Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JQuery] - jak wylogować się ?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
xajart
Witam,

Napisałem sobie skrypt a JQuery menu (logowanie, rejestracja itp). I mam w nim zamieszczony link wyloguj się, oraz usuń konto.

Przy usuwaniu konta dane są z serwera kasowane, ale nie wiem jak zrobić by przerzuciło użytkownika do strony głównej tzn zresetować js do poziomu pierwszego odwiedzenia strony.

Identyczna sytuacja przy wylogowaniu użytkownika, wiem jak z poziomu php usunąc sesję i wyczyścić cziasteczka. Ale nie wiem jak przekazać do JS (Jquery) zmienna sesji o identyfikatorze użytkownika, by na podstawie jego id usunąć sesję i ciasteczka.
Spawnm
location.href='index.html'; ?
wookieb
A czy nie wystarcze z poziomu js usunac ciasteczko z id sesji?
Potrzebujesz tylko nazwy klucza z idsesji i mozesz usuwac. O obsludze ciasteczek = google -> js cookies

Lepsze rozwiazanie = wyslanie ajaxem zadania wylogowania i tyle.
Lecz znajac zycie to pewnie i tak bedziesz musial wykonac jakies przekierowanie.

Wiec nie zmienia to faktu ze wystarczy zwykly link typu i nie ma co sie bawic z ajaxem i js JEŻELI przekierowujesz uzytkownika na inna strone po wylogowaniu.
http://strona.pl/inna_strona?wyloguj=true
xajart
No włąśnie za pomocą przekazania GET to wiem że pójdzie, ale chciałem wiedzieć czy można w jakis sposób w JS odczytać zmienną sesji o identyfikatorze użytkownika. by za pomocą POST przekazać tą wartość smile.gif Bo w przypadku wylogowania to jeszcze mogę to wykonać przez GET (czyli po linku).

Ale inną kwestia jest to że przy usuwaniu użytkownika, mam zrobione zapytanie "czy napewno chcesz usunąć konto" i dwa przyciski TAK i NIE. w przypadku kliknięcia nie za pomocą hide() ukrywam ten panel a przez show() wraca do poprzedniego. 

Jednak w przypadku kliknięcia TAK, przez formularz w JS po identyfikatorze odczytuje sobie wartość id usera (która w formularzu jest przekazywana jako ukryta wartość. I przez Jquery przerzucam to do pliku index.php w metodzie POST, gdzie przed sekcją HEAD jest zadeklarowany skrypt php, wykonujący usunięcie cziasteczk i zresetowania sesji. Niestety efekt tego jest taki że użytkownika mi usuwa, ale panel menu profilu dalej wisi, i może sobie przechodzić miedzy opcjami, dopiero po odświeżeniu okna, wyrzuca go do panelu bez uprawnień. 

Z racji że nie udało mi się tego zrobić przez POST więc rozwiązałem to w najprostrzy sposób poprzez GET, przekazania parametru do wylogowania. A w przypadku kasowania konta połączyłem metodę GET przekazującą parametr do wylogowania uprzedzoną funkcją JQuery przekazujacą parametr POST z identyfikatorem użytkownika (na tej podstawie usuwane jest jego konto, po czym jest on wylogowywany z sesji i usuwany jest ciasteczko - jeżeli było założone).

Temat można zamknąć. 
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.