zbyt duża ilość tekstu w nagłówku rozwali go, ale mógłbym je narysować tak, jak mi się podoba.

co do tego bym powiedział że skrypt ten posiada duże możliwości i dowolność wybierania radiusów (zaokrągleń) więc nie powinieneś mieć jakiś problemów z kształtem.

teraz mój werdykt - ja zastosował bym skrypt Nifty Corners.
tommy4
Ale po co wybierać?

Dla użytkowników z najnowszymi przeglądarkami Mozilla/Safari zastosuj http://www.css3.info/preview/rounded-border/
Dla użytkowników z innymi przeglądarkami z JavaScriptem zastosuj Nifty Corners,
Dla użytkowników z innymi przeglądarkami (bez JavaScriptu) zastosuj obrazkowe zaokrąglenia.

Proste.
Asmox
O kurde nawet sam nie wiedziałem jakie to proste biggrin.gif .
Ale bez jaj - prawie każdy używa włączonego JavaScriptu, a różnie różne przeglądarki obsługują pozycjonowanie, więc jak ktoś nie ma JavaScriptu, to niech se włączy. Z dużym naciskiem na "se" happy.gif
tommy4
To chociaż zrób tak, żeby strona jakoś wyglądała dla użytkowników bez JavaScriptu.
Asmox
Dla użytkowników nie lubiących używania JavaScriptu są przygotowane specjalne kanciaste DIVy (niesformatowane), a na stronie będzie informacja, że lepiej włączyć JS.
Tylko mam dylemat:
Mam funkcję, która sprawdza, jaką się ma przeglądarkę. Jeśli jest Firefox, to tworzy znaczniki <style>, a w nich selektory tworzące okrągłe obramowania.
Nie wiem, czy nie lepiej by było stworzyć osobny plik stylów dla Firefoxa/Safari. W sumie byłoby to korzystne - oddzielenie warstwy prezentacyjnej od treści.
tommy4
Może to po prostu dodać do pliku .css, a te przeglądarki, które potrafią, to to zinterpretują. Te, które nie, to nie. ;p

Nie wiem jak to z walidacją wygląda.
Asmox
Musiałem zrobić albo dopisywanie, albo oddzielny wygląd, ponieważ FF/Safari dodaje to zaokrąglonych elementów zaokrąglone obramowanie, a IE nie interpretując tego poprawnie umieszcza divy z Nifty Corners "w skrzynce"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.