Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z telefonu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
rafal_nivi
Witam,
mam małe pytanko, czy jest możliwość dostania sie do danych z telefonu z poziomu przeglądarki(kontakty, kalendarz). ewentualnie jak to zrobić. chodzi mi przedewszystkim o telefony z symbianem i zwykłe bez systemu. czy wogóle istnieje taka możliwość?
erix
Cytat
czy jest możliwość dostania sie do danych z telefonu z poziomu przeglądarki(kontakty, kalendarz)

Raczej mało prawdopodobne. Spróbuj synchronizować te dane przez SyncML z jakimś serwisem, który udostępnia front-end w przeglądarce - http://eriz.pcinside.pl/weblog/pelna-organ...jestes-183.html
rafal_nivi
to zadam troche inne pytanie. a czy i jak dostać się do takich danych z poziomu np. javy.
Manwe89
hm... ciekawe dosyć biggrin.gif wg mnie dałoby radę:) przecież telefon jest traktowany jako dysk wymienny. I kopiowanie, wklejanie i dosowe polecenia nie powinny być wielkim problemem. O ile się nie mylę to można dokonywać z poziomu php'pa wywołania systemowe biggrin.gif
nexis
Cytat(Manwe89 @ 7.04.2009, 12:17:30 ) *
O ile się nie mylę to można dokonywać z poziomu php'pa wywołania systemowe biggrin.gif

Chyba koledze się w głowie namieszało. Polecenia systemowe można wywoływać na rzecz serwera, a nie klienta, który korzysta z przeglądarki internetowej.

Wracając do tematu: dostęp do danych w telefonie komórkowym jest możliwy jedynie za pomocą aplikacji - również tych napisanych w Java, bądź w C++ pod Symbian.
erix
Cytat
a czy i jak dostać się do takich danych z poziomu np. javy

Raczej pewne, że java nie będzie miała do tego dostępu. Mam na myśli, oczywiście, aplikacje-midlety, a nie JS.

Może jest jakieś rozszerzenie producenta, ale 90%, że w czystej javie tego nie zrobisz. Jeśli chodzi o aplikacje WM, to jak najbardziej - jest chyba nawet API do tego.
K4mil94
Wbudowaną usługę synchronizacji posiadają Sony Ericssony smile.gif
Manwe89
ja to zrozumialem w ten sposob: ze ma tel gdzies daleko i chcialby nim zarzadzac. tak wiec stawia sobie w domu serwer apacha, podlacza tel. pisze skrypt i zdalnei admisnistruje. bo nie widze sensu zeby lokalnie nim przez przegladarke zarzac, kiedy producent dostarcza odpowiedni soft
K4mil94
Jeśli tak jak mówisz to zostaje Java dla normalnych telefonów, która połączy się z serwerem i wyśle dane.
erix
Cytat
Wbudowaną usługę synchronizacji

O tym przecież napisałem... To SyncML i nawet stare Siemensy mają jego obsługę.

Cytat
tak wiec stawia sobie w domu serwer apacha, podlacza tel. pisze skrypt i zdalnei admisnistruje

Po co tu Apache...? Wystarczy skonfigurowanie telefonu do działania via SyncML; kiedyś tak robiłem i działa bez problemu, kwestia jedynie późniejszej synchronizacji, co nie jest problemem.
rafal_nivi
syncml, moze by był i dobry, ale wole mieć dosep do danych zgromadzonych i robić z nimi co tylko będe chciał...(oczywiście specyfikacji syncml jeszcze nie czytałem). a może ktoś już z was robił jakąs aplikacje na telefon w javie i wie jak takie dane wydobyć?
erix
Zrozum, że w większości telefonów Java JEST POZBAWIONA uprawnień do grzebania w kontaktach telefonu i jeśli już będzie miała, to będzie zależało od producenta telefonu, który może (ale nie musi) udostępniać klasy umożliwiające operowanie na kontaktach.

Prędzej jakaś aplikacja synchronizująca na PC + połączenie BT/kabel.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.