Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax][PHP][MYSQL] Zapytanie do bazy przy wyborze z select
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
lukasamd
Witam,
korzystam z CMSa (PHP-Fusion) i w wypadku dodawania / edycji / usuwania artykułów mam po prostu ich listę jako pole select.
Niestety przy dużej ich ilości, szukanie jest strasznie nieefektywne i niewygodne - mam ich około 200, może nawet 250 no i sprawa ta wygląda tragicznie.

Chciałbym dodać 2 pole select i zrobić aby działało to tak:

- Wybieramy z 1 pola select kategorię artykułów
- Poprzez ajax drugie pole select wypełniają artykuły z wybranej kategorii (po wyborze, leci do bazy zapytanie pobierające artykuły z danej kategorii)
- Z 2 selecta wybieramy już sobie co zechcemy, klikamy np. edytuj i strona jest przeładowywana.

Dodatkowo chciałbym wrzucić do 1 selecta kategorię BRAK jako domyślną (a wtedy w 2 select albo nic, albo wszystkie artykuły).

De facto mam problem tylko z tym ajaxem czyli drugim krokiem - nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, bo z ajaxem nie miałem do czynienia (nie licząc już gotowego lightboxa), a wydaje mi się, że robienie 2x przeładowania strony też zbyt wygodne nie będzie.

Jak więc się za to zabrać, czyli jak zrobić, aby po modyfikacji pola select I wykonane zostało zapytanie oraz "wypełnienie" opcjami listy select II?
Snap
1. Podmieniasz aktualny select który wywala ci wszystkie arty, na taki który wywali ci kategorie,
2. Po wyborze kategorii za pomocą js wysyłasz do skryptu php za pomocą GET / POST informacje o wybranej kategorii,
3. Skrypt zwraca listę artów z danej kategorii
4. Po otrzymaniu danych z skryptu php za pomocą js dodajesz nowe pole select.

Polecam jQuery + jQuery Form Plugin.
A tu kilka przydatnych stron:
http://www.visualjquery.com/
http://www.malsup.com/jquery/form/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.