Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie zbiorczego maila z powiadomieniem o wiadomosciach na skrzynce
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lmdl
Witam,

Po krótce opisze mój problem:

Mam stronkę z wbudowaną skrzynką pocztową zintegrowaną ze stroną. Dostępne są takie opcje jak wysłanie nowej wiadomości, skrzynka odbiorcza i wiadomości wysłane. Każdy użytkownik dostaje wiadomość mailową na zarejestrowanego emaila w portalu w przypadku kiedy ktoś zostawi mu wiadomość w skrzynce. Technicznie wygląda to tak, że funkcja zapisująca wiadomość do bazy wysyła również maila i wyświetla potwierdzenie nadawcy.

Na wielu znanych portalach identyczna funkcjonalność istnieje z tą małą różnicą, że w przypadku kiedy klient ma kilka wiadomości dostaje jednego maila z dostępna liczbą wiadomości, a nie kilka maili z każdą nową wiadomością.

Jak zrobić coś takiego, jak to się nazywa i jak szukać czegoś o tym ?
vokiel
1. Tworzysz tabelę na maile do powiadomienia
2. W przypadku gdy ktoś komuś gdzieś wyśle coś smile.gif dopisujesz do tabeli nowe powiadomienie do wysłania
3. Co zadany czas (np godzinę) wysyłasz cronem powiadomienia
4. Usuwasz wpisy o mailach dla adresów, na które zostały wysłane powiadomienia
Powtarzasz czynności 2-4

Pozdrawiam
lmdl
Ok, nie wiedziałem wogóle że takie coś jak crone istnieje. Troszkę przeczytałem o tym - ale nadal mam problem. Jak to uruchomić na wykupionym serwerze w którym nie można w zasadzie nic modyfikować.
okitoki
to na tych portalach klient dostaje wiadomość na skrzynkę ze sporym opóźnieniem, wiec nie wiem co może być gorsze, mało tego jak będzie dostawał wiadomość 1 na godzinę to co godzinę będzie dostawał opóźnionego zbiorczego emila.

wiec ja bym normalnie słał powiadomienia, lecz do nich bym dołączył aktualny stan wiadomości nie przeczytanych
lmdl
Znalazłem. W panelu konfiguracyjnym mojego providera, jest coś takiego jak harmonogram(cron) - i faktycznie działa. Wielkie dzięki za pomoc.
vokiel
Cytat(okitoki @ 21.05.2009, 20:09:43 ) *
to na tych portalach klient dostaje wiadomość na skrzynkę ze sporym opóźnieniem(...)

Zauważ, że mamy tu do czynienia z pocztą wewnętrzną serwisu, i powiadomieniami na pocztę 'zwykłą' o wiadomościach na tej pierwszej.
Zatem myślę, że częstotliwość aktualizacji nie musi być duża. Poza tym można dorobić opcję ustawienia interwału odświeżania w panelu i jak ktoś potrzebuje częściej, to sprawdzać mu częściej.

IMHO przy dużych serwisach, z dużym obciążeniem słanie maila za każdym razem mija się troche z celem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.