Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor PHP'a poszukiwany :D
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Kocurro
Witajcie,

Wiem, że z pozoru to temat jak wiele innych ale może jak głebiej w niego wejdziemy to już taki podobny do inncyh nie będzie. A mianowicie:

Do tej pory używałem Eclipse'a z PDT i innymi dodatkami. Niestety ostatnia wersja PDT działa tak jakby nie działała - zawsze po zamknięciu tagu ?> wyświetla mi listę wszystkich tagów htmlowych, w podpowiedzi kodu zmienne pojawiają się po dziesiątki razy. Wiem co poduje taki błąd - ale bez przesady ... nie będe ograniczał się w całym kodzie do jednorazowej inicjacji zmiennej zwłaszcza jeśli inicjacja ma być z warunku smile.gif

W każdym bądź razie szukam pod Ubuntu bądź Debiana edytora bądź grupy narzędzi, które pozwolą mi w łatwy sposób kodować w PHP'ie, HTML, CSS, JavaScript, pozwalający edytować zwykłe pliki tekstowe. Do tego przydałaby się jakaś łatwa integracja z SVN'em oraz klient FTP'a bądź SCP smile.gif

Nie musi to być jedno narzędzie - może to być kilka narzędzi byle tylko działały jakoś profesjonalnie (nie potrzebuję notatnika tylko edytora z kolorowaniem, podpowiadaniem, zwijaniem itp. )

Po prostu - podpowiedźcie czego używacie i z jakimi skutkami.

Chyba, że ktoś wie jak naprawić te błędy w Eclipsie smile.gif bo ja już nie mam siły szukać rozwiązania.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję smile.gif
Łukasz
dr_bonzo
Hmm, ja uzywam PDT 1.X - 2ka tez mnie troche wk*** wiec na razie uzywam 1ki.
jarek_bolo
NetBeans kolego, NetBeans, coraz więcej ludzi się do tego zaczyna przekonywać i słusznie.
Ma SVNa, ma synchronizacje z FTP.
Z FTPem co prawda nie ma łatwego sposobu typu guzik i uploaduje ostatnio zmienione pliki, ale w połączeniu z SVNem i oznaczaniem zmienionych plików (zielone to nowe, niebieskie zmienione, znacznik przy zmienionym folderze) łatwo widać co dzisiaj zmieniłem i zaznaczyć do uploadowania poszczególne pliki. IDE już samo w odpowiednie miejsca na serwerze to podgrywa.

Do tego podpowiadanie składni, funkcji natywnych PHP, dobry debugger (Xdebug). I kilka innych ciekawych i wygodnych funkcji, np. szybka zmiana nazwy danej zmiennej występującej w wielu miejscach w pliku (Ctrl+R).
blooregard
Cytat
NetBeans kolego, NetBeans, coraz więcej ludzi się do tego zaczyna przekonywać i słusznie.

Popieram, używam od pół roku i żadnych zastrzeżeń
Spawnm
kiedyś chwilę z netbeansa korzystałem z svn , obecnie znowu do niego wróciłem ,
IDE warte uwagi smile.gif
Jabol
jedyne
Cytat(Spawnm @ 9.04.2009, 19:45:15 ) *
IDE warte uwagi smile.gif
SHiP
Hmm i ja NeatBeansa używam... Polecam, bo ma dużo fajnych opcji.

Coś czuje ze NB to niedługo to będzie znak rozpoznawczy webdeveloperów ;] Jak okularki, coca-cola, jasna koszula i sweterek w kratke ^^
Kocurro
No niestety Eclipse znacznie podupadł ostatnimi czasy.

Wybaczcie w takim wypadku noobowe pytanie ale jak ugryźć netbeans'a aby w nim tworzyć php'owy kod, używać svn'a, i ftp'a ?

pozdrawiam,
Łukasz
SHiP
Po pierwsze musisz miec zainstalowane odpowiednie rozszerzenia ;]

NetBeans 6.5 + paczka netbeans-php

Tools -> Options -> Zakładka "Miscellaneous" -> Subversion -> I przycisk Manage Connection Settings
Podajesz tam dane serwera svn i później wszystkie operacje wykonujesz z menu "Versioning"

FTP nie uzywam ;]
pyro
ja dopiero od niedawna uzywam NB i jedyna rzecz która mnie wkurza to to że się czasem przycina ;/ (JAVA)
melkorm
Także korzystam z NB :] I jak narazie lepszego IDE nie spotkałem do php.

P.S. a jeżeli już w temacie, to wie ktoś jak ugryźć SVN'a z NB z żółwikiem (tortorise SVN) bo mi coś go zaakceptować nie chce :/ I jeszcze jedno, rozpoznawanie tagów php w plikach html? tongue.gif

Z góry dzięki za pomoc :]
phpion
Cytat(belliash @ 10.04.2009, 08:32:25 ) *
$x = new X();
$x-> [tutaj dostaniemy podpowiedz - liste metod]

ale z kolei piszac:

X:: [tutaj nie bedzie nic... a czasami rowniez by sie przydalo]

Przed chwilą sprawdziłem bo aż nie wierzyłem: przecież podpowiadanie metod statycznych działa bez żadnego problemu...
sowiq
Cytat(belliash @ 10.04.2009, 08:32:25 ) *
$x = new X();
$x-> [tutaj dostaniemy podpowiedz - liste metod]

ale z kolei piszac:

X:: [tutaj nie bedzie nic... a czasami rowniez by sie przydalo]
Bo tak: $x-> metoda() wywołuje się dynamiczne metody. A tak: X::metoda2() możesz wywołać tylko statyczne, więc musisz mieć zadeklarowane jakieś statyczne w klasie, bo inaczej co chcesz mieć podpowiadane? smile.gif

[edit]
Nieskładne mi to zdanie wyszło, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć smile.gif
sowiq
Co do Twojego 2. pytania, polecam ten temat. Zdaje się, że było tam coś na temat look & feel w NB.
sowiq
Co do Twojego 3. pytania:

Jak to mówią: u mnie działa smile.gif Mam NetBeans IDE 6.5 (Build 200811100001)
Jabol
@belliash: co do Twojego drugiego pytania jest jedna rada: używaj javę SUNa a nie OpenJDK.
Kod
# ...
# Default location of JDK, can be overridden by using --jdkhome <dir>:
netbeans_jdkhome="/usr/lib/jvm/java-6-sun"
#...
Znajdź tą opcje w Twoim pliku konfiguracyjnym netbeansa (KATALOG_INSTALACJI/etc/netbeans.conf, u mnie /opt/netbeans-6.5/etc/netbeans.conf, domyślnie /usr/local/netbeans-6.5/etc/netbeans.conf) i ustaw tak jak jest u mnie. Zapewne masz właśnie ustawione /usr/lib/jvm/java-6-openjdk. Dokładne ścieżki w różnych Linuxach mogą się różnić, ale jako że wszystkie najpopularniejsze dystrybucje używają openjdk wychodzę z założenia że w tym tkwi problem.
jarek_bolo
Cytat(Kocurro @ 10.04.2009, 00:25:23 ) *
Wybaczcie w takim wypadku noobowe pytanie ale jak ugryźć netbeans'a aby w nim tworzyć php'owy kod, używać svn'a, i ftp'a ?
pozdrawiam,
Łukasz

Jak pracować w NetBeans przy użyciu SVNa i FTPa opisałem w swoim pierwszym poście do tego wątku, a tutaj masz opisane jak uruchomić FTPa w NetBeansie:

http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/ftp_support_added

http://www.netbeans.org/kb/docs/php/remote...tp-account.html
Piotrwusek
a może edytor vi ?
Jabol
Cytat(Piotrwusek @ 10.04.2009, 17:56:19 ) *
a może edytor vi ?

Buahahaha!
<ironia>Tak, to świetny pomysł. Nie ma to jak edytorem vi edytować projekty z kilkudziesięcioma plikami. Zapewne ma jeszcze wbudowaną graficzną przeglądarkę pod konsolę oraz debugger. No i już nie wspominam o interaktywnej analizie zależności...</ironia>
piotrooo89
Cytat(Piotrwusek @ 10.04.2009, 17:56:19 ) *
a może edytor vi ?

kurcze chłopie aleś przywalił... w vi zaczyna się problem jak masz >400 linii... zajedziesz się albo wcześniej wyrzucisz kompa przez okno.
occulkot
Cytat(Jabol @ 10.04.2009, 18:16:05 ) *
Buahahaha!
<ironia>Tak, to świetny pomysł. Nie ma to jak edytorem vi edytować projekty z kilkudziesięcioma plikami. Zapewne ma jeszcze wbudowaną graficzną przeglądarkę pod konsolę oraz debugger. No i już nie wspominam o interaktywnej analizie zależności...</ironia>

<ironia>przynajmniej ma spinacza http://www.vim.org/images/vimassistant.gif</ironia>
a powaznie to: http://www.koch.ro/blog/index.php?/archive...-a-PHP-IDE.html

Na ubuntu polecilbym emacs. Kwestia nauczenia sie obslugi.
Apocalyptiq
Ja programuje na Ubuntu w Geditcie, ma wszystko czego potrzebuje - połączenie ftp z serwerami, bezpośrednia edycja plików na serwerze, kolorowanie wszelkich języków, sporo wtyczek, automatyczne wcięcia. Po prostu polecam smile.gif
osl
gedit - dobry edytor, ale do podstawowych zastosowań.
również polecam NetBeans - porzuciłem Eclipse dla niego jak zacząłem mieć po raz któryś problemy, np. z SVN.
makra - to dla mnie rewelacja, może nie w czystym php, ale jakiekolwiek pliki szablonów czy coś... smile.gif
czasem na moment zmuli (max 1 dziennie), poza tym działa mi szybciej niż Eclipse - tam chyba chcieli za dużo na siłę upchnąć.
I te zależności przy dodawaniu nowych paczek... masakra winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.