Wiem, że z pozoru to temat jak wiele innych ale może jak głebiej w niego wejdziemy to już taki podobny do inncyh nie będzie. A mianowicie:
Do tej pory używałem Eclipse'a z PDT i innymi dodatkami. Niestety ostatnia wersja PDT działa tak jakby nie działała - zawsze po zamknięciu tagu ?> wyświetla mi listę wszystkich tagów htmlowych, w podpowiedzi kodu zmienne pojawiają się po dziesiątki razy. Wiem co poduje taki błąd - ale bez przesady ... nie będe ograniczał się w całym kodzie do jednorazowej inicjacji zmiennej zwłaszcza jeśli inicjacja ma być z warunku

W każdym bądź razie szukam pod Ubuntu bądź Debiana edytora bądź grupy narzędzi, które pozwolą mi w łatwy sposób kodować w PHP'ie, HTML, CSS, JavaScript, pozwalający edytować zwykłe pliki tekstowe. Do tego przydałaby się jakaś łatwa integracja z SVN'em oraz klient FTP'a bądź SCP

Nie musi to być jedno narzędzie - może to być kilka narzędzi byle tylko działały jakoś profesjonalnie (nie potrzebuję notatnika tylko edytora z kolorowaniem, podpowiadaniem, zwijaniem itp. )
Po prostu - podpowiedźcie czego używacie i z jakimi skutkami.
Chyba, że ktoś wie jak naprawić te błędy w Eclipsie

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję

Łukasz