Witam,
korzystam z CMSa (PHP-Fusion) i w wypadku dodawania / edycji / usuwania artykułów mam po prostu ich listę jako pole select.
Niestety przy dużej ich ilości, szukanie jest strasznie nieefektywne i niewygodne - mam ich około 200, może nawet 250 no i sprawa ta wygląda tragicznie.
Chciałbym dodać 2 pole select i zrobić aby działało to tak:
- Wybieramy z 1 pola select kategorię artykułów
- Poprzez ajax drugie pole select wypełniają artykuły z wybranej kategorii (po wyborze, leci do bazy zapytanie pobierające artykuły z danej kategorii)
- Z 2 selecta wybieramy już sobie co zechcemy, klikamy np. edytuj i strona jest przeładowywana.
Dodatkowo chciałbym wrzucić do 1 selecta kategorię BRAK jako domyślną (a wtedy w 2 select albo nic, albo wszystkie artykuły).
De facto mam problem tylko z tym ajaxem czyli drugim krokiem - nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, bo z ajaxem nie miałem do czynienia (nie licząc już gotowego lightboxa), a wydaje mi się, że robienie 2x przeładowania strony też zbyt wygodne nie będzie.
Jak więc się za to zabrać, czyli jak zrobić, aby po modyfikacji pola select I wykonane zostało zapytanie oraz "wypełnienie" opcjami listy select II?