rafal_nivi
6.04.2009, 12:00:39
Witam,
mam małe pytanko, czy jest możliwość dostania sie do danych z telefonu z poziomu przeglądarki(kontakty, kalendarz). ewentualnie jak to zrobić. chodzi mi przedewszystkim o telefony z symbianem i zwykłe bez systemu. czy wogóle istnieje taka możliwość?
Cytat
czy jest możliwość dostania sie do danych z telefonu z poziomu przeglądarki(kontakty, kalendarz)
Raczej mało prawdopodobne. Spróbuj synchronizować te dane przez SyncML z jakimś serwisem, który udostępnia front-end w przeglądarce -
http://eriz.pcinside.pl/weblog/pelna-organ...jestes-183.html
rafal_nivi
7.04.2009, 08:48:52
to zadam troche inne pytanie. a czy i jak dostać się do takich danych z poziomu np. javy.
Manwe89
7.04.2009, 11:17:30
hm... ciekawe dosyć

wg mnie dałoby radę:) przecież telefon jest traktowany jako dysk wymienny. I kopiowanie, wklejanie i dosowe polecenia nie powinny być wielkim problemem. O ile się nie mylę to można dokonywać z poziomu php'pa wywołania systemowe
nexis
7.04.2009, 12:54:35
Cytat(Manwe89 @ 7.04.2009, 12:17:30 )

O ile się nie mylę to można dokonywać z poziomu php'pa wywołania systemowe

Chyba koledze się w głowie namieszało. Polecenia systemowe można wywoływać na rzecz serwera, a nie klienta, który korzysta z przeglądarki internetowej.
Wracając do tematu: dostęp do danych w telefonie komórkowym jest możliwy jedynie za pomocą aplikacji - również tych napisanych w Java, bądź w C++ pod Symbian.
Cytat
a czy i jak dostać się do takich danych z poziomu np. javy
Raczej pewne, że java nie będzie miała do tego dostępu. Mam na myśli, oczywiście, aplikacje-midlety, a nie JS.
Może jest jakieś rozszerzenie producenta, ale 90%, że w czystej javie tego nie zrobisz. Jeśli chodzi o aplikacje WM, to jak najbardziej - jest chyba nawet API do tego.
K4mil94
7.04.2009, 15:20:59
Wbudowaną usługę synchronizacji posiadają Sony Ericssony
Manwe89
7.04.2009, 15:25:20
ja to zrozumialem w ten sposob: ze ma tel gdzies daleko i chcialby nim zarzadzac. tak wiec stawia sobie w domu serwer apacha, podlacza tel. pisze skrypt i zdalnei admisnistruje. bo nie widze sensu zeby lokalnie nim przez przegladarke zarzac, kiedy producent dostarcza odpowiedni soft
K4mil94
7.04.2009, 15:29:13
Jeśli tak jak mówisz to zostaje Java dla normalnych telefonów, która połączy się z serwerem i wyśle dane.
Cytat
Wbudowaną usługę synchronizacji
O tym przecież napisałem... To SyncML i nawet stare Siemensy mają jego obsługę.
Cytat
tak wiec stawia sobie w domu serwer apacha, podlacza tel. pisze skrypt i zdalnei admisnistruje
Po co tu Apache...? Wystarczy skonfigurowanie telefonu do działania via SyncML; kiedyś tak robiłem i działa bez problemu, kwestia jedynie późniejszej synchronizacji, co nie jest problemem.
rafal_nivi
10.04.2009, 08:50:01
syncml, moze by był i dobry, ale wole mieć dosep do danych zgromadzonych i robić z nimi co tylko będe chciał...(oczywiście specyfikacji syncml jeszcze nie czytałem). a może ktoś już z was robił jakąs aplikacje na telefon w javie i wie jak takie dane wydobyć?
erix
10.04.2009, 11:27:44
Zrozum, że w większości telefonów Java JEST POZBAWIONA uprawnień do grzebania w kontaktach telefonu i jeśli już będzie miała, to będzie zależało od producenta telefonu, który może (ale nie musi) udostępniać klasy umożliwiające operowanie na kontaktach.
Prędzej jakaś aplikacja synchronizująca na PC + połączenie BT/kabel.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.